Minunile tehnicii: cartela electronica la cimitir

Duminica, 11 August 2013, ora 22:38
2641 citiri
Minunile tehnicii: cartela electronica la cimitir
Foto: Protopopiat Sacele

Biserica Sfanta Adormire din localitatea Sacele-Satulung si-a tehnicizat serviciile bisericesti cu mijloace moderne din cele mai eficiente, scrie presa locala.

In capul listei este toaca, acel dispozitiv din lemn pe care numai o persoana cu multa dexteritate il poate face sa sune cum trebuie. In prezent, biserica dispune de o toaca electrica, cu care a rezolvat problema unei manopere anevoioase, obtinand si rezulate de calitate, informeaza Buna Ziua Brasov.

Au urmat clopotele. Si ele sunt electrificate, si acolo s-a simplificat efortul si s-a imbunatatit calitatea.

Cel mai spectaculos este insa accesul la cimitirul parohial, care se face cu cartela magnetica, dupa modelul metroului. Bine ingradit, cimitirul nu mai este accesibil persoanelor neavenite si nici macar cainilor.

Cele doua porti se deschid automat, in momentul cand actioneaza posesorul cartelei si se inchid automat in urma lui. La iesire, tot cartela deschide si inchide aceeasi poarta.

Cartelele au fost emise de administratia cimitirului, in schimbul sumei de 10 lei si in baza jusificarii solicitantului care detine locuri de veci sau care are persoane apropiate inmormantate si vine din cand in cand sa aprinda crestineste o lumanare.

In multe cmitire din Bucuresti si din tara s-a instaurat o anumita ordine cu ajutorul bodyguarzilor, dar sunt altele destule, in general cimitire mari, lasate cam vraiste. Risti sa fii atacat nu numai de caini, daca te apuca in incinta cimitirului o ora cand multimea s-a retras si ai ramas izolat, dar si de neaveniti.

Aleile sunt adesea neplacut invadate de persoane ciudate in care este greu sa distingi un om nevoias, de un cersetor profesionist sau de unul care, sub pretext ca cerseste, urmareste scopuri care nici prin cap nu-ti trec.

Sigur ca, problemele de ordine interioara intr-un cimitir de mari dimensiuni se pun altfel decat intr-un mic cimitir parohial, dar exemplul celor din localitatea brasoveana Sacele-Satulung merita atentia celor carora li s-a incredintat linistea locului poate celui mai linistit din lume.

Sa nu ne ascudem dupa deget. In multe cimitire se intra si se iese vraiste, iar portile de intrare sunt pazite cu strasnicie sa nu intre masinile pe alei, desi aleile sunt pline de masini, iar caile oculte prin care patrunzi inauntru n-ar fi greu de ghicit. Paznicii stau acolo nu atat ca sa pazeasca ceva, pe cat sa-si ia obolul.

Faptul ca modestul preot de la biserica brasoveana a nascocit ceva cu care face ordine in cimitirul parohial sugereaza ca si cogeamitea administratiile marilor cimitire pot nascoci solutii poate chiar mai abitir, daca isi dau silinta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cimitire paza, #cartela electronica cimitir, #cimitir acces electronic , #stiri magazin
Comentarii