De ce ne "misca" muzica?

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 15:56
3384 citiri
De ce ne "misca" muzica?

Oamenii de stiinta de la Universitatea Atlantic Florida au identificat aspectele performantei muzicale care influenteza activitatea emotionala a creierului. Ei au demonstrat, in premiera, cum schimba aceste performante activitatea neuronilor creierului, in timp real.

"Este cunoscut faptul ca muzica trezeste emotii. Dar de ce o anumita muzica de performanta ne misca si alta ne lasa indiferenti? Cercetatorii au inregistrat un muzician profesionist, care a cantat un studiu de Frederic Chopin, pe un pian computerizat, apoi au sintetizat o versiune a aceleiasi piese folosind computerul, informeaza Science Daily."

Ambele versiuni contin aceleasi elemente muzicale: melodie, armonie, ritm, tempo mediu si intensitate si ambele au fost inregistrate la acelasi pian. Totusi, doar performanta expresiva a inclus schimbari dinamice in tempo si intensitate, variatii de performanta pe care pianistii le folosesc pentru a evoca raspunsurile emotionale.

Cercetatorii au combinat analiza comportamentala neuroimagistica, masurandu-se prin RMN schimbarile in fluxul de sange din activitatea neuronala din creier a participantilor la cele doua spectacole. Participantii au raportat raspunsurile lor emotionale, in timp real, folosindu-se un software specializat.

S-a analizat activitatea creierului comparativ la performanta expresiva a pianistului si la performanta mecanica a calculatorului.

Rezultatele studiului au relevat ca atingerea unei performante muzicale umane de catre pianist a provocat emotie. Mai mult, experienta muzicala, in cazul piesei cantata de pianist, a facut sa creasca activitatea centrilor emotionali din creier.

Poate cel mai interesant aspect pe care l-a revelat studiul a fost ca activitatea neuronala a urmat nuanta de performanta muzicala in timp real.

"Sistemul neuronal dovedeste ca exista un mecanism prin care ascultatorii simt emotia interpretului, realizand o comunicare muzicala sub forma de empatie", spune Edward Large, principalul cercetator al studiului intitulat "Emotia dinamica si raspunsul neuronal la muzica de performanta si experienta ascultarii".

Imaginea de mai jos ne prezinta diferitele regiuni din creier, unde se produc schimbari in timp real a activitatii neuronale, datorita muzicii lui Frederic Chopin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#studiu emotii muzica, #raspuns real stimul muzica , #studii