10 comportamente banale, explicate de stiinta

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 08:21
6067 citiri
10 comportamente banale, explicate de stiinta
Foto: Listverse

Deseori, actionam din instinct, obisnuind sa credem ca anumite alegeri si comportamente sunt firesti. Aceste tipare obisnuite, cele asupra carora nu zabovim prea mult, au totusi o explicatie stiintifica.

Listverse prezinta cateva dintre aceste atitudini normale, explicate insa de stiinta.

Barbatii prefera blondele

Desi se spune ca e doar un mit, ideea conform careia barbatii prefera blondele are un fond biologic. Majoritatea femeilor cu parul blond au pielea deschisa la culoare, iar un astfel de pigment mai palid nu va scoate in evidenta atat de mult defectele fizice.

Asadar, barbatii prefera blondele datorita faptului ca defectele le sunt mult mascate si par mai sanatoase.

Inselarea partenerului

Ei bine, daca pana acum se credea ca a trada are o cauza psihologica, iata ca cercetatorii au descoperit altceva. In urma studiilor intreprinse, s-a stabilit ca exista o asa zisa gena a divortului, RS3 334. Barbatii care aveau una sau mai multe astfel de gene au inregistrat punctaje foarte scazute in cadrul sondajelor privind casnicia.

Oamenii de stiinta sustin ca aceasta gena afecteaza vasopresina, o substanta chimica responsabila pentru atasament si monogamie.

Imbratisatul

Contactul direct cu un alt om, cum ar fi imbratisatul, este corelat cu eliberarea oxitocinei, hormonul responsabil pentru atasament si incredere. Creierul elibereaza acest hormon si in alte situatii, cum ar fi contactul vizual, acte de generozitate sau mangaierea unui caine.

Teama de straini

Responsabila pentru teama pe care o simtim fata de straini este tot oxitocina, hormonul care ne determina sa nu avem incredere in persoane pe care nu le cunoastem. In cadrul unui studiu, participantii au inhalat fie oxitocina, fie o substanta inofensiva, placebo, dupa care au fost rugati sa inceapa jocuri de grup, care necesitau cooperare.

Grupurile ai caror membri se cunosteau au avut o cooperare mult mai buna decat a celor in care voluntarii erau straini, oxitocina avand un rol important.

Scarpinatul

Scarpinatul este o actiune frecventa, care pare a nu avea niciun beneficiu. Se pare, insa, ca scarpinatul este modalitatea corpului nostru de a elimina potentialele corpuri externe. E adevarat ca nu suntem acoperiti tot timpul de insecte, dar scarpinatul este doar un mod evolutiv de a fi prevazatori in acest sens.

Conversatia cu noi insine

De multe ori, ajungem sa ne facem promisiuni noua insine in ceea ce priveste viitoarele noastre actiuni. Chiar daca pare ca vorbim tot cu noi, din punct de vedere tehnic creierul considera ca am facut o promisiune altei persoane. Viitorul "noi" este perceput de fapt ca o alta persoana, in fata careia avem mai multe responsabilitati.

Rasul

Zonele din creier responsabile cu rasul regleaza si vorbirea si respiratia. Oamenii de stiinta cred ca razand comunicam intr-un mod jucaus, indicand faptul ca avem incredere in ceilalti si ii percepem ca membri ai grupului. Asta explica si fenomenul rasului contagios, studiile aratand ca e mult mai putin probabil sa radem atunci cand suntem singuri.

Obosim noaptea

Melatonina este secretul pentru care suntem activi ziua si obositi noaptea. Expunerea la lumina declanseaza o varietare de procese chimice si hormonale care ne ajuta sa realizam toate actiunile zilnice. Melatonina este hormonul natural care ne ajuta sa dormim, nivelul ei ramanand ridicat aproximativ 12 ore.

Cum glanda pineala, cea care produce melatonina, nu "intelege" lumina artificiala, ceasul interior ne este drastic afectat daca stam in camere intunecate in timpul zilei sau in camere luminate, noaptea.

Agresivitatea

Amigdala este zona creierului care cauzeaza agresivitate, iar daunele dijn aceasta zona cerebrala au ca rezultat un comportament agresiv amplificat. Cortexul prefrontal primeste impulsuri de la amigdala si proceseaza alte informatii pentru a decide daca e cazul sa actioneze sau nu.

Pornirile pedofilice

In unele cazuri, pedofilia poate fi explicata din punct de vedere medical. De exemplu, in anul 2000, un barbat insurat si care nu prezentase pana atunci niciun comportament ciudat, a dezvoltat o dependenta de pornografie, avand si unele porniri pedofilice.

Cautand ajutor, doctorii au descoperit ca barbatul avea o tumoare pe creier care ii apasa pe cortexul prefrontal. Odata ce aceasta a fost indepartata, comportamentul barbatului a revenit la normal.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#comportamente obisnuite explicate stiintific, #comportamente normale explicate, #scarpinat evolutie, #comportamente instinctive evolutie , #studii