Misterul calatoriei in timp: Dovezi din antichitate si din stiinta moderna (Video)

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 08:10
21077 citiri
Misterul calatoriei in timp: Dovezi din antichitate si din stiinta moderna (Video)
Foto: Ancient-Origins

Calatoria in timp si masina timpului au fost subiecte ale nenumaratelor filme science-fiction, vreme de mai multe decenii.

Insa aceste subiecte nu tin doar de domeniul SF. Calatoria in timp este posibila, sustin multi oameni de stiinta, iar acest domeniu este unul prioritar pentru ei.

In timp ce multi ar putea crede ca o calatorie in timp este ceva absurd, unii dintre cei mai straluciti oameni de stiinta considera ca acest lucru poate deveni posibil intr-o buna zi, potrivit Ancient-Origins.

Albert Einstein a sustinut in ultimii sai ani de viata ca trecutul, prezentul si viitorul pot exista simultan. El a conceput, de altfel, bine cunoscuta teorie a relativitatii.

Asadar, timpul este relativ si asta nu doar pentru ca a afirmat-o Einstein.

Cu toate acestea, in cazul in care o calatorie in timp ar fi cu adevarat posibila, oamenii trebuie sa aiba capacitatea de a se putea deplasa in timp.

Calatoria in timp, in antichitate

Daca cercetam textele antice, gasim o serie de referiri la calatoria in timp. In mitologia hindusa apare povestea regelui Raivata Kakudmi, care a calatorit in timp pentru a se intalni cu creatorul Brahma.

Chiar daca aceasta calatorie nu a durat mult, atunci cand s-a intors pe Pamant, trecusera 108 "yugas" pe planeta noastra (fiecare yuga reprezenta 4 milioane de ani). Explicatia lui Brahma, data lui Kakudmi, a fost ca timpul se scurge diferit in diverse planuri ale existentei.

In mod similar, in Coran se ofera exemplul unui grup de tineri crestini, care in anul 250 d.Hr. a incercat sa scape pe persecutii si s-a retras intr-o pestera din Al-Kahf. Acolo, Dumnezeu i-a pus sa doarma, iar ei s-au trezit peste 309 ani.

O alta poveste vine din legenda japoneza a lui Urashima Taro. Acesta a spus ca a vizitat palatul subacvatic al zeului Dragon Ryujin. El a stat acolo doar trei zile, dar cand s-a intors la suprafata trecusera deja 300 de ani.

In textul budist Pali Canon se spune ca in cerul celor treizeci de Devas (locul zeilor), timpul trece intr-un ritm diferit; astfel, o suta de ani pamantesti echivaleaza cu o singura zi pentru zei.

Cercetarile stiintifice moderne privind calatoria in timp

Probabil cea mai cunoscuta poveste a unei calatorii in timp este cea din timpul experimentului Philadelphia, care a avut loc in anul 1943. Atunci, o nava a devenit invizibila pe radarele inamice.

Cu toare acestea, s-a spus ca experiementul a fost unul gresit, iar nava a disparut complet din Philadelphia si s-a teleportat la Norfolk, la o distanta de 600 de kilometri, intorcandu-se in timp vreme de 10 secunde.

Cand nava a aparut din nou, unii membrii ai echipajului arsesera prin combustie spontana, altii suferisera tulburari mintale sau disparusera complet.

Se pare ca Nikola Tesla, atunci fiind director al companiei Radio pentru inginerie si cercetare, a fost implicat in acest experiment.

Unii fizicieni sustin ca se poate calatori in timp

In 1960 exista un alt caz al unui om de stiinta, Pellegrino Ernetti, care a sustinut ca a pus la punct o masina care permitea vederea trecutului, denumita Chronivisor. Teoria sa afirma ca tot ceea ce se intampla lasa o amprenta de energie care nu poate fi distrusa.

El ar fi dezvoltat aceasta masina care putea detecta, amplifica si transforma aceasta energie intr-o imagine, care arata ce s-a intamplat in trecut.

In anii '80, exista rapoarte care indica realizarea unui alt proiect controversat, denumit Montauk, tot o calatorie in timp.

Fizicianul Ronald Lawrence Mallet de la Universitatea din Connecticut, Statele Unite, lucreaza la conceptul calatoriei in timp bazandu-se pe teoria relativitatii a lui Einstein. El este absolut convins ca o calatorie in timp este posibila. Mallet sustine ca o calatorie a omului in timp va fi posibila in secolul nostru.

De asemenea, fizicianul Brain Cox este de acord ca o calatorie in timp este posibila, dar numai intr-o singura directie.

Cunoscutul fizician Michio Kaku, profesor la City College din New York, afirma ca "desi cei mai multi oameni cred ca este imposibil, nu exista nicio lege a fizicii care impiedica calatoria in timp. Ei bine, fara a descoperi alte sute de solutii pentru ecuatia lui Einstein, calatoria in timp este posibila".

In teorie, calatoria in timp este una posibila, chiar daca este dificil de inteles. Daca oamenii de stiinta vor reusi sa puna la punct acest lucru, trebuie sa speram ca aceasta tehnologie a viitorului nu va ajunge pe maini gresite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#calatoria timp posibila dovezi, #calatoria timp antichitate, #calatoria timp stiinta moderna, #calatoria timp pareri fizicieni , #stiri magazin