Istoria fabuloasa a misteriosului geniu care a rezolvat "teorema mileniului"

Luni, 01 Iulie 2013, ora 22:37
14130 citiri
Istoria fabuloasa a misteriosului geniu care a rezolvat "teorema mileniului"
Foto: Wikipedia

Geniul rus Grigori Perelman este cunoscut prin faptul ca a reusit sa rezolve una dintre "teoremele mileniului".

Perelman a ajuns cunoscut si datorita excentricitatii sale precum si pentru faptul ca refuza sa primeasca un premiu de un milion de dolari acordat de Institutul de Matematica Clay din Cambridge, Massachusetts (SUA).

2002 a fost anul de aur pentru geniul din Sankt Petersburg. Atunci, acesta a reusit sa rezolve asa-numita "conjectura a lui Poincare", desemnata de Institutul de Matematica din Cambridge drept teorema mileniului.

Teorema lui Poincare a fost si este una dintre cele mai mari provocari din istoria matematicii. In decurs de decenii, oameni de stiinta din lumea intreaga "si-au rupt capul" in aceasta problema. Intr-un final, a rezolvat-o excentricul geniu din Rusia, care, odata cu refuzul sau de a primi premiul de un milion de dolari, a socat opinia publica. "Prefer ca lumea sa ma considere mort", a spus Perelman, citat de Deutsche Welle.

Pentru el nu exista probleme fara rezolvare

"Ipoteza lui Poincare", numita si "formula Universului", a fost formulata de matematicianul francez Jules Henri Poincare in anul 1904. Cu aceasta ipoteza, matematicinaul francez voia sa explice forma Universului. Conjectura lui Poincare spune ca, daca intr-un spatiu inchis tridimensional orice arc de cerc inchis se poate micsora pana la un punct, acest spatiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sfera tridimensionala.

Perelman a demonstrat sustinerea colegului sau, castigand o popularitate imensa, multe distinctii si o seama de propuneri pentru a munci in cele mai mari universitati din lume. El, insa, a refuzat tot, preferand izolarea, dupa cum a spus singur. Si modestia.

Perelman este nascut la Leningrad, in 1966. Pasiunea sa pentru matematica se face simtita de timpuriu. Era in clasa a 5-a cand intra in cercul de matematica al Palatului Pionierilor din Leningrad, iar in 1982 castiga Olimpiada Internationala de Matematica de la Budapesta cu un numar maxim de puncte, castigandu-si dreptul de a intra la liceu fara examen de admitere.

Dupa cum povestete profesorul sau de matematica din liceu, Serghei Ruskin, pentru calculele sale Perelman nu avea nevoie nici de pix, nici de foaie de hartie. Insusi Perelman spunea ca nu isi aduce aminte ca la acea vreme sa fi dat peste vreo problema pe care sa nu fi putut s-o rezolve.

"Tineti minte pilda biblica in care Iisus merge pe apa precum pe uscat? Ei, eu trebuia sa calculez cu ce viteza trebuia sa alerge pentru a nu se scufunda", povestea Perelman intr-unul dintre rarele sale interviuri.

Este printre cele 100 de mari genii aflate in viata

Dupa ce a refuzat propunerile unor mari universitati din Vest, Perelman s-a apucat de treaba la Institutul Stelkov din Sankt Petersburg, insa a refuzat sa-si definitiveze doctoratul. A refuzat, de asemenea, sa publice demonstratia Teoremei lui Poincare. Emisarii diverselor comitete internationale, care ii promiteau tot felul de premii, plecau de la el cu mainile goale.

In 2005, pleaca de la Institutul Stelkov, sustinand ca este dezamagit de matematica si vrea sa incerce altceva nou. De atunci, traieste izolat de lume, numai rareori iesind pana la magazin. Nu se barbiereste, nu se tunde, nu isi taie unghiile.

Din 2007 se afla pe lista celor 100 de genii in viata, alcatuita de Daily Telgraph. In acest clasament Perelman ocupa locul 9.

Nu demult au aparut pe piata informatii conform carora cunoscutul regizor american James Cameron vrea sa realizeze un film despre viata geniului rus, cu participarea lui Perelman insusi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grigori Perelman geniu, #conjectura lui Poincare, #demonstratie teorema Poincare , #stiinta tehnica