Africa se poate "rupe" in timp, din cauza activitatii vulcanice (Galerie foto)

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 22:18
8187 citiri
Africa se poate "rupe" in timp, din cauza activitatii vulcanice (Galerie foto)

Specialistii au constatat ca activitatea seismica in zona N-E Africii s-a intensificat in ultimele luni, iar continentul african chiar risca sa se scindeze lent, cu o rata rar intalnita in geologie.

Nord-estul Africii este o regiune extrem de activa din punct de vedere seismic, in zona existand vulcani foarte activi, iar terenul desertic se fisureaza si din cauza deselor cutremure, precizeaza publicatia Der Spiegel.

Cercetatorii considera ca tipul de magma intalnita pe fundul marilor seamana foarte mult cu cea din regiunile unde au aparut fisuri in scoarta.

Geologii au depistat nu mai putin de 22 de locuri din regiunea Afar, unde magma a provocat fisuri de pana la opt metri, in zona lantului vulcanic Erta Ale magma iesind la suprafata.

Este vorba de depresiunea Danakil din Etiopia, unde a avut loc si ultima eruptie in noiembrie 2010 a vulcanului Erta Ale.

Referitor la continentul african, cercetatorii confirma ca o prima ruptura in zona ar fi aparut in urma cu milioane de ani, generand Marea Rosie si Golful Aden. O a doua ruptura, care se intinde din Etiopia pana in Mozambic, este cunoscuta sub denumirea Valea Marii Fisuri, fiind si ea presarata de vulcani. In timp, previziunile specialistilor converg spre ideea ca zona se va umple cu apa de mare.

Cercetatorii Derek Keir si mai ales Tim Wright de la Universitatea din Leeds au prezentat aceste concluzii in cadrul Conferintei Chapman, gazduita de catre American Geophysical Union - AGU, care se desfasoara in perioada 24-27 ianuarie 2011 la Oxnard, California, in Statele Unite.

Activitatea geologica pe teritoriul Africii s-a intensificat incepand din 2005, cand s-a produs o fisura cu o lungime de aproximativ 60 km in zona depresiunii Afar. Aproximativ 3,5 kilometri cubi de magma au erupt la suprafata, iar din perspectiva geologica, viteza cu care aceasta magma rabufneste este uluitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#scindare continent Africa, #ocean interior Africa, #eruptii vulcanice Africa , #studii