Despre bere, cu bune si rele

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 12:07
5184 citiri
Despre bere, cu bune si rele

Cu exceptia Rusiei, chiar daca si acolo castiga teren, in multe dintre tari berea a devenit bautura nationala, indiferent de traditie. Si nu doar in Europa, ci si in SUA, unde piata berii s-a situat la 101 miliarde de dolari in 2009.

In plin sezon al berii, LiveScience ne propune sa o punem sub microscop, cu bune si rele.

Asadar, ce e intr-un pahar de bere? In mare, apa, dar si cereale si flori. Mare parte din aroma ei inconfundabila este data de hamei, mai precis de floarea acestei plante. Alcoolul este rezultat din grane, cel mai adesea orz.

Un studiu publicat in august 2010 in Journal of Proteome Research a aratat ca berea contine o varietate surprinzatoare de proteine.

Beneficiile hameiului

Hameiul, care da berii atat gustul amarui, cat si aroma fructata, este si un puternic agent anticancerigen. Putini stiu ca hameiul este o sursa mai buna de antioxidanti decat vinul rosu, ceaiul verde ori produsele din soia, conform unui studiu din 2000, publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ingredientul-cheie este xanthohumolul, un flavonoid care se gaseste numai in hamei.

Vestea proasta este ca ar trebui sa bei circa 450 de litri de bere pe zi pentru a te bucura cum se cuvine de antioxidantii continuti. Cercetatorii spera ca vor putea cuprinde toate beneficiile oferite de hamei intr-o pilula anticancer.

O ramura dominata de femei

Oamenii au fost prieteni cu berea din cele mai vechi timpuri. Inca de i.Ch. vechii sumerieni descoperisera arta fermentatiei. Ne-au ramas retete de btinere a berii chiar din secolul 19 i.Ch.

Nu doar ei erau insa familiarizati cu berea. Tenenit, zeitatea ce reprezenta berea la egipteni, era femeie, la fel si zeitatea Zulu, Africa de Sud, pe numele ei Mbaba Mwana Waresa.

Un studiu din 2005 a aratat ca in randul populatiei Wari din vechiul Peru, femeile din elita erau cele care se ocupau de obtinerea berii. Secole mai tarziu, femeile dominau aceasta "industrie", conform unui articol din 1993, din Yankee Brew News, al antropologului Alan Eames. Abia pe la sfarsitul anilor 1700, acaesta inustrie a inceput sa fie dominata de barbati.

Cine bea bere in ziua de azi?

In prezent, berea e preferata barbatilor, dupa cum arata un studiu Gallup din 2010. Din cei 67% de americani care consuma alcool, 54% sunt bautori de bere, spre deosebire de 27% dintre femei. Despre acestea din urma, statisticile au aratat ca prefera totusi vinul, mai ales daca au trecut de 50 de ani.

Utilizari alternative ale berii

Berea nu e doar de baut; bucatari celebri o folosesc la sosuri sau pentru a fragezi carnea de pui.

Altii chiar si-au construit case din cutii bere, cum a cazul lui John Milkovisch. Timp de 18 ani acesta a muncit la imobilul original. Dupa moartea sa, acesta a ajuns muzeu.

Berea, certata cu lumina

Daca ai gustat o bere care nu ti-a fost pe plac, mai mult ca sigur aceasta fusese expusa la lumina. Un studiu din 2001 in Chemistry - A European Journal a aratat ca expunerea prelungita la lumina are ca efect o reactie in care un compus care se gaseste in bere da licorii un gust dezagreabil. Nu degeaba, sticlele de bere sunt verzi sau maron.

Buna pentru oase

Desi nu intra in categoria alimentelor sanatoase, berea contine macar un ingredient care este benefic, siliconul.

Un studiu publicat in februarie 2010 in Journal of the Science of Food and Agriculture a aratat ca cele mai multe dintre sortimentele de bere ofera o cantitate suficienta de silicon, important pentru sanatatea oaselor.

...Dar rea pentru cap

Bineinteles ca si berea are pacatele ei, cel mai cunoscut fiind mahmureala, nimic altceva decat felul in care organismul incearca sa-ti transmita ca nu e cazul sa exagerezi. Mai mult, excesul de alcool, pe termen lung, poate avea ca efect nu doar boli ale ficatului, dar si un risc mare de cancer.

Conform unui studiu publicat in 2009 in jurnalul Cancer Detection and Prevention, bautorii inraiti au un risc de cancer al esofagului de 7 ori mai mare decat cei care nu consuma alcool. Consumul zilnic de alcool mareste, de asemenea, riscul de cancer la stomac, colon, rect, ficat, pancreas si prostata.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#bere istoric, #bere statistici, #bere sanatate, #bere pericol, #bere cancer, #bere boli, #bere oase , #stiri magazin