Ziare.com

Descoperirea secolului: Noi nu existam si suntem doar holograme?

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 20:24

   

Descoperirea secolului: Noi nu existam si suntem doar holograme?
Este posibil ca noi sa avem o existenta imaginara. Daca suntem cei adevarati si nu cumva holograme este o problema aprig dezbatuta in lumea stiintifica.

Daca vom afla raspunsul la aceasta intrebare, am putea trece dincolo de limitele cunoasterii actuale si am obtine date care sa ne clarifice tainele existentei oamenilor, informeaza Daily Galaxy.

Vom putea afla ce a a fost inainte de Big Bang si ce anume da masa particulelor, o teorie a gravitatiei cuantice. In 1982, la Paris a avut loc ceea ce am putea numi "experimentul secolului". Echipa a fost condusa de fizicianul Alain Aspect.

Ei au constatat ca, in anumite conditii, particulele subatomice precum electronii pot comunica unele cu altele, indiferent de distanta care le separa. Nu conteaza daca ele se afla la miliarde de km una de alta. Fiecare astfel de particula stie ce face cealalta. Acest lucru contrazice afirmatia lui Einstein conform careia niciun mijloc de comunicatie nu poate calatori cu o viteza mai mare decat cea a luminii.

Suntem doar holograme?

In caz contrar, ar fi depasita bariera timpului. Specialistii spun ca Aspect a gasit dovada faptului ca realitatea obiectiva nu exista. Universul ar fi, astfel, o fantasma, o uriasa holograma, la fel ca simularile din filmele SF. Oamenii de stiinta de la Fermilab au reusit sa detecteze indicii ale faptului ca noi nu traim in realitate. Ei au folosit un tub laser de 600 de metri, care poate gasi chiar si cele mai mici distorsiuni in spatiu-timp.

Scopul lor a fost de a determina daca realitatea noastra nu este cumva o iluzie. Astfel de experimente ridica si mai multe semne de intrebare. Cei care au realizat astfel de cercetari spun ca noi suntem doar holograme. Mai sunt multe experimente de facut pana totul se va confirma.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8644 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

REALITATE si"realitate".

Fiind o tema foarte vasta,care nu se poate epuiza prin comentarii,fie si ele foarte lungi,am sa ma refer la fraza scrisa pe final,si care prezinta interes;"Scopul lor a fost de a determina daca REALITATEA noastra nu este cumva o ILUZIE ".Realitatea pe care oamenii si-o creaza in viata cotidiana,este o realitate subiectiva,care le obtureaza sansa de a percepe si alte realitati. Ei vad ceea ce cred ca este real, chiar daca asta nu e realitatea in sine. Se spune chiar : oamenii nu vad lumea asa cum este ea, ci asa cum sunt ei.
Este o proiectie care a fost numita orizontala.Indienii au facut din aceasta realitate numita Maya,o intreaga filosofie,foarte subtila,dezvoltata in forme foarte sofisticate,dar dupa parerea mea,ramasa fara o rezolvare clara in REALITATEA ABSOLUTA,intr-o INTELIGENTA ABSOLUTA,ADICA DUMNEZEU.Aceasta realitate,este manifestarea iluzorie a Universului, (filosofia Advaita),este un principiu al iluziei.Ea da nastere erorii,este cauza materiala a lumii.Dar aceasta "realitate"poate fi depasita printr-o cunoastere a REALITATII ABSOLUTE,A EXISTENTEI LUI DUMNEZEU,de fapt o realitate cunoscuta de om in starea adamica.
Vechii greci s-au ocupat pe larg si ei de conceptul de realitate,unde discutiile ating poate cele mai inalte si mai elevate dispute pe aceasta tema. Astfel ca la Socrate, realitatea nu este disponibilă celor ce folosesc simturile. Socrate spunea că cel care vede cu ochii este orb, si această idee este cel mai des amintită in legătură cu alegoria pesterii. Alegoria pesterii (Republica 7. 514a) este o asemănare paradoxală prin care Socrate argumentează că lumea invizibilă este cea mai inteligibilă ("noeton") si că lumea vizibilă ("(h)oraton") este cel mai putin posibilă pentru cunoastere, si cea mai obscură.Platon se ocupa pe larg de abordarea realitatii,aratand ca exista o distinctie intre existenta sensibilă si existenta inteligibilă care este baza teoriei ideilor; Planul existentei sensibile este acela al REALITATII APARENTE, accesibilă cunoasterii prin simturi, lumea Pesterii care fundamentează opinii (doxa); planul existentei inteligibile este acela accesibil doar cunoasterii de tip rational, lumea din afara Pesterii,este lumea FORMELOR PURE, a IDEILOR,, lumea metafizică a REALITATII ESENTIALE. Dar rezolvarea definitiva si practica,apare odata cu aparitia BIBLIEI.Prin CREDINTA,PRIN RESPECTAREA PORUNCILOR BIBLICE-O MORALITATE DESAVARSITA,putem accede din nou,la aceasta REALITATE TRANSCEDENTALA,LA REALITATEA ABSOLUTA,cea ADEVARATA,pierduta de omul adamic.Mentionez inca odata ca aceasta prezentare este de un schematism foarte,foarte redus,o sinteza,astfel mi-ar trebui sute de pagini sa desfasor acest proces al cunoasterii realitatii,si raportul dintre realitatea subiectiva,efemera,si cea OBIECTIVA,VESNICA,ETERNA,REALITATEA ABSOLUTA=DUMNEZEU.

