Istoria nestiuta a Libiei - de la Imperiul Otoman, la Italia fascista

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 22:49
6151 citiri
Istoria nestiuta a Libiei - de la Imperiul Otoman, la Italia fascista
Foto: AP

La mijlocul secolului al XVI-lea, turcii cuceresc o mare parte din teritoriile aflate la Marea Mediterana, in luptele desfasurate impotriva spaniolilor, incluzand aici si teritorii care corespund Algeriei, Marocului si Libiei de astazi. In Libia incepe declinul Marelui Imperiu Otoman.

In luna septembrie a acestui an, la scurt timp dupa ce orasul Tripoli a fost capturat de rebeli, prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a sosit in vizita in Libia.

Atunci, micul oras libian Tadojura a fost martorul unui eveniment neobisnuit: aici Erdogan i-a inmanat presedintelui comitetului libian de tranzitie un exemplar al Coranului, tinand totodata un discurs inflacarat in fata moscheii Murad Aga. De ce a ales premierul turc exact acest loc pentru evenimentul in sine?, se intreaba Deutsche Welle.

Murad Aga a fost un conducator otoman, care a smuls din mainile cavalerilor maltezi orasul Tadjoura, in 1551. Moscheea in care este ingropat, si care ii poarta numele, a fost restaurata impreuna cu alte centre musulmane in timpul dominatiei italiene din 1920. Acest loc imbina trei mari perioade istorice, precursoare ale Libiei de astazi: epoca Imperiului Roman, dominatia otomana si apoi a fascistilor italieni.

Perioada otomana

La inceputul secolului al XVI-lea, in Tripolitania (veche provincie, corespunzatoare nord-vestului Libiei moderne), nu exista o putere centralizata, iar porturile de aici s-au transformat treptat intr-un rai pentru talharii marilor, corsarii.

La mijlocul secolului al XVI-lea, turcii au cucerit zone intinse din bazinul mediteranean, in luptele purtate impotriva spaniolilor si a aliatilor acestora. Cei mai mari inamici ai spaniolilor din aceasta zona se dovedesc a fi fratii Barbarossa, greci din insula Lesbos, care s-au covertit la religia islamica, deveniti cei mai renumiti corsari din regiune.

Ei se stabilesc in Djerba unde, din porunca sultanului otoman, incep campania pentru cucerirea Maghrebului (in cadrul Imperiului Otoman, Maghrebul se imparte in trei mari provincii, Alger, Tripoli si Tunis). Atunci cand au cucerit Tripoli, in 1551, turcii nu au vazut niciun motiv in a-i eradica pe corsari, preferand sa profite de situatie, folosindu-se de capacitatile razboinice ale acestora.

Dupa reislamizarea deplina a coastelor africane, in principalele orase-port, Alger, Tunis si Tripoli, apar noi structuri politice si sociale: conducatorii locali platesc un bir sultanului, profitand de protectia acestuia in schimbul sclavilor adusi din Anatolia, in mod regulat.

Perioada clasica a corsarilor din Tripotitania se incheie odata cu venirea la putere a dinastiei Karamanli, in 1711, care va domina regiunea timp de 124 ani, perioada in care Tripolitania trece si printr-un razboi civil (1791-1795).

Declinul Africii otomane

In anul 1835, regimul reformist al sultanului Abdul Mejud I, al 31-lea conducator al Imperiului Otoman, elimina si ultimii reprezentanti ai clanului Karamanli. Incepand cu 1840, doar in regiunile portuare ale Maghrebului mai gasim prezenta otomana. Sultanul Abdul Hamid al II-lea (al 34-lea sultan al Imperiului Otoman, 1876-1909) devine constient de intentiile agresive ale italienilor si pofta lor pentru Tripolitania.

Intr-un document al vremii, el isi atentioneaza adjunctii sa "castige inimile si sentimentele populatiei locale".

In cadrul Conferintei de la Berlin privind Africa, din 1884, reprezentantii Istanbulului incearca sa negocieze de pe picior de egalitate cu marile puteri, ca si cum ar fi fost proprietari de colonii pe Continentul Negru, cu toate ca in "competitia Africa" nu aveau nicio sansa (in parlamentele otomane dintre anii 1808-1818, asa-numita "Africa Otomana" nu este reprezentata decat de un total de 10 deputati.

In 1911, Imperiul Otoman este slabit puternic. Tocmai atunci, pe 29 septembire 1911, trupele italiene invadeaza Libia de astazi, castigand razboiul italiano-turc numit si "Razboiul pentru Tripolitania".

Razboiul declarat de Italia otomanilor are o legatura directa cu asa-numita "A Doua Criza a Marocului", in timpul careia Franta ocupa orasul Fes. Din aceasta cauza, presiunea publica devine puternica in Peninsula Italica, conducatorii dorind ca Italia sa-si pastreze prestigiul in Africa. Urmeaza Razboiul Balcanic si Primul Razboi Mondial, in care Imperiul Otoman arata doar ca o palida umbra a puterii de altadata.

Ce s-a intamplat cu Libia?

De-abia in 1952, dupa iesirea de sub stapanirea Italiei, ONU recunoaste suveranitatea celor trei mari provincii libiene, sub conducerea emirului Idriss al-Senussi. Printre detaliile inedite, aflate dupa obtinerea suveranitatii, se gaseste si faptul ca Senussi conduce Libia cu ajutorul si protectia unui premier turc, pe nume Sadullah Bey.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Muammar Gaddafi, #Libia Gaddafi, #razboi Libia, #Imperiul Otoman Libia , #stiri magazin
Comentarii
N
n_m_c_1971
rank 1
shi io ai zic turcului cami schimb latrina, ca prea osmanu