O firma vrea sa descopere "gena longevitatii" din Sardinia. Locuitorii insulei nu sunt de acord

Sambata, 13 August 2016, ora 18:06
8325 citiri
O firma vrea sa descopere "gena longevitatii" din Sardinia. Locuitorii insulei nu sunt de acord
Foto: Pixabay

La fiecare 100.000 de locuitori ai Sardiniei sunt 24 de centenari. Dar in asa-numita "Zona Albastra" a insulei sunt de pana la cinci ori mai multi.

Oamenii de stiinta se intrec sa descopere secretul longevitatii din aceasta zona. Si au studiat fiecare aspect al vietii acestor oameni: dieta lor traditionala cu cereale integrale, lapte de capra si branza maturata, faptul ca batranii sunt ingrijiti in familie, si nu plasati in adaposturi, distantele pe care le parcurgeau pe jos in tinerete, relateaza The Guardian.

Insa cea mai interesanta teorie este centrata pe existenta unei "gene a longevitatii", si aceasta ar putea fi aprofundata in urmatorii ani, dupa ce o companie britanica de biotehnologie, Tiziana Life Sciences, a cumparat o baza de date ADN cu mostre de sange prelevate de la 13.000 de locuitori ai Zonei Albastre. Achizitia a fost facuta in iulie, pentru numai 258.000 de euro.

Fondatorul Tiziana a spus ca echipa de cercetatori ai companiei are experienta si intuitia sa descopere cu ajutorul biobazei noi medicamente si metode de diagnosticare.

Dar cei de la care au fost prelevate mostrele nu sunt toti incantati de achizitie. Unii spun ca miile de sardinieni care au fost de acord cu prelevarea pentru baza de date nu si-au dat acordul si pentru ca mostrele sa fie vandute si folosite de o firma care face profit.

"Cum e posibil ca ceva creat pentru comunitate sa fie furat pentru altceva? Ne-au furat sufletul", spune Walter Carta, un fost primar din zona.

Este posibil ca firma sa aiba nevoie de consimtamantul reinnoit al donatorilor, ca sa le poata folosi ADN-ul, spune Mario Falchi, un genetician din Sardinia care lucreaza la King's College in Londra.

Fondatorul Tiziana, Gabriele Cerrone, originar din Italia, spune ca datorita companiei sale baza de date va fi "resuscitata".

"Daca faceam asta in Marea Britanie sau SUA, oamenii se bucurau. Din pacate, ce vedem aici sunt oameni invidiosi ca n-au facut ei insisi treaba asta", spune Cerrone.

Baza de date a fost cumparata de Tizina de la o firma italiana care a intrat in faliment. Aceasta este insa revendicata de mai multe entitati care au contribuit la realizarea ei. Printre ele, firma Parco Genetico, cumparata de un om de afaceri si stomatolog din zona care vrea sa ceara in instanta anularea vanzarii.

Zona Albastra desemneaza o regiune ai carei locuitori au o speranta de viata semnificativ mai mare decat in celelalte zone ale lumii. In lume au fost declarate patru Zone Albastre - insula Okinawa din Japonia, peninsula Nicoya din Costa Rica, insula greceasca Ikaria si partea central-estica a Sardiniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#centenari Sardinia longevitate cercetare , #stiinta tehnica