 

nu esti departe de adevar

dar e putin mai simplu. Oamenii nu-s pregatiti sa suporte adevarul, daca l-ar sti probabil nu lar intelege.

 

Normal, ca nu sunt pregatit!

Cum sa aflu eu intr-o zi, ca nu exista carnati de PLescoi, ca Romania n-are iesire la mare si nu avea nevoie sa scolarizeze ofiteri de marina, ca boc cel boc n-a facut armata la securitate si alte tampenii d'astea sa ma bulverseze total, vai de capul meu!!!

Domnule Mirel Anghel

Daca holograma mea ar trage un sut in kurul hologramei dumneavoastra ar fi cu suparare ? Stiu ca exprimati o pozitie filozofica a altora iar conceptele de realitate sau virtualitate a vietii se dezbateau cu intensitate si acum 2400 de ani pe vremea lui Platon. Chestia cu hologramele este doar o reeditare in limbaj tehnic al acleiasi dispute filozofice milenare. Articolul merita sa fie scris.

As fi putin dezamagit sa aflu intr-o buna zi

ca traim doar intr-o realitate virtuala.

 

Doctore,

Am incercat deocamdata sa omor holograma pisicii, da a tipat rau de tot si a curs mult sange.
Ce sa fac, sa continui si cu ceilalti?

Lasati hologramele

in pace, sa traiasca! Mai bine dati-le ceva de mancare.

Doctore !

Totul este o vrajeala. Ei vor avea BANI ADEVARATI iar voua o sa vi se spuna sa folosit pe cei VIRTUALI !
Aurul e la ei,hirtia la voi ! Aurul sint banii Reali,hirtia ....banii virtuali.

Oare?

Si daca e asa hologramele "care" santem noi cine le-a creat?Matrix?

 

Al Batarn,

Sireacu'!!!

Auzi Mirele !?

Tu chiar crezi cind scrii astfel de bazaconii pseudo stiintifice ? Ori nu ai inteles tu ce voiau aia sa comunice ori Ciumpalacii de la Fermilab nu au luat niciodata un sut in fund,ca sa se convinga ca doare si nu este imaginar,adica holografic. Am citit undeva ca memoria stocheaza informatiile vizuale....HOLOGRAFIC,si asta mi sa parut ...plauzibil ca explicatie ( nu probabil sau posibil !). Ma explic : O holograma mentine informatia vizibila si intreaga oricit de mult ar fi sectionata cea initiala,asta o poti vedea singur.Tae o imagine holografica cu foarfecu si vei obtine doua imagini holografice identice dar mai mici,si asa mai departe .Astfel,chiar daca ai reduce la nivel de particula,informatia holografica ramine intreaga.Dupa moa.rte,informatiile din creer sint fixate holografic pe particolele dezintegrate ale creerului,si ramin intregi.Astfel,chipurile ,se poate transmite informatii intre memoria decedatului si celui care capteaza informatia. De aici intram in zona esoterismului experimental,a magiei,vrajitoriei si asa mai departe. Nu intru in amanunte ca vor sari pe mine Ciumpalacii atotstiutori,sau aia care ma "indragesc" in mod "deosebit " ! Plus un moderator care neintelegind nimic va decreta comentariul ca ..INADECVAT. Mi sa mai intimplat !

