Evolutia vine si cu dezavantaje. Iata dovada!

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:05
5443 citiri
Evolutia vine si cu dezavantaje. Iata dovada!
Foto: Listverse

Evolutia este vazuta ca un progres benefic umanitatii. Cu toate astea, nu putine sunt exemplele in care aceasta dezvoltare a facut destul rau.

Listverse prezinta cateva astfel de exemple in care evolutia poate fi vazuta ca un dezavantaj.

Tulburarile de anxietate

In trecut, stramosii nostri considerau multe dintre situatii ca fiind periculoase, asa ca le evitau pe cat posibil. In ciuda evolutiei sociale, se pare ca organismele noastre tind sa reactioneze ca in trecut, iar incercarea de a inhiba reactii ca ritm cardiac marit sau dereglari hormonale duce la tulburari de anxietate.

Chiar si visele care provoaca anxietate (aparem goi la locul de munca sau cadem in gol de pe o stanca) ar putea fi un raspuns al creierului nostru care ne transmite faptul ca noaptea este un interval de timp potential periculos.

Chiar daca in contextul social este absolut normal sa zburam cu un avion sau sa trecem printr-o camera plina cu straini, de exemplu, creierul nostru preistoric nu s-a adaptat si percepe astfel de situatii ca pe niste factori de risc. Tocmai de aceea, ne confruntam deseori cu tulburari de anxietate si avem nevoie permanent de a echilibra si controla contextul social si instinctele noastre naturale.

Problemele de la nivelul piciorului

Fara indoiala, mersul biped are avantajele lui. Cu toate astea, acest aspect a dus si la multiple complicatii la nivelul piciorului. Acestea nu au fost rezultatul unui stil de viata modern, de vreme ce si fosilele altor hominizi bipezi au prezentat aceleasi probleme.

Se pare ca, pentru a se adapta la mersul pe jos in pozitie verticala, picioarele noastre si-au pierdut din flexbilitate. Picioarele si gleznele nu mai sunt la fel de puternice ca in trecut si nu mai suporta presiunea.

Pierderea degetului mare opozabil

Un alt dezavantaj al mersului biped este si pierderea degetului mare opozabil de la picior. E drept ca mersul ne-ar fi fost ceva mai greoi, dar acesta ne-ar fi ajutat sa ne cataram in copaci si sa nu ne mai aplecam ori de cate ori vrem sa ridicam ceva.

Nasterea mult mai dificila

In contextul adoptarii mersului biped, au intervenit schimbari si la nivelul pelvisului, acesta ingustandu-se, canalul de nastere al femeilor fiind inclinat la 90 de grade. Tocmai de aceea, femeile trebuie asistate in timpul nasterii, pentru ca, la un moment dat, copilul trebuie rasucit si manevrat.

La celelalte mamifere, nasterea este mult mai usoara si mai putin riscanta, tocmai datorita pozitionarii canalului de nastere.

Oase mai putin puternice

Din punct de vedere genetic, oasele noastre nu sunt cu mult diferite comparativ cu ale stramosilor nostri. Cu toate astea, se pare ca ele au cu 40% mai putina densitate, ceea ce ne predispune la fracturi sau osteoporoza.

De vina ar fi lipsa de miscare si presiunea exercitata de la o varsta frageda. Tocmai de aceea, doctorii recomanda antrenament de rezistenta care duce la cresterea densitatii osoase. Femeile se confrunta mult mai des cu astfel de probleme, comparativ chiar si cu reprezentantele aceluiasi sex, dar de acum 30 de ani. Cercetatorii sustin ca dieta necorespunzatoare si lipsa exercitiului fizic sunt principalele cauze.

Am devenit mai inceti

Potrivit cercetarilor antropologului Peter McAllisters, stramosul australienilor putea alerga mult mai repede chiar si decat sportivii olimpici de astazi. Concluziile au fost trase dupa ce McAllisters si echipa sa au studiat urmele fosilizate gasite intr-un lac.

Dupa indelungi calcule, s-a ajuns la concluzia ca, in trecut, stramosul australienilor putea alerga cel putin 37 km pe ora, in noroi si cu picioarele goale. Comparativ, cel mai rapid om din lume, sportivul Usain Bolt, a atins recordul de "doar" 41 km pe ora, si asta dupa un antrenament riguros si cu ajutorul unui echipament specializat.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#dezavantaje evolutie om, #om modern vs om preistoric, #evolutie om, #om modern vulnerabil , #studii