Cele mai raspandite mituri despre creier

Joi, 16 Iunie 2011, ora 14:15
5216 citiri
Cele mai raspandite mituri despre creier

Vin femeile de pe Venus si barbatii de pe Marte? Suntem predestinati sa murim prosti daca creierul nostru nu e sclipitor din nastere? Suntem mai destepti daca ascultam Mozart? E adevarat ca dupa 30 de ani creierul nu mai invata lucruri noi? Sa vedem ce spun specialistii.

Mitul emisferelor cerebrale

Se spune ca emisfera stanga a creierului regleaza partea rationala a oamenilor, in timp ce emisfera dreapta ar fi responsabila de partea emotionala, imaginativa. Studiile au aratat insa ca ambele emisfere sunt in egala masura "rationale" si "emotionale", explica Dragos Cirneci, doctor in psihologie si specialist in neurostiinta - o disciplina noua, aflata la granita dintre medicina, biologie si psihologie, care foloseste instrumente precum RMN-ul functional pentru a culege date brute din anumite regiuni ale creierului.

Emisfera dreapta gestioneaza matematica si rezolvarea problemelor noi, deci este "rationala", emisfera stanga gestioneaza emotii precum placerea sau frustrarea si agresivitatea, asa ca o putem numi "emotionala". Diferentele dintre ele sunt la alt nivel - emisfera dreapta gestioneaza si lucrurile noi, nefamiliare sau riscante, precum si pe cele care tin de spatialitate, in timp ce emisfera stanga se ocupa de lucruri familiare, deprinderi si detalii.

Alcoolul si drogurile omoara neuronii

"E adevarat pentru alcoolul in cantitati mari si pentru unele droguri precum morfina si heroina", spune Dragos Cirneci.

Alcoolul duce la atrofie cerebrala si afecteaza memoria atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, aflam de la medicul psihiatru rezident Cristina Ilie, cauzand depletie de vitamine din grupul B, care, printre altele, sunt vitale pentru neuroni. Cu toate acestea, creierul produce neuroni noi pe tot parcursul vietii, atat la oameni, cat si la animale.

Gingko biloba si lecitina imbunatatesc functiile creierului

"Studii recente infirma faptul ca gingko biloba ar avea eficienta in a trata functiile mentale la oamenii in varsta. Efectul este unul scazut, care nu atinge pragul de insemnatate statistica necesar pentru a demonstra experimental efectul terapeutic", explica Dragos Cirneci.

"In ce priveste lecitina, sincer nu stiu. De altfel, lecitina este celebra doar la noi, nu am citit studii straine privind efectul ei". Cu toate acestea, unele studii au aratat ca anumite fructe de padure, in special afinele, sau spanacul, rosiile si citricele contin antioxidanti care mentin creierul tanar.

Nu putem deveni mai destepti decat suntem. Oare ne ajuta Mozart?

"Ceea ce suntem este un amestec de informatie genetica preluata de la parinti si informatie invatata pe parcursul vietii. Iar cea de-a doua este mai importanta decat prima (cu exceptia unor boli genetice grave)", spune Dragos Cirneci.

"De altfel, studiile arata ca o persoana devine foarte creativa intr-un domeniu dupa 8-10 ani de munca in domeniul respectiv. Iar notele la scoala sunt mai mari la elevii carora li se spune ca munca conteaza mai mult decat talentul, comparativ cu cei carora li se spune ca sunt talentati si astfel mai favorizati in performanta, fara a face mult efort".

Exista si un mit care infirma mitul mai sus amintit - Mitul KV 448 sau Efectul Mozart. Acesta implica o serie de modificari pozitive pe care muzica celebrului compozitor le-ar aduce unor procese psihice precum atentia si memoria.

Citeste mai multe despre Cele mai raspandite mituri despre creier pe Think Outside the Box.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#mituri creier, #creier emisfere, #emisfere cerebrale, #alcool droguri neuroni, #Gingko biloba creier, #lecitina creier , #studii