 

Cum le mai stii tu pe toate...!

strasnic mai combati neicusorule. Oricum tu impreuna cu alti citiva traiti intr un alt univers. De asta si postarile voastre par de pe alta planeta .

Titlul si articolul!

Mirel, cu parere de rau afirm...iar ai pus titlul de amorul senzationalului, iar articolu-i spicuit aiurea. Vezi tu, ori traduci tot si are un inteles. Ori daca nu, extrage si tu selectiv dar relativ cu noima. Nu de alta dar bagi romanul la dezbateri paralele.

 

Dar totusi, dezbaterile paralele sunt preferatele romanilor...

Iar daca mai sunt si televizate, cu atat mai bine

tampenie

articol de tot rahatul. si fimea de 5 ani putea scrie asa ceva!

 

Dl Anghel, ce etnobotanice ati fumat ?

Sau ati trecut direct pe LSD !?
Sau v-ati uitat prea mult la Matrix !!!

 

Frumuselule, daca va intereseaza subiectul, tb sa cititi Universul H

Universul Holografic de Michael Talbot, f f interesanta,
a aparut si in romaneste :

http://www.google.fr/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1&nord=1#sclient=psy&hl=fr&nord=1&site=webhp&source=hp&q=universul%20holografic%2C%20michael%20talbot&aq=&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=5c6bb5caa82e0d4d&ion=1&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=5c6bb5caa82e0d4d&ion=1&biw=788&bih=475

acolo puteti citi detalii despre ce ati scris, cica suntem toti
Dumnezei, ni se intampla ce decidem, pt ca decidem, cam
cum suntem invatati sa facem in filmul The Secret de Rhonda Byrne !

http://thesecret.tv/

 

Cartea (1)

Michael Talbot, un pasionat al legăturilor nevăzute dintre fizica cuantică si spiritualitate, a pornit demersul acestei cărti de la aceeasi descoperire făcută in două domenii diferite de doi oameni de stiintă renumiti, fizicianul David Bohm de la Universitatea din Londra, un protejat al lui Einstein si unul din cei mai respectati fizicieni de fizică cuantică din lume si de neurofiziologul Karl Pribram de la Universitatea Standford, si anume că universul poate fi o imensă hologramă creată in bună parte de mintea omenească.

Plecand de la această indrăzneată descoperire, autorul cercetează si găseste posibile răspunsuri la multe intrebări nerezolvate ale fizicii, precum si la mistere nerezolvate ca telepatia, iesirea din corp, experientele din preajma mortii, visele lucide ori vindecările miraculoase.

Bazată pe o meticuloasă cercetare stiintifică, precum si pe o profundă intelegere spirituală, această carte este o lectură fascinantă si revelatoare, atat pentru “stiintificistul" insetat de palpabil, cat si pentru cel ce “crede in ceea ce nu vede". Este un adevărat dictionar explicativ al experientelor pe care omul le trăieste in cea mai reală iluzie posibilă, in această infinită si in continuă miscare hologramă care este UNIVERSUL.

Neimpunand concluzii personale, de o discretie si o finete mai rar intalnite, autorul lasă cititorul să aleagă singur dacă această teorie a holografiei este sau nu pe placul mintii sale.

