Romanii de la ARCA au construit prima racheta din istorie care se va plasa in totalitate pe orbita (Foto)

Sambata, 13 Mai 2017, ora 21:49
28895 citiri
Romanii de la ARCA au construit prima racheta din istorie care se va plasa in totalitate pe orbita (Foto)
Foto: ARCA Space Corporation

Romanii de la ARCA Space Corporation au prezentat in Statele Unite ale Americii racheta Haas 2CA, care, practic, redefineste zborul orbital.

Acesta este un lansator orbital inovator, capabil sa se plaseze pe orbita alaturi de sarcina utila, fara a folosi trepte suplimentare asa cum fac rachetele actuale, se arata intr-un comunicat ARCA remis, sambata seara, Ziare.com.

ARCA Space Corporation precizeaza ca acest tip de vehicul este denumit Single Stage to Orbit (SSTO) si ca este echipat cu un motor racheta aerospike liniar, care este cu 30% mai eficient din punct de vedere al consumului, comparativ cu motoarele racheta actuale.

"Racheta este proiectata sa plaseze pe orbita o sarcina utila de 100kg, la un cost de lansare de $1,000,000, ceea ce reprezinta cel mai scazut cost al unui lansator orbital.

Are o lungime de 16m, un diametru de 1,5m si o greutate la lansare de 16,290 kg. Forta maxima de tractiune a motorului este de 33,5 tone in vid, acesta functionand cu apa oxigenata concentratie 90% si kerosen", se arata in documentul citat.

"Cand racheta Haas 2CA se va lansa, va fi prima racheta din istorie care se va plasa in totalitate pe orbita, fara a utiliza trepte intermediare. Acest lucru ofera posibilitatea scaderii semnificative a costurilor de productie si lansare a rachetei. Haas 2CA poate fi lansata si de la centre de lansare din interiorul Statelor Unite, deoarece nu exista trepte care sa reintre in atmosfera dupa utilizarea lor.

Rachetele in mai multe trepte, desi mai performante in ceea ce priveste sarcina utila, au fiabilitate mai scazuta si costuri mai mari, datorita numarului crescut de componente. Tehnologia SSTO, odata implementata, va scadea timpul si costurile de lansare, lucru asteptat de industria aerospatiala de foarte mult timp.

De asemenea, aceasta racheta va fi cel mai rapid vehiculul spatial putand atinge orbita in sub 5 minute", a declarat Dumitru Popescu, presedinte ARCA Space Corporation, citat in comunicat.

ARCA Space Corporation colaboreaza cu centrele NASA Kennedy, Ames, Wallops, Marshall, Stennis si Johnson in cadrul Cooperative Opportunity Program, care are ca scop pregatirea primului zbor al rachetei care va avea loc in 2018, de la Wallops Flight Facility, Virginia.

Racheta Haas 2CA va opera pe piata de micro si nano sateliti, care este estimata de un raport SpaceWorks la un numar de 3.000 de sateliti intre 1 si 50 kg, care vor fi lansati intre 2016 si 2022.

"Valoarea totala a pietei este estimata de Eurostat la 5,3 miliarde pentru urmatoarea decada. La un cost de lansare de un milion dolari, racheta Haas 2CA se potriveste perfect pentru aceasta piata care cauta solutii economice", adauga ARCA, care a initiat oferta publica pentru cei doritori sa devina coproprietari ai companiei, capitalul urmand a fi investit in programul Haas 2CA.

Foto:ARCA Space Corporation

Foto:ARCA Space Corporation

Foto:ARCA Space Corporation

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#racheta inovativa ARCA, #romani arca lansat racheta , #stiinta tehnica