Misterele mirosului: ba imbatator, ba ucigator (II)

Duminica, 29 Iulie 2012, ora 09:56
3715 citiri
Misterele mirosului: ba imbatator, ba ucigator (II)
foto: infoniac

Simtul mirosului, ca receptor subtil, este menit sa ne incante uneori, iar alteori sa ne previna asupra eventualelor pericole care ne-ar putea paste.

Pentru animale, simtul olfactiv este un instrument menit sa le ajute in a-si gasi prada. Acest rol a disparut la oameni; ca urmare, si simtul si-a pierdut aceasta functie, dar au aparut altele noi, destule pentru ca simtul sa ne fie util, uneori chiar vital, conform Infoniac.ru.

In plus, atractia irezistibila spre anumite mirosuri a dus la dezvoltarea unei impresionante industrii a cosmeticelor, destinate exclusiv desfatarii simturilor olfactive, prin mijloace mult mai sofisticate decat cele pe care ni le-a ofeit natura.

Misterele mirosului: ba imbatator, ba ucigator (I)

Simtul mirosului - o profesie pentru unii

Sensibilitatea olfactiva a unora si interesele comerciale ale altora au pus bazele unei profesii aproape de invidiat: degustatorul de vinuri. Degustatorul este atat de respectat intre specialisti si bautori, incat putini indraznesc sa-i contrazica verdictul, de teama sa nu fie cotati ca nepriceputi si aruncati in derizoriu.

Degustatorul marilor companii de vinificatie este pretuit, respectat si bine platit, fara sa-i ceara cineva prea multa scoala ca sa-l angajeze in aceasta meserie - in definitiv, una placuta.

Un singur pericol il pandeste: simtul olfactiv se poate atrofia sau chiar pierde. Pierderea mirosului, numita si anosmie, poate fi cauzata de leziuni cerebrale, de la cancerul localizat la creier, dar poate fi si un simptom precoce al bolii Alzheimer.

Mirosul ne fereste de alergii

Multi alergeni cauzatori de alergii sunt descoperiti cu ajutorul mirosului si, daca n-ar reactiona nasul in aparare, s-ar putea ca efectul acestora sa fie devastator. Reactia este stranutul, care apare uneori chiar si fara sa simtim constient vreun miros.

Stranutul se declanseaza atunci cand nervul trigemen detecteaza un stimul, cum ar fi polenul, praful din camera, mirosul de piper negru si multe altele. Aceasta iritatie declanseaza o serie de reflexe care produc aspiratia profunda a aerului, urmata de inchiderea glotei, aflata in gat, de cresterea presiunii in plamani, deschiderea brusca a glotei si evacuarea violenta a aerului, impins prin gura si prin nas.

Stranutul in timpul mesei, cu mancare in gura, este periculos: in fiecare an se inregistreza pe diverse continente cazuri mortale prin sufocare.

Pare de necrezut, dar particulele proiectate prin stranut se deplaseaza cu o viteza de 160 km pe ora, ele antrenand adesea microbii care fac din stranut un fenomen molipsitor.

Memoria olfactiva, secretul parfumurilor

Memoria aromelor se leaga adesea de amintiri placute, evocand evenimente traite. Parfumul florilor, mirosul specific al unui cadru natural si alte momente care au produs candva emotia revin in amintire odata cu valul de parfum.

Pe aceasta s-au bazat primii producatori de parfumuri inca din antichitate, cand se specializaseara in a extrage uleiuri volatile, a prepara infuzii sau lotiuni pe care le comercializau sau le foloseau ca medicatie, contand in special pe efectul psihologic a tratamentului.

Intre timp, chimia a reusit sa imite aromele naturale, dar s-a straduit sa depaseasca natura, oferindu-ne parfumuri artificiale, placute si ele prin originalitate, chiar unicitate. O mare industrie s-a afirmat prin branduri menite sa atraga atentia elitei sociale.

Asa au ajuns parfumurile "pervertite" sa fie preferate fata de iasomia cea naturala, levantica, zambilica, busuiocul si toate celelalte, pe care le ascundea bunica sub perna, ca sa viseze frumos.

Filtru pentru aer

Nasul nu lasa aerul de care avem nevoie ca sa respiram sa patrunda in organism pana nu-l filtraza cu mijloacele lui.

Cel mai simplu element filtrant este cel termic. Iarna, de exemplu, canalele din sistemul respirator si mucoasele nazale se ingrijesc de preincalzirea aerului, pentru ca acesta sa ajunga la o temperatura acceptabila in plamani.

Firele de par, muscoasele de pe peretii canalelor nazale si circuitul rotit ca intr-un jacuzzi, toate acestea purifica aerului inspirat, pentru ca impuritatile sa ajunga in cantitate cat mai mica la plamani.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#miros ciudatenii, #memorie olfactiva, #simt miros , #stiri magazin