Fantasticul univers al lumilor paralele

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 09:03
8125 citiri
Fantasticul univers al lumilor paralele
Foto: Design&Trend

Despre eventuala existenta a unor lumi paralele ne-au vorbit pana acum mai mult filosofii. Fizicienii si cercetatorii s-au ferit adesea de o asemenea problema, care pare mai curand un capitol al fanteziei decat o pagina din realitate.

Este chiar greu sa vorbesti de realitati, atunci cand te apropii de un domeniu unde totul pare de neatins, nu numai cu mijloacele de palpare directa, dar chiar si cu gandirea logica.

Si, totusi, cercetatori prestigiosi de la Universitatea Griffith, Australia, si de la Universitatea California, SUA, au lansat recent o teorie, conform careia lumea noastra nu este decat o pagina dintr-o lume a universurilor paralele, care functioneaza prin interactiune, mentinand astfel ansamblul intregii existente, unde nimic nu evolueaza independent, noteaza Design&Trend.

O lume paralela, ascunsa in interiorul Pamantului?

Acest concept a pornit de la comportamentul neobisnuit, la nivel microscopic, al unor particule din lumea cuantelor, care par sa nu respecte principiul cauzei si al efectului, asa cum cunoastem noi aceste fenomene, din experienta traita in lumea noastra.

Existenta unei multitudini de lumi paralele ar putea parea ceva absurd, daca n-ar reusi sa ofere explicatii in multe probleme neintelese ale fizicii cuantice, in fata carora stiinta noastra se arata a fi neputincioasa.

Teoria lumilor paralele

Teoria initiala, conform careia exista si se afla intr-o permanenta stare de interdependenta un numar mare de universuri - poate chiar unul infinit, a fost elaborata pentru prima oara in 1957 de catre profesorul Hugh Everett, de la Universitatea Griffith, fiind utila pentru explicarea fenomenelor microscopice din lumea cuantelor.

In principiu, teoria lumilor paralele este necesara indeosebi pentru a accepta proprietatea particulelor cuantice de a ocupa acelasi spatiu in acelasi moment, fara sa se tulbure unele pe altele.

Asemenea lucru este nerealizabil in lumea noastra, dar poate deveni posibil in spatiul lumilor paralele, poate chiar al miliardelor de lumi paralele, care exista si care, desigur, interactioneaza chiar si in acest moment.

Ultima descoperire despre Big Bang dovedeste existenta Universurilor paralele?

Aceste "lumi paralele", care par o notiune abstracta, ar putea sa fie total diferite de lumea noastra, sa se supuna altor legi sau sa influenteze prin regulile lor nestiute de nimeni chiar si legile fizicii noastre, determinand anomaliile particulelor cuantice, despre care am vorbit mai sus.

Concluzia cercetatorilor presupune ca exista lumi paralele, ca existenta lor se resimte uneori si in lumea noastra, cel putin in anomalii de felul particulelor cuantice, despre care descoperim ca sfideaza legile fizicii si carora altfel nu le gasim explicatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#universuri paralele, #fizica cuantica, #lumi paralele , #stiinta tehnica