Cea mai scumpa constructie de pe Pamant: Depaseste cu mult turnul Burj Khalifa sau Marea Piramida din Giza

Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 21:37
20797 citiri
Cea mai scumpa constructie de pe Pamant: Depaseste cu mult turnul Burj Khalifa sau Marea Piramida din Giza
Foto: Facebook/ Hinkley Point C

Noua centrala nucleara Hinkley Point C pe care englezii vor sa o construiasca la Somerset va deveni cea mai scumpa constructie de pe planeta.

Pretul estimat de constructor este de 26 de miliarde de dolari, insa activistii de mediu de la Greenpeace, care se opun proiectului, sustin ca, incluzand dobanzile pentru plata imprumurilor care se fac, centrala nucleara ar putea costa mai mult de 35 de miliarde de dolari, relateaza BBC.

Protest Greenpeace: Zeci de activisti au patruns intr-o centrala nucleara

Aceasta ar fi prima centrala nucleara construita in Europa in secolul 21. Prin comparatie, cea mai noua centrala nucleara din Marea Britanie, Sizewell B, terminata in 1995, a costat doar 3,4 miliarde de dolari, pret actualizat.

Centralele nucleare vechi din Europa: cat costa intretinerea lor

Cu banii care ar urma sa fie dati pentru Hinkley Point C, s-ar putea construi o mica "padure" de turnuri Burj Khalifa. Celebra cladire din Dubai, cea mai inalta din lume (828 de metri), a costat 1,5 miliarde de dolari.

Marele Accelerator de Particule (Large Hadron Collider - LHC) de la Geneva, lung de 27 de kilometri, a costat 5,8 miliarde de euro.

Cel mai scump pod construit vreodata este partea estica din Bay Bridge, care leaga San Francisco de Oakland, proiectata sa reziste la cele mai puternice cutremure care s-ar putea produce in urmatorii 1.500 de ani. Costul acestui segment din pod, construit intre 2002 si 2013, pentru a inlocui partea estica originala, se ridica la 6,5 miliarde de dolari.

Desi costul unei constructii de 4.500 de ani este greu de calculat, Turner Construction Company a estimat in 2012 ca ar putea construi Marea Piramida din Giza pentru o suma cuprinsa intre 1,1 si 1,3 miliarde de dolari.

Costul total estimat include costurile actuale pentru piatra necesara (730 de milioane de dolari) si pentru plata muncitorilor (445 de milioane de dolari), tinand cont de salariul minim din Egipt - 5,73 de dolari pe zi. In prezent s-ar folosi totusi macarale, care nu existau in Egiptul antic. Atunci, au muncit 20.000 de oameni pentru ridicarea piramidei, timp de doua decenii. Lucrarile se faceau cate patru luni pe an, cand ogoarele erau inundate.

Inapoi in contemporan, de costul centralei proiectate in Marea Britanie s-ar apropia doar Aeroportul din Hong Kong, construit in 1998 pe o insula artificiala, la pretul actualizat de 29 de miliarde de dolari.

Insa, pana acum, orice constructie de pe Pamant nu se poate compara cu una care orbiteaza planeta - Statia Spatiala Internationala -, care a costat 100 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari).

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cea mai scumpa constructie, #Burj Khalifa, #Marea Piramida din Giza , #stiri magazin