“Conceptul despre univers ca fiind o uriasă hologramă ce contine atat materie, cat si constiintă intr-un singur camp, va incita, sunt sigur, pe oricine care si-a pus vreodată intrebarea ,,Ce este realitatea?''. Această carte poate răspunde acestei intrebări o dată pentru totdeauna." -Fred Alan Wolf, Ph. D., autor al cartii Taking The Quantum Leap

“De la o vreme stiinta a inceput să conveargă cu ratiunea generală, ajungand-o din urmă cel putin ca experientă, confirmand suspiciunea că lucrurile sunt mult mai conectate intre ele decat a permis fizica traditională să se creadă. Universul Holografic este o afirmatie elegantă despre acest proces, o linie care ajută să se creeze un pod de legătură peste prăpastia artificial creată intre minte si materie, intre noi si restul cosmosului." - Lyall Watson, autor al Supernature

Fragment din Introducere

Punand problema in alt mod, există dovezi care sugerează că lumea noastră si tot ce este cuprins in ea – de la fulgii de zăpadă la artari, de la stele căzătoare la rotatia electronilor – sunt, de asemenea, numai imagini fantomatice, proiectii ale unui nivel de realitate atat de departe de al nostru, incat este pur si simplu dincolo de spatiu si timp.

 

Cartea (2)

Principalii arhitecti ai acestei idei uluitoare sunt doi dintre cei mai eminenti ganditori ai lumii : fizicianul David Bohm, de la Universitatea din Londra, unul dintre protejatii lui Einstein si unul dintre cei mai respectati specialisti in fizică cuantică si Karl Pribram, neurofiziolog la Universitatea Standford, autor al tratatului clasic de neurofiziologie “Limbajele creierului". Curios, Bohm si Pribram au ajuns la aceste concluzii independent unul de celălalt si lucrand din două directii foarte diferite. Bohm a ajuns să se convingă de natura holografică a universului numai după ani de nemultumire fată de incapacitatea teoriilor standard de a explica toate fenomenele intalnite in fizica cuantică. Pribram s-a convins din cauza esecului de a explica diferitele enigme neurofiziologice prin teoriile standard ale creierului.

Totusi, după ce au ajuns la aceste convingeri, Bohm si Pribram au realizat rapid că modelul holografic explică la fel de bine un număr de alte mistere, inclusiv aparenta incapacitate a oricărei teorii, oricat ar fi ea de cuprinzătoare, care să explice intotdeauna toate fenomenele intalnite in natură; capacitatea indivizilor care aud numai cu o ureche de a determina directia din care vine un sunet; si capacitatea noastră de a recunoaste fata unei persoane pe care nu am văzut-o de multi ani, chiar dacă acea persoană s-a schimbat considerabil intre timp.

Dar lucrul cel mai ametitor legat de modelul holografic a fost că, dintr-o dată, a dat sens unei serii largi de fenomene atat de lunecoase, incat fuseseră catalogate in general ca fiind in afara domeniului intelegerii stiintifice. Acestea includ telepatia, premonitia, sentimentul mistic al uniunii cu universul si chiar psihokinezia sau capacitatea mintii de a face să se miste obiecte fizice fără ca cineva să le atingă.

intr-adevăr, a devenit repede evident pentru un număr din ce in ce mai mare de savanti care au imbrătisat modelul holografic, că practic acesta ajuta la explicarea tuturor experientelor mistice si paranormale; in ultimii sase ani a continuat să electrizeze cercetătorii si să arunce lumină asupra unui număr crescand de fenomene inexplicabile anterior. De exemplu:

· in 1980, Dr Kenneth Ring, fiziolog la Universitatea din Connecticut, a afirmat că experientele din pragul mortii ar putea fi explicate prin modelul holografic. Ring, care este presedintele International Association for Near-Death Studies(Asociatia internatională de studii asupra pragului mortii), crede că asemenea experiente, ca si moartea insăsi, nu sunt in realitate nimic mai mult decat trecerea constiintei unei persoane de pe un nivel al hologramei realitătii pe un altul.

