Superlaserul de la Magurele, in presa straina pentru experimentele impotriva cancerului

Sambata, 03 August 2013, ora 14:53
4319 citiri
Superlaserul de la Magurele, in presa straina pentru experimentele impotriva cancerului

Crearea celui mai puternic fascicul de lumina produs vreodata este obiectivul unui experiment paneuropean care isi propune sa lupte mai eficient impotriva cancerului, sa elimine reziduurile radioactive si chiar sa deschida noi orizonturi fizicii materialelor.

Acest laser, care se asteapta sa fie cel mai puternic din lume, la intrarea sa in functiune, in 2015, va fi instalat la Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele, la 15 kilometri sud-vest de Bucuresti, candva un centru de elita in interiorul blocului comunist si care spera sa-si recapete importanta cu ajutorul acestui proiect, informeaza sambata EFE.

Instalatia se va numi ELI-Nuclear Physics Facility (ELI-NP) si va face parte dintr-un proiect mai ambitios, denumit ELI (Extreme Light Infrastructure), la care participa 40 de institutii din 13 tari europene. ELI are ca obiectiv obtinerea de intensitati foarte ridicate ale laserului si pulsuri foarte scurte.

Incepe constructia celui mai puternic laser din lume, la Magurele. Totul despre proiect

In Romania, doua lasere de 10 petawatt si un transmitator puternic de raze gamma vor actiona pentru a experimenta atat in campul fizicii, cat si in aplicatii medicale si sociale. Viitorul laser ELI-NP va folosi tehnologie de varf pentru a aplica terapii cu protoni, tratament care permite atacarea agresiva si in forta a tumorilor, diminuand in acelasi timp afectarea zonelor adiacente sanatoase. O terapie care este inca extrem de costisitoare si care necesita o importanta desfasurare tehnologica, insa care s-ar putea dovedi foarte eficienta in viitor.

"Daca se reuseste realizarea tratamentului cu acest nou tip de laser, s-ar putea aplica la un cost mai redus, pe masura ce tehnologia avanseaza si laserele devin mai ieftine", a declarat pentru EFE managerul proiectului ELI Romania, Nicolae Zamfir.

In plus, aceasta tehnologie va imbunatati eficienta radioterapiei, prin obtinerea de noi radioizotopi, dar si a chimioterapiei, datorita producerii unui izotop de platina radioactiv. "Circa un sfert din pacientii tratati cu chimioterapie se supun inutil tratamentului, dat fiind ca substanta folosita nu ajunge direct la tumoare", spune cercetatorul roman. "A produce un izotop de platina radioactiv si a face ca acesta sa ajunga direct la organul bolnav ne va ajuta sa stim daca trebuie sa se continue cu medicatia", spune Zamfir.

Laserul de la Magurele: O firma franceza a primit un contract de 60 milioane de euro

Alte aplicatii ale noului laser vor fi in domeniul fizicii materialelor, al nanotehnologiei, dar si in controlul traficului materialelor radioactive. "Punerea sa in functiune poate usura activitatea functionarilor vamali care trebuie sa scaneze rapid remorcile de transport", precizeaza Nicolae Zamfir.

Costul initial al proiectului se ridica la 350 de milioane de euro, din care Uniunea Europeana va finanta 80%. In afara de laboratorul de la Magurele, vor mai functiona in cadrul proiectului ELI o instalatie in Republica Ceha, dedicata energiei de inalta eficienta, si alta in Ungaria, care se va concentra pe emisia de pulsuri de attosecunde (a 10-a la puterea minus 18 parte dintr-o secunda - n.red.), care vor functiona autonom, dar vor colabora atunci cand vine vorba de obiectivele comune ale proiectului ELI.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#laser Magurele cercetare cancer, #lupta cancer superlaser Magurele, #cercetatori laser Magurele terapie , #stiinta tehnica