Nou record de teleportare cuantica - ce au reusit sa faca oamenii de stiinta

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 22:55
8105 citiri
Nou record de teleportare cuantica - ce au reusit sa faca oamenii de stiinta
Foto: Facebook/National Institute of Standards and Technology

Un nou record de distanta a fost stabilit in lumea bizara a teleportarii cuantice: oamenii de stiinta au reusit sa teleporteze fotoni de-a lungul unor cabluri de fibra optica la distanta de 102 kilometri, de peste 4 ori mai departe decat precedentul record.

Conform specialistilor, aceasta reusita poate deschide calea spre un internet cuantic al viitorului, mult mai sigur si mai rapid, conform unui material publicat de Live Science.

Oamenii de stiinta desfasoara experimente in domeniul teleportarii cuantice inca de la sfarsitul anilor '90. Teleportarea cuantica tine de capturarea caracteristicilor fundamentale ale unui obiect - starile sale cuantice - si transmiterea instantanee a acestei informatii dintr-un loc in altul pentru a recompune exact acelasi obiect in alta parte.

Teleportarea cuantica se bazeaza pe natura, de cele mai multe ori bizara, a fenomenelor cuantice, constand in faptul ca oricare dintre particulele fundamentale de materie care compun Universul poate exista concomitent in doua sau mai multe locuri.

Minune a stiintei: Teleportare cuantica intre doua orase

Mai exact, teleportarea cuantica este legata de fenomenul de "entanglement" cuantic - in care starile cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt 'cuplate' intre ele, indiferent de distanta la care se afla respectivele obiecte sau particule. Oamenii de stiinta nu pot cunoaste starea unei astfel de particule pana nu o masoara direct, dar, cum ea se afla intr-o relatie de "enanglement" cuantic cu o alta particula, masurarea uneia duce la determinarea instantanee si a starii celeilalte.

Evident ca fizicienii nu pot (inca) transporta instantaneu materie dintr-un loc in altul, dar ei pot folosi teleportarea cuantica pentru a transmite informatii. Intr-un experiment recent, cercetatori de la National Institute of Standards and Technology (NIST) au reusit sa teleporteze fotoni mai departe decat pana acum printr-un cablu de fibra optica.

"Este extraordinar ca am reusit sa efectuam un experiment de teleportare cuantica pe distante atat de mari", a comentat coautorul acestui studiu, Martin Stevens, specialist in optica cuantica la NIST.

Reusita epocala a NASA: Teleportarea cuantica la mare distanta

Noul record de distanta a fost stabilit cu ajutorul unor detectoare avansate de fotoni realizate din fire superconductoare de siliciura de molibden, cu grosimea de 150 de nanometri, racite la - 272 grade Celsius (aproximativ 1 grad peste 0 absolut).

"Doar aproximativ 1% dintre fotoni s-au teleportat de-a lungul celor peste 100 de kilometri de fibra (optica). Nu am fi putut realiza niciodata acest experiment daca nu am fi dispus de aceste noi detectoare (de fotoni) ce pot masura un semnal incredibil de slab", a sustinut Martin Stevens.

Pas important in teleportare: Distanta record atinsa de fizicieni

Detaliile acestui experiment de teleportare cuantica sunt prezentate pe larg in ultimul numar al revistei Optica.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#record teleportare cuantica, #teleportare cuantica, #stiinta teleportare cuantica , #stiinta tehnica