Cele mai ciudate gari de cale ferata (Galerie foto)

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 22:45
7304 citiri
Cele mai ciudate gari de cale ferata (Galerie foto)
Foto: DayPic

De cand aviatia a luat avant, iar lumea evoluata este brazdata cu autostrazi - sau macar cu hartile conform carora se vor taia panglicile - trenurile au cazut in desuetudine, iar garile in uitare.

Noi ne putem lauda cu Gara de Nord - mai mare decat multe alte gari din capitalele europene - dar si cu gara Itcani, de langa Suceava, un exceptional monument de arhitectura, construit pe timpul regelui Carol I, ca reper de mandrie, fiind prima gara de iesire din tara, pe frontiera de atunci romano-austroungara.

In lume, exista gari monumentale, moderne sau chiar trasnite. Fotogaleria care urmeaza prezinta cateva, vazute de DayPic.ru.

1. Gara Brokenhaymer Warta, din Frankfurt

Este greu de precizat daca cel care a conceput-o a avut mai dezvoltat simtul umorului sau cel al teribilismului. Un commentator din presa straina pretinde ca nimic nu aminteste mai bine o asemenea gara, decat scenele din filmele Harry Potter.

2. Gara Centrala din Michigan, Detroit

A fost construita in anul 1913 si, cu vechimea ei, se impun lucrari de consolidare. Este un fel de"Casa Poporului" a noastra, mult mai mica, dar la fel de neinspirata. Oricum, scaderea traficului nu justifica asemenea gara. Va sosi oare ziua sa fie demolata prin implozie?

3. Gara Nordpark din Innsbruck, Austria

Stilul futurist este neasteptat pentru o gara, dar justificat pentru un oras, unde roiesc turistii in toate anotimpurile. Ceea ce nu se vede in imagine, este insa faptul ca gara reprezinta un complex de patru gari, pe care designerul Zaha Hadid le-a unit intr-una singura din motive functionale.

4. Gara St Louis, Missouri, SUA

Inaugurata in 1894, era considerata, in acea vreme, ca una din cele mai mari si aglomerate gari din lume. In 1980, imobilul a fost transformat in hotel de lux, traficul de calatori mutandu-se intr-un local mai modest.

5. Gara Columbus, Toronto

Construita in 1895, a functionat pana in 1930. Acum, cladirea se afla in restaurare, urmand sa adaposteasca sediul Departamentului de Pompieri din Ohio. Stilul cladirii pare un amestec de mai multe tendinte arhitecturale, dar nu este lipsit de un anumit farmec pitoresc.

6. Gara Atocha din Madrid

A fost reconstruita in 1892, dupa proiectul arhitectului Alberto, pentru a inlocui o gara mai veche, mistuita de incendiu. La constructie, a colaborat Gustave Eiffel, celebrul constructor al Turnului Eiffel. In 1992, in gara a fost plasata si o gradina botanica, devenita ulterior zoo-botanica, fiind dotata astazi cu cinci sute de specii de plante, si de animale.

7. Gara centrala din Stockholm

Aici este nodul tuturor liniilor de metrou din capitala Suediei. Gara, care adaposteste si o galerie de arta cu picturi murale, a fost instalata intr-o veche catacomba naturala subterana.

8. Statia Expo din Singapore

A fost construita in anul 2000, arhitectul adoptand forme ciudate, care te fac sa gandesti la un OZN. Acoperisul reflecta razele soarelui, pentru a nu permite supraincalzirea atmosferei din spatiul public. Nu lipseste originalitatea.

9. Tunelul subteran din Shanghai, China

Becurile fluorescente, culorile excentrice, totul socheaza. La extremitati are functie de gara, iar pe parcurs este un traseu turistic, in lungime de numai 647 de metri. Impresioneaza nu atat prin lungimre cat prin adancimea la care este situata, stiind ca subtraverseaza raul Huanpu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gari celebre, #gari moderne, #top gari lume, #cladiri celebre, #monumente arhitectura , #stiri magazin
Comentarii