 

3

in 1985, Dr Stanislav Grof, seful cercetării psihiatrice de la Centrul de Cercetări Psihiatrice din Maryland si profesor de psihiatrie la Scoala de Medicină de la Universitatea John Hopkins, a publicat o carte in care conchide că existentele modele neurofiziologice ale creierului sunt nepotrivite si că numai un model holografic poate explica lucruri precum experientele arhetipale, intalnirile cu inconstientul colectiv si alte fenomene neobisnuite experimentate in timpul stărilor de constientă modificată.

· in 1987, la intrunirea anuală a Asociatiei pentru Studierea Viselor, care a avut loc in Washington,D.C., fizicianul Fred Alan Wolf a tinut o conferintă in care a afirmat că modelul holografic explică visele lucide (visele neobisnuit de vii in care subiectul realizează că este treaz). Wolf crede că asemenea vise sunt in realitate vizite in realităti paralele si că modelul holografic ne va permite, in cele din urmă, să dezvoltăm o “ fizică a constientei", care ne va face capabili să incepem să explorăm mai pe deplin aceste nivele dimensionale diferite ale existentei.

· in 1987, in cartea sa “Sincronismul: Puntea intre materie si minte", Dr. F. David Peat, un fizician de la Queen’s University din Canada, a afirmat că sincronicitătile (coincidentele care sunt atat de neobisnuite si atat de semnificative din punct de vedere psihologic, incat ele nu par să fie numai rezultatul hazardului) pot fi explicate prin modelul holografic. Peat crede că, de fapt, asemenea coincidente sunt “defecte in structura/tesătura realitătii." Ele dezvăluie că procesele noastre de gandire sunt mult mai intim conectate cu lumea fizică decat s-a presupus pană acum.

Acestea sunt numai cateva dintre ideile provocatoare care vor fi explorate in această carte. Multe dintre aceste idei sunt extrem de controversate. intr-adevăr, insusi modelul holografic este foarte controversat si cu nici un pret nu este acceptat de o majoritate a oamenilor de stiintă. Cu toate acestea, după cum vom vedea, multi ganditori importanti il sustin si cred că poate fi cea mai exactă imagine a realitătii cu care să luăm contact.

De asemenea, modelul holografic a primit o sustinere experimentală spectaculoasă. in domeniul neurofiziologiei, numeroase studii au coroborat cu diferite predictii ale lui Pribram despre natura holografică a memoriei si perceptiei. Similar, in 1982, un experiment devenit o piatră de hotar, a fost realizat de o echipă de cercetători condusă de fizicianul Alain Aspect la Institutul de Optică Teoretică si Aplicată din Paris, care a demonstrat că reteaua de particule subatomice – chiar structura realitătii insăsi – detine ceea ce pare să fie o proprietate “holografică" de necontestat. Aceste descoperiri vor fi, de asemenea, discutate in carte.

 

4

in plus fată de dovezile experimentale, alte cateva lucruri dau greutate ipotezei holografice. Poate că cele mai importante consideratii sunt caracterul si realizările celor doi cercetători de la care a pornit ideea. incă de la inceputurile carierelor lor si inainte ca modelul holografic să licărească măcar in mintile lor, amandoi au adunat realizări care i-ar fi indemnat pe cei mai multi cercetători să isi petreacă restul vietii academice odihnindu-se pe cununile de lauri. In anii ’40, Pribram a făcut muncă de pionierat in sistemul limbic, o regiune a creierului implicată in emotii si comportament. Munca lui Bohm in domeniul fizicii plasmei este si aceasta considerată o piatră de hotar.

Dar chiar si mai semnificativ, fiecare dintre ei s-a evidentiat si intr-un alt mod. Este un mod pe care chiar si cele mai implinite persoane il pot rareori revendica, pentru că nu se măsoară prin simpla inteligentă, nici chiar prin talent. Se măsoară prin curajul si imensa fermitate necesare pentru a-si apăra convingerile, chiar si in fata unei opozitii coplesitoare. in timp ce era student, Bohm făcea lucrarea de doctorat cu Robert Oppenheimer. Mai tarziu, in 1951, cand Oppenheimer a intrat sub periculoasa cercetare a Comitetului pentru activităti antiamericane a senatorului Joseph McCarthy, Bohm a fost chemat să depună mărturie impotriva lui si a refuzat. Ca urmare, si-a pierdut slujba la Princeton si nu a mai predat niciodată in Statele Unite, mutandu-se mai intai in Brazilia si apoi la Londra.

