Record fascinant: S-a depasit limita temperaturii "zero absolut"

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 10:24
16754 citiri
Record fascinant: S-a depasit limita temperaturii "zero absolut"

Un grup de cercetatori de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen si de la Institutul de optica Max Pank a reusit performanta de a crea un gaz capabil sa devina mai rece decat insasi limita minima a temperaturilor negative, faimosul zero absolut: minus 273,15 grade Celsius sau zero grade Kelvin.

Experimentul va ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine unele fenomene legate de asa-zisa energie intunecata, dar va deschide si calea pentru crearea unor noi forme de materie, inca necunoscute, relateaza Infoniac.

Cand, in secolul XIX, inginerul irlandez William Thomson lord Kelvin demonstra ca nicio substanta materiala nu poate cobori sub aceasta temperatura, el s-a bazat pe faptul ca nivelul termic este determinat de cinematica din structura nucleara a materiei. Calculele elaborate de el au dovedit ca, la acea temperatura, pe care a numit-o "zero absolut", miscarea nucleara inceteaza si, ca urmare, la acest nivel nu mai exista energie.

Totusi, in anii '50, unii fizicieni constatau ca pierderea energiei la zero absolut nu este totala, ceea ce a incurajat continuarea cercetarilor pentru a ajunge la temperaturi mai joase.

In experiment au fost cuprinsi 100.000 de atomi, iar nivelul termic coborat sub faimosul zero absolut nu masoara decat cativa nanokelvini.

Un nanokelvin reprezinta a miliarda parte dintr-un grad Kelvin si pe buna dreptate ne-am putea pune intrebarea la ce foloseste asemenea experiment. Utilitatea lui este exclusiv de domeniul laboratorului, dar concluziile ar putea avea un impact mai puternic decat ne-am inchipui.

Fortand materia sa se raceasca sub limita, cercetatorii vor avea prilejul sa patrunda in tainele formarii ei si n-ar fi exclus sa descopere mijloace de creare a noi structuri materiale, necunoscute inca.

Trebuie remarcat ca insusi zero absolut este un nivel care nu se poate atinge decat in laborator si numai un timp extraordinar de scurt. In natura, cifrele sunt altele.

Astfel, cea mai scazuta temperatura atinsa in natura, de cand se fac masuratori, a fost in ziua de 21 iulie 1983, in statiunea ruseasca Vostok din Antarctica, ocazie cand s-au inregistrat minus 89,2 grade C.

Se cunoaste ca Vostok este cel mai rece loc populat de pe glob, fiind locuit numai de cercetatorii statiei. Ea functioneaza neintrerupt din anul 1957 si se gqseste la altitudiea de 3.488 metri deasupra nivelului marii.

Cea mai ridicata temperatura a fost inregistrata in Death Valley din California, SUA, si a fost de plus 56,7 grade C. Inregistrarea s-a facut la 10 iulie 1913.

Un record anterior, pretins la El Azizia, Libia, desi se referea la 57,7 grade C, nu a fost luat in considerare de catre Organizatia Meteorologica Mondiala, intrucat asupra corectitudinii inregistrarii exista dubii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#temperatura sub zero absolut, #temperaturi negative record, #depasit zero absolut , #stiinta tehnica