Cercetatorii japonezi au reusit sa citeasca visele

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 11:09
4910 citiri
Cercetatorii japonezi au reusit sa citeasca visele

O echipa de cercetatori japonezi a anuntat ca a reusit sa citeasca o parte dintr-un vis uman, o experienta care se considera utila pentru deschiderea unor noi piste in cercetarea bolilor psihice si a comandarii prin puterea mintii a aparaturii tehnologice.

"De mult timp, oamenii se intereseaza de vise si de semnificatiile lor, insa pana in prezent, doar persoana in cauza stia ce a visat", spun cercetatorii unui laborator al Institutului international de cercetari in telecomunicatii din Kyoto", potrivit BBC.

Dispozitiv de decodare a viselor

Pentru a merge mai departe in intelegerea stiintifica a viselor, acestia au realizat un dispozitiv de decodare a imaginilor ce ii apar unui individ in somn, atunci cand viseaza.

Prin imagistica cerebrala prin rezonanta magnetica, acestia au inregistrat activitatea cerebrala a trei persoane in timpul somnului. Voluntarii erau treziti de fiecare data cand pe ecran apareau semne ca acestia visau, pentru a li se cere sa comunice ce imagine au vazut, apoi erau din nou lasati sa adorma. In timpul acestui experiment, operatia respectiva a fost repetata in medie de 200 de ori pentru fiecare dintre cei trei indivizi.

In felul acesta s-a putut constitui un fel de tablou de corespondenta intre activitatea cerebrala inregistrata la un moment dat si imaginile aparute in vis, grupate in diverse categorii (hrana, carti, mobila, persoane, vehicule, animale etc). Este vorba de fel de lexic care asociaza un semnal al creierului unei imagini.

O data ce aceasta baza de date a fost constituita si imbogatita cu diverse alte informatii, "lectura" activitatii cerebrale prin rezonanta magnetica in timpul fazei de vis din somn, a permis sitemului sa "ghiceasca" ceea ce a vazut subiectul in somn, gratie aparitiei pe ecranul dispozitivului a semnalelor caracteristice.

Precizie de 60%

Cercetatorii care si-au publicat studiul in revista Science au precizat ca acuratatetea rezultatelor este de 60%, insa "reprezentarea imaginilor vizualizate in timpul somnului prin scheme de activitate cerebrala" este doar inceputul.

In continuare se urmareste descifrarea emotiilor si actiunilor pe care oamenii le experimenteaza atunci cand viseaza. Toate acestea ar conduce la o mai buna intelegere a psihicului uman.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#descifrare vise, #cercetatori japonezi dispozitiv citire vise, #decodare vise, #importanta descifrare vise , #studii