La ce ar putea fi folosit laserul de la Magurele - tratarea cancerului si o viitoare misiune pe Marte

Marti, 01 Martie 2016, ora 20:12
7199 citiri
La ce ar putea fi folosit laserul de la Magurele - tratarea cancerului si o viitoare misiune pe Marte
Foto: Site Oficial Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics

"Ground breaking" este cuvantul pe care cercetatorii din toata lumea il folosesc pentru a descrie experimentele si descoperirile care se vor face la Magurele, odata ce va fi functional cel mai puternic laser din lume si echipamentul gamma care il insoteste.

"Ground breaking" este folosit in lumea cercetarii pentru a descrie situatii aflate la limita realitatii cunoscute de oamenii de stiinta, descoperiri cu un impact major la nivelul cercetarii stiintifice. Denumit pe scurt "laserul de la Magurele", echipamentul care urmeaza sa fie instalat din aceasta vara, este mult mai complex decat releva simpla descriere folosita pentru publicul larg.

In realitate, "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics" este format din doua componente: prima este formata din doua lasere de mare putere (doua brate a cate zece petawati fiecare, 10 petawati insemnand 10% din puterea Soarelui), si un generator de radiatii gamma cu caracteristici performante, unice in lume, a explicat directorul proiectului, academicianul si profesorul Nicolae Zamfir. Asamblarea echipamentelor se va finaliza in 2018, iar dupa aceea vor incepe experimentele.

Cum pune statul roman bete in roate celui mai mare laser din lume Interviu

Cercetatorii isi propun sa gaseasca solutii si raspunsuri pentru o serie de probleme pe care inca nu le stim sau nu le putem inca rezolva. Spre exemplu, o aplicatie care ar putea rezulta din experimentele facute la Magurele este o metoda revolutionara pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical.

Alte aplicatii ar fi simularea radiatiei cosmice pentru a vedea cum se comporta materialele din care sunt facute statiile spatiale sau navetele spatiale pentru o calatorie de lunga durata cum ar fi o viitoare misiune spre Marte. De asemenea, cercetatorii isi propun sa gaseasca raspunsuri la probleme de fizica teoretica, cum ar fi distributia elementelor in Univers.

Nu in ultimul rand, la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metoda care ar putea putea inlocui pe viitor tehnologia folosita acum la CERN, adica marile acceleratoare de particule care au niste costuri de constructie si operare astronomice.

La ce foloseste concret ELI-NP?

Experimentele pe care le propun cercetatorii ar putea explica intrebari fundamentale despre Univers sau ar putea duce la solutii pentru tratarea cancerului, ori a deseurilor radioactive, a precizat profesorul.

"Cea mai importanta aplicatie care e privita cu nerabdare de comunitatea stiintifica internationala, inclusiv de cei de la CERN, este posibilitatea de a accelera particule nu cu magneti si electromagneti care sa duca la kilometri intregi de acceleratoare, ci cu ajutorul laserului, pe distante de microni sau de milimetri. Acceleratorul de la CERN are 27 de kilometri, toate distantele astea costa, costa si in radioprotectie, adica multi bani se investesc in betoane. Daca se demonstreaza ca se pot accelera cu laserul, atunci nu mai e nevoie de asemenea distante", a comentat profesorul Zamfir.

Din punctul de vedere al unui fizician, una dintre cele mai interesante intrebari la care ELI-NP ar putea raspunde este legata de distribuirea elementelor in Univers.

"Sa va dau un exemplu: de ce este atata nisip (siliciu) si atat de putin aur sau argint? Intrebarea este cum s-au format aceste elemente si de ce difera cantitatile aflate in Univers. De asemenea, exista semne de intrebare importante ce necesita determinari experimentale care nu se pot face decat la ELI, deci vom veni cu raspunsuri inedite la unele intrebari inca nerezolvate, iar aceste experimente se vor putea face numai la ELI", a mentionat directorul ELI-NP.

Fals, santaj si amenintare impotriva cercetatorilor. Adevarul despre laserul de la Magurele Interviu

Un alt tip de experimente care se vor face la ELI-NP foloseste mijloacele fizicii nucleare pentru caracterizarea interactiei fasciculelor extrem de puternice de lumina laser cu materia.

Un alt tip de experimente este legat de reactiile nucleare induse de fotoni (particule de lumina), adica ceea ce oamenii de stiinta numesc reactii fotonucleare.

Nu in ultimul rand, a patra categorie de experimente care se vor face la Magurele o reprezinta aplicatii in viata de zi cu zi sau in industria aero-spatiala. Sunt experimentele pe care publicul larg le poate intelege mai bine si despre care s-a scris in presa inca de la inceputul proiectului.

Tipul acesta de experimente variaza de la comportarea materialelor in camp intens de radiatie, pana la experimente cu radiatii gamma prin care s-ar putea trata cancerul acolo unde chirurgii nu pot ajunge sau in tratarea deseurilor radioactive.

"Spre exemplu, daca vrem sa trimitem o misiune spatiala pe Marte, trebuie sa ne gandim ca dificultatea nu consta numai in modul de comportare al corpului uman pe termen lung, in imponderabilitate, ci si in modul de comportare a materialelor in camp intens de radiatie cosmica. In cosmos este un camp intens de radiatii care distruge materialele, le transforma proprietatile.

Astfel ca, daca trimiti o misiune in spatiu, o racheta, trebuie sa ai grija ca materialele din care este facuta rerspectiva racheta isi schimba proprietatile sub bombardamentul acestei radiatii. Normal, e bine de studiat ce efect au radiatiile asupra materialelor, inainte de a trimite misiunea in spatiu. Avantajul la ELI-NP este ca produce un camp de radiatii care simuleaza foarte bine radiatia cosmica si atunci poti sa studiezi efectele asupra materialelor intr-un timp foarte scurt", a comentat profesorul o aplicatie directa in domeniul aero-spatial.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#lasar Magurele cancer, #lasar Magurele Marte, #lasar Magurele experimente , #stiinta tehnica