S-a gasit raspunsul la una din problemele de matematica ale mileniului

Vineri, 13 August 2010, ora 11:07
12170 citiri
S-a gasit raspunsul la una din problemele de matematica ale mileniului

O problema de matematica de un milion de dolari. Un specialist in calculatoare sustine ca a gasit raspunsul la cea mai grea problema a mileniului. Vinay Deolalikar, cercetator in Matematica Aplicata la HP Labs, Paolo Alto, California, crede ca a rezolvat enigma P=NP.

In matematica, exista doua clase de probleme: cele usor de rezolvat (P) si cele usor de verificat (NP). Problemele din clasa P sunt incluse in NP (P = NP), insa nimeni nu a reusit sa demonstreze daca si contrariul este adevarat (NP = P).

Vinay Deolalikar sustine in demonstratia sa ca problemele usor de verificat nu sunt si usor de rezolvat, adica NP nu este egal cu P.

Problema dateaza din 1971, fiind postulata independent de Stephen Cook si Leonid Levin, matematicieni care credeau ca aceste clase de probleme nu sunt egale, dar o demonstratie a inegalitatii nu putea fi gasita pana acum.

Aceasta este una dintre cele 7 probleme ale mileniului, fiind clasificata cea mai dificila dintre toate problemele, motiv pentru care Institutul de Matematica Clay ofera un premiu de un milion de dolari pentru solutionarea ei.

Dovezile par a fi suficient de puternice pentru a anima comunitatea internationala de matematica, insa fericitul cercetator mai trebuie sa astepte pentru o reevaluare a tezei sale, se precizeaza intr-un articol publicat de LeFigaro.

In schimb, Scott Aaronson, profesor de stiinta calculatoarelor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), este sceptic si promite marirea recompensei cu 200.000 dolari, daca demonstratia lui Vinay Deolalikar va fi acceptata.

Dick Lipton, profesor respectat la Georgia Tech, precizeaza ca exista totusi unele imperfectiuni in demonstratia autorului, dar nu poate fi vorba de erori majore, iar deficientele pot fi remediate pe parcurs.

Premiul a fost acordat anterior in luna martie rusului Grigori Perelman, care a rezolvat Conjectura lui Poincare, fiind primul matematician care a refuzat premiul, traind in continuare intr-o saracie lucie in St. Petersburg.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#raspuns problema matematica, #recompensa problema mileniului , #stiinta tehnica