Wikileaks: China detine secretele teleportarii cuantice

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 07:19
11375 citiri
Wikileaks: China detine secretele teleportarii cuantice
Foto: Daily Galaxy

China a inregistrat progrese importante in domeniul teleportarii cuantice si incearca sa puna mana pe o sursa de energie a viitorului, ce poate fi gasita pe Luna.

Rezultate exceptionale au fost obtinute de cercetatorii chinezi in domeniile de varf ale stiintei, cum ar fi fisiunea nucleara ca mijloc durabil de a produce energie pentru teleportarea cuantica, scrie Daily Galaxy.

De asemenea, planurile Chinei de a prelua imagini tridimensionale de pe Luna, pentru viitoarele activitati de exploatare a heliului-3, o sursa extrem de importanta de energie, au fost dezvaluite de Wikileaks si publicate de China News. Aceasta din urma a fost sanctionata de guvern pentru publicarea informatiilor.

Conform declaratiilor specialistilor chinezi, pe Pamant exista doar 15 tone de Heliu-3, in timp ce pe Luna rezervele depasesc 5 milioane de tone.

Heliu-3 este considerat un material stabil si sigur pentru obtinerea energiei nucleare, prin experimente controlate in domeniul fizicii nucleare.

Acesta pare a fi cheia pentru viitorul explorarilor spatiale. Oamenii de stiinta chinezi estimeaza ca aproximativ un milion de tone de heliu-3 de pe Luna ar fi suficiente pentru a alimenta cu energie Terra pentru mii de ani, iar 25 de tone ar putea aproviziona cu energie Statele Unite, timp de un an.

Teleportarea cuantica in actualitate

Teleportarea este piatra de temelie a multor romane si filme science-fiction.

Pana de curand teleportarea a fost considerata imposibila, dar, odata cu aparitia teleportararii cuantice, aceasta idee este pe cale sa se schimbe.

In iunie 2010, oamenii de stiinta chinezi de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie, impreuna cu colegii lor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, au publicat in revista de specialitate Nature rezultatele unei cercetari, care arata ca "teleportarea prin entanglement cuantic" este cheia viitorului.

Aceasta ar putea duce la dezvoltarea unor computere cuantice, dar si a unor comunicatii cuantice, ce nu vor putea fi interceptate, ei reusind teleportarea unor informatii la 16 kilometri distanta.

La vremea respectiva, s-au propus diverse traduceri ale termenului nou introdus "quantum entanglement" - incurcatura cuantica, inseparabilitate cuantica, corelare cuantica, dar toate aceste traduceri nu au un sens precis in domeniul mecanicii cuantice.

In perceptia unora, teleportarea este descrisa ca si un transfer de materie dintr-un punct in altul, instantaneu sau intr-un interval de timp.

In fizica cuantica, fenomenul este de fapt o descriere a comportamentului unor atomi si al particulelor constituente, in anumite conditii.

La ora actuala, exista o crestere a constientizarii in randul comunitatii stiintifice mondiale ca proprietatile universului sunt cel mai bine descrise nu numai de legile care guverneaza materia, ci si prin legile care guverneaza informatiile, mai scrie Daily Galaxy.

Adevarurile lumii cuantice sunt valabile si pentru teoria relativitatii speciale, iar acum sunt explorate si in cazul relativitatii generale.

Folosind aceleasi principii cuantice care permit teleportarea de informatii, fizicianul japonez Masahiro Hotta, de la Universitatea Tohoku, a explicat cum poate fi posibila teleportarea prin injectare de energie.

Exploatand fluctuatiile de energie in "particule cuantice incurcate", fizicienii pot injecta energie intr-o singura particula, pentru ca, mai apoi, aceasta sa fie extrasa dintr-un alt set de particule, situate si la distante de ani-lumina.

Propunerea ar putea duce la evolutii noi in distributia de energie, precum si la o mai buna intelegere a relatiei dintre informatia cuantica si de energia cuantica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Wikileaks China teleportare, #China teleportare cuantica, #China heliu 3, #China resurse Luna , #stiinta tehnica