De la cititori: Foametea si albinele

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 16:07
6315 citiri
De la cititori: Foametea si albinele

Biologii au fost intrigati de scaderea numarului de albine, in ultimii ani, pe toate continentele, intrucat acestea sunt esentiale in productia agricola, prin polenizarea plantelor, iar reducerea numarului lor provoaca o scadere globala a recoltelor.

Primele elemente suspecte au fost insecticidele, ierbicidele, si, recent, proliferarea telefoanelor celulare, cu emisiile lor de campuri de radiatie electromagnetica.

Cercetatori biologi, civili si militari, s-au ocupat de aceasta problema a degenerarii coloniilor de albine si moartea lor in masa. Fenomenul mortii stupilor a fost numit "sindromul caderii coloniilor de albine", iar studiile, finantate in multe tari de guverne, nu au produs rezultatele asteptate, pana in vara lui 2010.

Biologii militari de la laboratoarele din Maryland, impreuna cu partenerii lor civili de la Universitatea din statul Montana, au ajuns la o concluzie interesanta, publicata in numarul din octombrie al Revistei Bibliotecilor de Stiinte, din Washington, DC.

Este vorba de o combinatie simbiotica, dintre o ciuperca si un virus, care cauzeaza o co-infectie, intre un virus iridescent, de tipul 6 (IIV-6) si ciuperca.

Luate independent, niciunul dintre aceste organisme nu prezinta vreun pericol biologic, dar cand ajung impreuna, distrug aparatul digestiv al insectelor care se hranesc cu nectar de flori si polen. Fluturi, molii, viespi, bondari si albine cad victime acestei combinatii nefaste, cu milioanele.

Ciuperca microsporidiana Nosema ceranae ramane in stare de spori, atata timp cat ii lipseste apa. Gasind umiditatea oferita de interiorul stupului, unde a fost adus de albine, se dezvolta si stimuleaza cresterea virusului Nosema apis, care ajunge in stup pe mai multe cai, atacand sistemul nervos al albinei, paralizand-o.

Printre efectele caracteristice acestei boli a albinelor se numara aparitia unor celule cu puiet inchise. Albinele deschid aceste celule de indata ce larva incepe sa se miste.

O alta caracteristica este prezenta polenului si mierii neprelucrate si nedepozitate in faguri, pe care alte albine nu o ating si nu o fura.

De asemenea, regina (matca) poate fi observata fara "anturajul" ei de lucratori. Daca matca lipseste, stupul e mort.

Mai mult, numarul albinelor lucratoare, care se intorc de la "cules", scade zilnic. Numarul albinelor din stup devine insuficient pentru a mai avea grija de larve, in timp ce majoritatea populatiei pare sa fie alcatuita doar din albine tinere.

Majoritatea albinelor refuza sa consume siropul de zahar sau suplimentele cu proteine, aduse de stupar.

Aceste infectii ale stupurilor de albine au decimat populatiile africane, in proportie de 50%, europene, 40%, americane, 30%, iar in Asia populatiile de albine au scazut cu 25%.

In America, un parazit, o capusa microscopica, Varroa destructor, poate transmite si alti virusi care produc aripi deformate, incapabile de zbor, si o paralizie acuta.

Cum ajutam albinele

Biologii atrag atentia asupra faptului ca de la descoperirea cauzelor bolilor albinelor pana la gasirea unor remedii efective mai este o cale lunga si grea.

Cercetatorii germani au descoperit ca fungicidul Fumagillin este eficient in eliminarea acestei infectii in stupi, neafectand albinele.

Un cercetator spaniol din Guadalajara, Spania, a produs un referat stiintific, publicat in revista Nature, in care a documentat vindecarea a 80% din stupii afectati. Autorul, Mariano Higes, atrage atentia asupra faptului ca rezultatele tratamentului sunt pozitive in faza incipienta a infectarii stupului.

Dupa o perioada de timp, uneori mai mica de 7 zile, populatia stupului poate fi afectata atat de mult incat tratamentul nu mai da rezultate. "Cu toate acestea, eu vad paharul jumatate plin", spune Higes.

Mica albina, Apis melifera, este extrem de importanta pentru existenta civilizatiei umane, iar disparitia ei de pe glob ar putea cauza, intr-un final, chiar si disparitia omului.

Dupa cum relateaza diversele branse de specialitate ale ONU, exista o corelatie extrem de evidenta intre abundenta albinelor si abundenta alimentelor pentru consum uman si animal. Toate regiunile de pe glob, unde exista o foamete cronica, au un aspect trist in comun: numarul redus sau lipsa totala a albinelor.

Ocroteste si ajuta albinele!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#boala albine, #disparitie colonii albine, #albina melifera, #virus disparitie albine , #studii