Inca trei elemente in Tabelul periodic - vezi care sunt

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 15:10
6607 citiri
Inca trei elemente in Tabelul periodic - vezi care sunt
Foto: NorcalBlogs

Oamenii de stiinta au aprobat introducerea in sistemul periodic a inca trei elemente grele noi: darmstadtiu, roentgeniu si coperniciu.

Adunarea Generala a Uniunii Internationale de Fizica Pura si Aplicata - IUPAP, si a Uniunii Internationale pentru Chimie Pura si Aplicata - IUPAC, intrunita la Institutul de Fizica din Londra, a aprobat inca trei noi elemente in sistemul periodic, precizeaza The Telegraph.

Elementele super grele, transuraniene, au Z - numarul atomic, 110, 111, si 112, fiind denumite darmstadtiu(Ds), roentgeniu(Rg) si coperniciu(Cn). Elementele super masive au fost obtinute pe cale artificiala in laborator si sunt instabile, descompunandu-se rapid in alte elemente.

Dr. Robert Kirby Harris, director executive PIO si secretar general IUPAP, a declarat ca numirea acestor elemente a fost facuta prin consultarea fizicienilor din intrega lume, Adunarea Generala IUPAP include delegatii ale academiilor si societatilor nationale de fizica din peste 60 de tari ale lumii.

Darmstadtiul (Ds), elementul cu numarul atomic Z=110, a fost obtinut in 1994 de catre cercetatorii de la Centrul Helmholtz pentru Cercetari asupra Ionilor Grei - GSI din Germania. Prin bombardarea un izotop greu de plumb cu atomi de nichel, specialistii au obtinut 13 atomi de darmstadtiu. Numele vine de la orasul german Darmstadt, unde se afla laboratorul GSI.

Roentgeniul (Rg), Z= 111, a fost obtinut pentru prima data tot in 1994, obtinandu-se initial doar 3 atomi. Ulterior, pentru validarea rezultatelor cercetarii, specialistii au repetat experimentul in 2002, obtinind alti trei atomi. Numele elementului a fost dat in onoarea fizicianului german Wilhelm Conrad Roentgen (1845 - 1923), cel care a descoperit razele X in 1895, laureat al primului premiu Nobel pentru fizica in 1901.

Coperniciul (Cn), Z=12, a fost obtinut pentru prima oara in laborator in 1996, prin ciocnirea atomilor de zinc cu cei de plumb. De atunci au fost obtinuti in total 75 de atomi ai acestui element. Numele sau este dat in onoarea celebrului astronom Nicolaus Copernicus (1473-1543), primul care a emis teoria conform careia Pamantul se roteste in jurul Soarelui, in 1543.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#elemente tabel Mendeleev, #elemente noi tabel Mendeleev , #stiinta tehnica