Trecutul si viitorul, doua taine ale omenirii - De la cititori

Luni, 13 Iunie 2011, ora 23:50
3228 citiri
Trecutul si viitorul, doua taine ale omenirii - De la cititori
Foto: flintstudio.com

Noile descoperiri din stiinta ne fac sa regandim modul in care percepem istoria. Noi suntem cei care determinam, prin actiunile viitoare, ceea ce s-a intamplat in trecut, afirma oamenii de stiinta.

Este oare posibil sa traim si sa murim intr-o lume a iluziilor? Fizica ne spune ca obiectele exista intr-o stare suspendata pana sunt observate, scrie analistul Huffington Post, Robert Lanza.

In mod paradoxal, putem stii daca unele evenimente au avut loc in trecut doar intr-un anumit moment din viitorul nostru. Oamenii de stiinta au facut un experiment uimitor in anul 2002. Ei au aratat faptul ca particulele de lumina "stiau" in avans cum se vor comporta "gemenele" lor in viitor.

Acestia au testat comunicarea dintre perechi de fotoni. Astfel de particule se comportau ca si cum spatiul si timpul nu existau pentru ele. Un alt experiment condus in Franta de oamenii de stiinta a aratat ca fotonii eliberati intr-un aparat puteau schimba retroactiv ceva ce se intamplase deja cu ei. Rezultatele cercetarilor lor au fost publicate in revista "Science", nr. 315/2007.

In ce lume traim noi?

Noi traim intr-o lume similara. Particulele au o gama de stari posibile in care se pot gasi, iar ele iau aceste proprietati atunci cand sunt observate. Marele fizician John Wheeler spunea ca "principiul cuantic arata ca ceea ce un observator va face in viitor defineste actiunile lui din trecut". Wheeler este cel care a lansat conceptul de "gaura neagra".

De exemplu, atomii de carbon din corpul nostru sunt ramasite create in mijlocul unor supernove, adica stele care explodeaza. Realitatea incepe si se incheie odata cu cel care o observa. Atunci cand specialistii masoara lumina emisa de un quasar, ei determina in acest moment calea urmata de aceasta lumina in miliarde de ani.

Noi facem trecutul

Sa luam un exemplu mai concret. Un eveniment istoric precum asasinarea lui J.F. Kennedy poate depinde de evenimente care inca nu au aparut. Exista incertitudini, nu stim daca a fost o singura persoana in anumite circumstante sau o alta persoana in alte circumstante. Noi avem acum doar fragmente de informatie din acel eveniment.

"Trebuie sa regandim tot ce am invatat despre trecut, evolutie umana si realitate, daca vrem sa ne descoperim adevaratul loc in cosmos", spune Constance Hillard, om de stiinta american.

Unele alegeri pe care noi inca nu le-am facut determina faptul daca, de exemplu, unii prieteni din copilaria noastra mai sunt in viata sau daca nu cumva cainele pe care il iubim atat de mult nu a fost cumva lovit de o masina ieri.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#stiinta descoperire viitor trecu, #t istorie supernove stele , #stiinta tehnica