Descoperirea uluitoare care poate schimba teoriile despre univers

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 12:16
6477 citiri
Descoperirea uluitoare care poate schimba teoriile despre univers
Foto: phys.org

Gaurile negre sunt structuri a caror existenta nu a fost dovedita pe deplin in trecut, iar o noua descoperire in domeniu rastoarna complet ceea ce se credea pana acum.

O profesoara de fizica de la Universitatea din Carolina (SUA) sustine ca in urma combinarii a doua teorii aflate in opozitie, ea a ajuns la concluzia ca gaurile negre nu exista, scrie phys.org.

Laura Mersini-Houghton a dovedit matematic imposibilitatea existentei gaurilor negre. Teoria ei ii poate obliga pe oamenii de stiinta sa isi schimbe opinia despre structura spatiului si timpului si originea universului.

Cercetatoarea nu este la prima incercare de acest fel, ea publicand un articol similar in luna iunie in publicatia de profil "Physics Letters B".

"Inca nu am depasit socul. Am studiat problema peste 50 de ani si aceasta solutie ne da mult de gandit", spune Mersini-Houghton in legatura cu concluzia la care a ajuns.

Specialistii in cosmologie au afirmat dintotdeauna ca gaurile negre s-ar forma cand o stea masiva cedeaza sub presiunea propriei gravitatii si devine un singur punct in spatiu.

Motivul pentru care gaurile negre sunt atat de ciudate este dat de faptul ca existenta lor pune in opozitie doua teorii fundamentale despre univers.

Armonizarea a doua teorii despre univers

Teoria gravitatiei, emisa de Einstein, prezice formarea gaurilor negre. Pe de alta parte, o lege fundamentala a teoriei cuantice arata ca nicio informatie din univers nu poate disparea vreodata. Eforturile specialistilor de a combina cele doua teorii au dat nastere unor nonsensuri matematice, cunoscute drept "paradoxul pierderii informatiei".

In 1974, celebrul Stephen Hawking a folosit mecanica cuantica pentru a demonstra ca gaurile negre emit radiatie. De atunci, cercetatorii au detectat in univers indicii care au aratat ca ea exista.

Noua teorie emisa de Mersini-Houghton este complet noua. Ea e de acord ca gaurile negre ar emite radiatie, dar afirma ca acestea trebuie sa aiba si masa.

Pe masura ce se micsoreaza, steaua in cauza nu mai are, in cele din urma, densitatea necesara pentru a deveni o gaura neagra. Cea care a elaborat teoria este convinsa de adevarul ei, indicat de calculele matematice, si crede ca ceea ce a afirmat Einsten a fost, in sfarsit, imbinat armonios cu mecanica cuantica.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#univers cosmos gauri negre, #gauri negre cosmos univers, #univers gaura neagra, #stephen hawking gaura neagra , #stiinta tehnica