Oamenii care stau la etaj imbatranesc mai repede

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 13:11
7974 citiri
Oamenii care stau la etaj imbatranesc mai repede

Un nou experiment venit sa demonstreze efectele teoriei relativitatii in limitele suprafetei terestre a aratat ca omul imbatraneste putin mai repede daca se afla la distanta mai mare fata de sol.

Teoria relativitatii generale postuleaza ca timpul se scurge cu viteze diferite in functie de acceleratia pe care o are obiectul masurat. Drept urmare, un ceas care se se afla in miscare bate mai incet decat unul stationar, potrivit National Geographic.

Relativitatea este legata de faimosul Paradox al Gemenilor, in care unul dintre ei, dupa o calatorie ipotetica cu viteza luminii in univers, la intoarcerea pe Pamant, il gaseste pe fratele sau geaman mult mai batran decat el.

Ceasurile atomice au demonstrat ca forta gravitationala incetineste timpul.

Acest lucru a fost aflat comparand ceasurile in timp real de la suprafata Pamantului cu cele din nave spatiale si satelitii de pe orbita, utilizati in sistemele GPS.

Un obiect aflat pe suprafata Pamantului este afectat de o forta gravitationala putin mai mare decat unul aflat in atmosfera. Cercetatorii au aratat ca ridicand un ceas de la pamant cu doar 30 de centimetri acesta va bate putin mai repede.

Al doilea experiment a masurat efectele relativitatii in cazul atomilor de aluminiu care masoara timpul in ceasurile atomice, extrem de precise.

Pentru aceste ceasuri, care se bazeaza pe numarul vibratiilor electrice pe care atomii le "simt" trecand de pe un nivel de energie pe altul, o secunda este egala cu un milion de miliarde de vibratii.

S-a descoperit, dupa predictiile lui Einstein, ca ceasul care a fost miscat masura timpul putin mai incet.

Pentru a nu crea panica in randul locatarilor de la etajele superioare ale blocurilor, oamenii de stiinta au declarat ca aceasta intarziere inseamna cu mult sub o secunda pentru timpul unei vieti de 80 de ani.

Nu peste mult timp aceste ceasuri atomice vor putea masura vibratiile subtile din campul gravitational terestru cu o precizie incredibila, ajutand mult stiinta geodeziei, care poate determina conditiile raspandirii apei (potabile) la nivel planetar si traiectoriile de miscare a apelor.

Paradoxul Gemenilor, amintit mai sus, propune urmatorul fir de gandire: avem un frate si o sora, gemeni.

Fata se indreapta spre cea mai apropiata stea, Alpha Centauri, care este la 4 ani lumina de Terra. Ea calatoreste cu o viteza aproape de cea a luminii. Din perspectiva fratelui ei de pe Pamant, ea a fost plecata 160 de luni (13 ani si 4 luni).

Dar cum timpul se dilata cand esti in acceleratie, ceasul sorei din nava spatiala a calculat 128 de luni (10 ani si 8 luni).

Cand fata isi intalneste fratele, cine e mai batran? Raspunsul e fratele.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#experiment dilatare timp, #imbatranire inaltime , #stiinta tehnica