Cum isi aleg tantarii victimele? De ce unii dintre noi sunt mai apetisanti ca altii?

Luni, 27 August 2018, ora 07:30
20065 citiri
Cum isi aleg tantarii victimele? De ce unii dintre noi sunt mai apetisanti ca altii?
Foto: Arhiva Pixabay

Desi avem senzatia ca tantarii sunt multi, mult mai multi decat ar fi corect sa existe si ca toti ne inteapa pe noi, in realitate foarte putine dintre cele 3.000 de specii ne-au dat de gust. Dar cum isi aleg ei victimele, ce ne face pe unii mai apetisanti decat pe altii?

Pentru ca se intampla ca, dintr-o camera plina de oameni, unii sa scape teferi, iar altii sa ajunga sa aiba intepatura langa intepatura. Sa conteze grupa de sange, sa conteze culoarea pielii, transpiratia sau alegerile pe care le-am facut cand am luat masa, de pilda daca am mancat sau nu usturoi sau otet?

Conform unei cercetari recente, tantarii sunt anuntati ca exista o posibila gazda in apropiere gratie CO2 emanat. Acesta, in sine, nu indica insa si altceva. Apoi, tantarul mai simte acidul lactic, mai pronuntat in cazul oamenilor decat al animalelor. Ii atrage si amoniacul si alte chimicale de care suntem prea putini constienti ca le avem.

Toate acestea ne fac sa fim preferati fata de o pasare, o vaca sau o soparla, insa nu explica preferinta pentru anumiti indivizi, pe care o au tantarii.

Ce conteaza insa, a aratat studiul citat de Science Alert, este combinatia de microbi pe care o avem in piele. In general e vorba despre bacterii non-patogene si chiar ciuperci care traiesc in pielea si porii nostri. Mirosul emis de acestea, sub forma de compusi organici volatili, le spune tantarilor cat de gustosi suntem.

Si nu pot fi pacaliti, din moment ce acest miros, la fel ca fauna microbiana, nu poate trece de la o persoana la alta prin contact. Se estimeaza ca avem un milion de bacterii pe centimetrul patrat de piele, adesea sute de specii. Prin urmare, si tantarii au de unde sa aleaga.

Aceasta fauna de microbi depinde mult de mediul in care traim si de ceea ce mancam. Tot ce atingemm, mancam sau bem are potentialul de a introduce noi microbi in peisaj. Exista insa si dovezi ca genetica joaca un rol cand vine vorba de diversitatea microbilor din pielea noastra.

Aceasta dicteaza productia de proteine din piele, care au rolul de a ne apara de acesti microbi, cat si transpiratia. De retinut e faptul ca transpiratia singura nu miroase, asa ca nu ea atrage tantarii, asa cum multi cred. Compozitia chimica a acesteia favorizeaza insa unii microbi, cu efectele enumerate mai sus.

De ce e insa atata de important sa se inteleaga cum sunt atrasi tantarii de noi? Sa nu uitam ca boli precum zika sau dengue sunt transmise de tantari, prin urmare e important pentru cercetatori sa incerce sa gaseasca o metoda prin care sa ii indepartam de noi cat mai mult posibil.

Citeste si De ce te mananca atat de mult atunci cand te inteapa un tantar

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#tantari transpiratie, #tantari preferinte oameni, #tantari studii, #tantari grupa de sange , #studii
Comentarii