Dieta mediteraneana, pe lista UNESCO

Marti, 24 August 2010, ora 14:25
2582 citiri
Dieta mediteraneana, pe lista UNESCO

Italienii se lupta ca dieta mediteraneana sa fie cuprinsa pe lista UNESCO, pentru a nu mai exista incercari de copiere a acesteia cu ingrediente ieftine si nesanatoase, iar restaurantele din lume sa nu mai vanda feluri de mancare ce nu au nicio legatura cu cultura italiana, dar folosindu-se de numele acesteia.

Italia a facut mari presiuni asupra UNESCO sa recunoasca dieta traditionala, despre care se spune ca previne bolile de inima, cancerul si mareste speranta de viata, relateaza The Telegraph. Iar demersurile sale sunt sprijinite de Grecia, Spania si Maroc.

De altfel, ministrul italian al Agriculturii, Giancarlo Galan, a lasat sa se inteleaga ca dieta mediteraneana va castiga statutul dorit, chiar daca decizia urmeaza sa fie luata in noiembrie, in cadul unei conferinte ce va avea loc la Nairobi.

Dieta mediteraneana presupune fructe si legume locale proaspete, cereale nerafinate, grasimi polinesaturate precum uleiul de masline, mai degraba decat untul, si o cantitate limitata de lactate, carne si zahar.

Daca initiativa Italiei se va bucura de succes, bucatele gatite in acest stil vor fi promovate si recunoscute la nivel mondial, sperandu-se in reducerea ratei obezitatii, care devine deja o problema inclusiv in Spania si Italia.

Comitetul UNESCO va analiza in noiembrie 58 de propuneri venite din intreaga lume. Aproximativ 180 de "comori culturale" au fost incluse pe lista in ultimii doi ani, printre acestea aflandu-se cantece folclorice, limbi pe cale de disparitie sau ritualuri religioase, de la celebrul tangou argentinian pana la dansuri ritualice din Bhutan, limba fluierata din insula La Gomera din Canare sau cantatul polifonic al pigmeilor Aka din centrul Africii.

Daca propunerea Italiei va fi acceptata, aceasta se va afla la a treia reprezentare, alaturi de tari considerate exotice, precum Mali, Vanuatu sau Tonga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#dieta mediteraneana UNESCO, #lista UNESCO, #Italia UNESCO , #stiri magazin