Istoria senzationala a principatului Monaco - de la piratul Grimaldi, la luxul modernitatii

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 16:45
23427 citiri
Istoria senzationala a principatului Monaco - de la piratul Grimaldi, la luxul modernitatii

Evenimentul fastuos, prilejuit de nunta printului Albert al II-lea cu Charlene Wittstock, a readus in atentia mapamondului stralucirea si unicitatea principatului Monaco.

Minusculul stat a trecut insa in plan secund, eclipsat de prezenta celor doi miri, dar, in randurile de mai jos, vom incerca sa punctam cateva repere esentiale din istoria trecuta si actuala a micutului regat, prezentate de Deutsche Welle.

Istoria principatului Monaco este povestea unui cuib de pirati, care s-a transformat intr-o oaza a miliardarilor din intreaga lume. Suna ca un basm, dar este adevarat. Viata bogatasilor din acest loc este, intr-adevar, fabuloasa.

Totul a inceput cu un truc al piratilor, dar nu ca in romanele de aventuri, ci cat se poate de real. Locul actiunii: o stanca de o importanta strategica din Marea Mediterana. Francesco Grimaldi, cavaler de Genova, care conducea un grup de razboinici, a batut la portile cetatii franciscanilor, situata pe aceasta bucata de pamant.

"S-a intamplat in urma cu 700 de ani. Razboincii lui Grimaldi erau imbracati in calugari. I-au pacalit pe cei din interior cu tinuta lor si li s-a permis accesul inauntru. Atunci cand au intrat in cetate insa, au scos sabiile din teaca, ucigandu-i pe oamenii care vietuiau acolo", povesteste Michel Buquie, presedintele Biroului Turistic din Monaco.

Chiar si astazi, drapelul statului infatiseaza doi monahi fluturand sabii. Aceasta inseamna ca familia Grimaldi, cea care conduce principatul, nu este decat o gasca de pirati? "Cu 700 de ani in urma, cetatea a fost exact acolo, pentru a fi cucerita" continua Buquie, zambind enigmatic.

Magicianul din Monaco

Faimosul scriitor, Somerset Maugham, descrie Monaco drept "un loc insorit, pentru persoane dubioase". Nu se stie daca acest lucru se aplica doar pentru inceputurile principatului, dar piratii care au navalit in cetate au ramas acolo pentru totdeauna. Monaco are rolul sau in istoria lumii, luptand impotriva sau alaturi de Spania, Sardinia si Franta.

Pana la sfarsitul secolului 19, principatul si-a pierdut si recapatat independenta de cateva ori. Monaco pierde pana la urma 80 la suta din teritoriu, dar isi castiga independenta deplina, fiind un stat minuscul pe un teritoriu de doar doi kilmetri patrati, situat intre orasul francez Nisa si granita actuala italo-franceza. Multi s-au intrebat cum se poate supravietui financiar in acest infim teritoriu?

Printul Charles al III-lea, a avut la un moment dat o idee, contactandu-l pe prietenul sau, un antreprenor sofisticat, Francois Bleau. Numit si "vrajitorul din Monaco", acesta isi decshide un cazinou care cunoaste, in scurt timp, un succes fulminant, datorita eliminarii taxelor pentru jucatori. Nobili din intreaga lume vin la Monaco si se stabilesc aici.

Astazi, Monaco este cea mai mica tara din lume, dupa Vatican. In ceea ce priveste venitul mediu pe cap de locuitor, minusculul Monaco poate fi incadrat intr-unb club select. 21.000 de oameni, din cei 33.000 de locuitori ai principatului sunt milionari. Printre ei, cu siguranta, exista si cativa pirati cu figuri dubioase.

Atrasi de lipsa impzitelor, bogatii din intreaga lume isi ancoreaza iahturile de lux in portul Monaco. In acest an, cel mai mare pret al unei proprietati a atins un nou record: 70.000 de dolari pe metru patrat. O mare parte dintre proprietarii ambarcatiunilor de lux din port sunt clienti ai lui Camille Mogadam. El are un magazin de covoare si se ocupa de design interior.

De aceea, frecvent, viziteaza case cu dimensiuni impresionante de 1.000-1.500 metri patrati, care costa 100 milioane de euro. "Cand trimit acolo pe unul dintre angajatii mei, acesta are impresia ca a intrat in alta lume. In unele dintre luxoasele palate exista cate 25 de servitori. In baie, de exemplu, totul este de aur. Masinile sunt urcate cu ascensorul si sunt parcate in apartament. Aici e ca-n filmele cu James Bond", a concluzionat afaceristul, in fata reporterilor.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#nunta Albert de Monaco, #Monaco grimaldi istorie, #istorie Monaco , #stiri magazin