inainte de asta, Pribram s-a confruntat cu un test de bărbătie similar. in 1935, un neurolog portughez, pe nume Egas Moniz, a inventat ceea ce el credea a fi tratamentul perfect pentru bolile mentale. El a descoperit că, prin perforarea craniului unui individ cu un ac chirurgical si despărtind cortexul prefrontal de restul creierului, ii putea face docili pe cei mai supărători pacienti. El a denumit procedura lobotomie prefrontală, si, prin anii ’40, aceasta a devenit o tehnică medicală atat de populară, incat Moniz a fost răsplătit cu Premiul Nobel. in anii ’50, răspandirea procedurii a continuat si a devenit un instrument, ca si audierile lui McCarthy, pentru lichidarea persoanelor indezirabile din punct de vedere cultural.

 

5

Utilizarea in acest scop era atat de acceptată, incat chirurgul Walter Freeman, cel mai sincer avocat al acestei proceduri din Statele Unite, a scris fără rusine că lobotomiile “ fac cetăteni americani buni" din inadaptabilii social, “schizofrenici, homosexuali si radicali".

in acest timp, Pribram a intrat pe scena medicală. Totusi, spre deosebire de multi dintre cei asemenea lui, Pribram simtea că este incorect să umbli cu atata nepăsare in creierul altuia. Convingerile sale erau atat de adanci, incat in timp ce lucra ca tanăr neurochirurg in Jacksonville, Florida, s-a opus intelepciunii medicale acceptate in acea vreme si a refuzat efectuarea oricărei lobotomii in sectia pe care o supraveghea. Mai tarziu, la Yale, si-a mentinut atitudinea controversată si a fost foarte aproape de a-si pierde slujba din cauza vederilor sale radicale.

Angajamentul lui Bohm si al lui Pribram de a-si apăra convingerile, indiferent de consecinte, este evident si in cazul modelului holografic. După cum vom vedea, a-si pune reputatia considerabilă in spatele unei idei atat de controversate nu este cel mai usor drum pe care cineva l-ar putea alege. Atat curajul, cat si viziunea pe care ei le-au demonstrat in trecut, adaugă un plus de greutate ideii holografice.

O ultimă dovadă in favoarea modelului holografic este paranormalul insusi. Nu este un lucru mărunt, pentru că, in ultimele cateva decenii, s-a acumulat o cantitate remarcabilă de dovezi sugerand că intelegerea noastră actuală a realitătii, imaginea solidă si confortabilă din lemn si piatră a lumii despre care am invătat cu totii in liceu, este gresită. Deoarece aceste descoperiri nu pot fi explicate de nici unul dintre modelele noastre stiintifice standard, stiinta le-a ignorat in general. Totusi, volumul dovezilor a atins punctul in care această pozitie nu mai poate fi sustinută.

Pentru a da numai un exemplu, in 1987, fizicianul Robert G. Jahn si psihologul clinician Brenda J.Dunne, ambii de la Princeton University, au anuntat că, după un deceniu de experimentări riguroase la Princeton Engineering Anomalies Research Laboratory, au adunat dovezi fără echivoc despre faptul că mintea poate interactiona psihic cu realitatea fizică. Mai precis, Jahn si Dune au descoperit că, numai prin concentrare mintală, fiinta umană este capabilă să afecteze modul in care operează anumite tipuri de mecanisme. Aceasta este o descoperire uluitoare si una care nu este explicabilă in termenii imaginii noastre standard despre realitate.

Acest lucru poate fi explicat totusi prin conceptia holografică. Invers, din cauză că evenimentele paranormale nu pot fi explicate prin intelegerea stiintifică curentă, ele strigă după o nouă manieră de a privi universul, după o nouă paradigmă stiintifică.

 

continuarea aici :

http://www.edituracarteadaath.ro/colectii.php?id=5

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor