Fascinanta istorie a mastilor N95: De la ciuma la coronavirus

Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:50
30652 citiri
Fascinanta istorie a mastilor N95: De la ciuma la coronavirus
Foto: 3M.com.ro

Masca N95 a intrat in atentia publicului odata cu pandemia de coronavirus. Insa care e istoria sa?

Aceasta masca se strange bine in jurul fetei si este capabila sa filtreze 95% dintre particulele aeriene, inclusiv virusuri, lucruri pe care alte echipamente de protectie (cum ar fi mastile chirurgicale) nu le pot face. Este un dispozitiv care salveaza vieti, insa acum stocurile disponibile sunt foarte limitate.

In fapt, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile recomanda purtarea mastilor N95 de catre personalul medical care intra in contact direct cu pacientii care au coronavirus.

"Aparatele respiratorii (ex. N95, FFP2 standard sau echivalent) au fost utilizate pentru o perioada indelungata in timpul urgentelor anterioare de sanatate publica, care au implicat boli respiratorii acute, atunci cand PPE (echipamentele individuale de protectie - n.red.) nu erau disponibile in cantitati suficiente.

Aceasta se refera la purtarea aceluiasi aparat respirator in timp ce au grija de mai multi pacienti care au acelasi diagnostic fara a-l scoate, iar dovezile indica faptul ca aparatele respiratorii isi mentin protectia atunci cand sunt utilizate pentru perioade lungi de timp.

Cu toate acestea, utilizarea unui aparat respirator timp de mai mult de 4 ore poate duce la disconfort si trebuie evitata", se mai arata in document.

Dar cum a devenit o cupa de polimer un simbol al secolului XXI? Totul a inceput in 1910 cu un doctor mai putin cunoscut la acea vreme, care a vrut sa salveze lumea de una dintre cele mai grave boli cunoscute vreodata, scrie Fast Company.

Primele masti au aparut din dorinta de a scapa de mirosul ciumei

Inainte de a prezenta povestea acestui medic, facem o scurta calatorie in trecutul si mai indepartat. In vremea in care nu stiam ca bacteriile si virusurile pot pluti prin aer si ne pot imbolnavi, oamenii purtau masti improvizate pentru a-si acoperi fetele, explica pentru sursa citata Christos Lynteris, lector principal la Departamentul de Antropologie Sociala din cadrul Universitatii St. Andrews din Scotia, care este un expert in istoria echipamentelor medicale.

El aminteste ca in picturile din epoca Renasterii sunt prezentati oameni care aveau nasul acoperit cu bucati de material pentru a evita imbolnavirea. Exista chiar si tablouri din Marsilia anului 1720, oras care a fost epicentrul ciumei bubonice, care arata ca groparii si cei care transportau cadavrele purtau o panza in jurul fetei.

La vremea respectiva, oamenii credeau ca bolile ca ciuma se afla in aerul urat mirositor (teoria miasmei, care era lipsita de fundament, spunea ca poti sa contractezi o boala inhaland aerul urat mirositor).

"Prin urmare, mastile din acea vreme nu aveau menirea de a opri contagiunea de la o persoana la alta, ci erau purtate pentru a nu inhala aerul contaminat - adica sursa imbolnavirii, dupa cum credeau atunci oamenii", spune Christos Lynteris.

Ulterior s-a descoperit ca, de fapt, ciuma bubonica se raspandeste masiv prin intermediul insectelor - in special a puricilor proveniti de la rozatoare precum sobolanii.

Teoria miasmei a inspirat si forma bizarelor masti cu cioc de pasare purtate de "doctorii de ciuma" in Europa anilor 1600, care aveau doua locasuri ce putea fi umplute cu tamaie. Oamenii au crezut ca daca se protejeaza de mirosul ciumei vor fi protejati si de ciuma in sine.

Pana la sfarsitul anilor 1870, oamenii de stiinta au aflat despre bacterii si au inceput sa le studieze, iar teoria miasmei nu a mai fost la moda dupa ce a aparut domeniul modern al microbiologiei.

Medicii au inceput sa poarte primele masti chirurgicale in 1897. La acea vreme, erau un fel de esarfe legate in jurul fetei si nu erau concepute pentru a proteja purtatorul de bolile transmise prin aer. In fapt, acesta nu este nici acum scopul lor: mastile chirurgicale sunt folosite pentru a impiedica stropii din tuse sau stranut sa ajunga in inciziile pe care medicii le fac in timpul operatiilor.

Distinctia dintre o masca chirurgicala si o masca de respirat (de genul celei N95) este importanta: nu numai ca sunt confectionate din materiale diferite, dar cea din urma are un filtru special conceput pentru a oferi protectie fata de particulele mici din aer.

In plus, se muleaza perfect pe forma fetei, in timp ce masca chirurgicala are niste spatii mari in lateral.

Medicul care a revolutionat mastile

In toamna anului 1910, o epidemie a izbucnit in Manciuria - regiunea cunoscuta acum sub denumirea de China de Nord - care fusese divizata in jurisdictii complexe din punct de vedere politic, unele fiind sub conducerea Chinei, iar celelalte - a Rusiei.

"Era un peisaj apocaliptic. Ceva de necrezut. Ucidea 100% dintre cei infectati. Iar moartea survenea in 24 pana la 48 de ore de la primele simptome", spune Lynteris. "Nimeni nu intalnise ceva de genul acesta in vremurile moderne si era similar cu descrierile despre Moartea Neagra (ciuma bubonica - n.red.)".

A urmat o intrecere intre oamenii de stiinta din Rusia si China, pentru a opri raspandirea bolii si pentru a-i determina cauza. Cine castiga obtinea controlul total asupra Manciuriei, o regiune intinsa si bogata.

Curtea Imperiala Chineza a adus un medic pe nume Lien-teh Wu pentru a conduce echipa de cercetatori. Nascut in Panang, el a studiat Medicina la Cambridge. Wu era tanar si nu vorbea mandarina prea bine. Iar intr-o perioada in care boala a atras rapid atentia la nivel international si a medicilor din intreaga lume, el era "complet lipsit de importanta", potrivit lui Lynteris.

Insa dupa ce a efectuat o autopsie asupra uneia dintre victime, Wu a stabilit ca ciuma nu a fost raspandita de purici, asa cum multi banuiau, ci prin aer.

Folosindu-se de modelul mastilor chirurgicale pe care le-a vazut in Occident, Wu a realizat o masca mai eficienta din tifon si bumbac, cu cateva straturi aditionale de panza, care se infasura in jurul fetei pentru a filtra particulele. Inventia sa a fost un progres, dar unii doctori inca se indoiau de eficienta acesteia.

Pesta pulmonara, caci despre aceasta forma de ciuma era vorba, se dezvolta in cazul in care bacteria patrundea in plamani. Se transmitea pe calea aerului, extinzandu-se rapid si ucigand in timp scurt.

"Exista un incident faimos intre Wu si un medic francez de moda veche, Gerald Mesny. Acesta din urma nu a crezut teoria lui, potrivit careia era vorba de ciuma pulmonara si ca se transmitea pe calea aerului, asa ca l-a jignit. In plus, pentru a-si demonstra punctul de vedere, medicul francez a vizitat bolnavii dintr-un spital fara sa poarte masca lui Wu. Nu a reusit sa demonteze teoria chinezului; ba din contra, a murit la doua zile dupa aceea de ciuma", explica Lynteris.

Alti medici din regiune au inceput sa faca propriile modele de masti, iar unele aratau foarte ciudat. Masca lui Wu a ramas insa cea mai eficienta, fiind singura care proteja de purtatorii de bacterii.

Potrivit lui Lynteris, aceasta putea fi confectionata manual din materiale care erau ieftine si usor de gasit. Astfel, intre ianuarie si februarie 1911, productia de masti a atins cote uimitoare. Erau purtate de personalul din spitale, de soldati si chiar de oameni pe strazi si in case. Nu numai ca au ajutat la impiedicarea raspandirii ciumei, ci au devenit un simbol al medicinei moderne.

Masca lui Wu a ajuns si in presa internationala a vremii, gratie eficientei impotriva raspandirii unei boli groaznice, dar si faptului ca era un lucru nou si ciudat la prima vedere.

Iar cand gripa spaniola a izbucnit in 1918, masca lui Wu era deja cunoscuta in randul oamenilor de stiinta si chiar in randul publicului. Companiile de pe intreg globul au crescut productia de masti similare pentru a ajuta la reducerea raspandirii bolii.

Cum a luat fiinta modelul N95

Masca N95 este un descendent al modelului realizat de Wu. Pe parcursul Primului Razboi Mondial si al celui de-Al II-lea Razboi Mondial, oamenii de stiinta au inventat masti de filtrare a aerului care se infasurau in jurul intregului cap pentru a filtra particulele de aer.

De asemenea, masti similare, dotate cu filtre din fibra de sticla, au inceput sa fie utilizate in industria miniera.

"Toate erau niste lucruri gigant, asemanatoare cu mastile de gaz", spune Nikki McCullough, care conduce divizia de sanatate si securitate in munca la 3M, compania americana care produce in prezent mastile N95. "Le spalai seara si le puteai purta din nou", adauga acesta.

Acest echipament a salvat vieti, dar era greu de purtat, in special din cauza filtrelor din fibra de sticla si a carcaselor care se incalzeau. In anii '50, oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga pericolele inhalarii azbestului, dar muncitorii in constructii nu voiau sa poarte masti voluminoase.

Asadar, in anii '70, Biroul Minelor si Institutul National pentru Securitate si Sanatate in Munca si-au unit fortele pentru a pune la punct primele criterii pentru ceea ce au numit "masti respiratorii de unica folosinta".

Primul modul de N95 a fost aprobat pe 25 mai 1972. In loc de fibra de sticla, compania producatoare 3M a folosit un polimer si o tehnologie inovativa, care feresc purtatorul de particule. Singurul dezavantaj este ca, purtata mai multe ore la rand, aceasta masca te impiedica sa respiri confortabil.

Mastile N95 au fost utilizate in industrie timp de cateva decenii inainte ca ele sa devina o necesitate in spitale. In anii '90, odata cu cresterea incidentei tuberculozei rezistente la medicamente, standardele au fost actualizate pentru sistemul medical.

Cand e purtata corect, N95 filtreaza 95% din particulele ce se gasesc in aer, de unde si numele sau.

N95 a evoluat de-a lungul a sute de ani ca raspuns la multiple crize. Aceasta evolutie va continua si de-acum incolo, iar pandemia COVID-19 va fi inca o etapa in lunga ei istorie. McCullough spune ca 3M reevalueaza constant aceste masti, imbunatatind totul, de la filtre la ergonomie.

Nota: Specialistii recomanda ca acum, in timpul pandemiei de coronavirus, sa reducem expunerea cat mai mult posibil, sa ne ferim de locurile care ar putea fi contaminate si sa respectam toate indicatiile autoritatilor si masurile legate de igienizare si protectie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#istorie masti N95, #masti N95 , #stiinta tehnica