Factori despre care nici n-ai crede ca determina succesul in viata

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 19:07
5960 citiri
Factori despre care nici n-ai crede ca determina succesul in viata

Ai parcurs toate etapele scolii, te-ai tinut departe de ilegalitati, prietenii tai au fost intotdeauna placuti de parinti. Ai facut cam tot ceea ce trebuie, insa banii nu se revarsa din buzunare. Aproape ca-ti vine sa-ti chestionezi parintii si profesorii, sa-i intrebi de ce, in ciuda comportamentului tau exemplar, nu ai norocul pe care ti l-au harazit.

Daca te multumeste cu ceva, afla ca stiinta a descoperit ca exista factori complet arbitrari care lucreaza impotriva ta, conform Cracked.

Un chip de copil inseamna si un salariu mai mare (daca ai origini africane)

Multe studii au aratat ca in cazul persoanelor cu origini caucaziene, intotdeauna vor fi mai bine platiti cei cu o infatisare "competenta". Cu cat mai mature trasaturile faciale, cu cat mai aspre, mai rigide, cu atat salariul va fi mai mare (mai ales ca CEO), a aratat o cercetare realizata de Universitatea Duke.

Insa cu totul altfel stau lucrurile cand e vorba de persoanele cu origini africane in tari in care oameni cu astfel de origini nu sunt majoritari, cum ar fi SUA, de exemplu. Aici, salariul e mai mare cu cat chipul acestora e mai copilaros.

Cu alte cuvinte, pozitia in cadrul companiei e in deplina corelatie cu dezarmarea pe care o impune un astfel de chip, care adesea presupune ori urechi mai mari decat media, ori un zambet care in niciun caz nu ar putea prevesti ceva rau (vezi chipul lui Will Smith sau chiar pe cel al presedintelui american, Barack Obama).

Si asta pentru ca cei ce fac angajarile ori se afla in functii cheie sunt in continuare oameni cu origini caucaziene, care nu se simt bine in compania persoanelor care ar putea constitui o amenintare la adresa lor.

Numele iti stabileste destinul

Tot stiinta a aratat ca oamenii care au nume greu de pronuntat au mai putine sanse de a fi angajati sau promovati, indiferent de origini sau educatie. Un american cu un nume relativ comun, Steve Jones, are din start mai multe sanse decat un altul, cu aceeasi pregatire si infatisare, dar pe care il cheama Pfifillnx Bl'xnes.

Adesea, jena care ar putea aparea dupa ce un sef a pronuntat gresit un nume poate face diferenta dintre a fi angajat sau somer.

Insa numele pecetluieste destinul cuiva cu mult inainte de a fi vorba de angajare. Un nume unic, adesea stupid, poate face ca destinul copilului sa fie la fel de "special", si nu neaparat in sensul bun. Statisticile au aratat ca cei cu nume "creative" sunt mult mai predispusi sa aiba probleme cu legea pe parcursul vietii.

Un baiat cu un nume feminin prezinta si un risc mai mare de a avea probleme de comportament. Chiar daca initial nu va fi constient de faptul ca are un nume special, odata ajuns intr-o mare de baieti cu nume "barbatesti" va trage concluzia ca e altfel. Si colegii se vor comporta diferit cu el, chiar si invatatoarea ori profesorii, si de aici nimeni nu poate avea de castigat, dimpotriva.

In cazul fetelor, lucurile stau putin diferit, cele cu nume baietesti fiind mai inclinate catre matematica si stiinte, in general, si cu mai multe sanse de a deveni judecatori, fapt confirmat de un studiu recent.

Popularitatea din liceu determina venitul, pe viitor

Un studiu de anvergura realizat tot in SUA a scos la iveala faptul ca cei mai populari adolescenti sunt si cei care vor avea cel mai mare salariu, pe viitor. In cadrul cercetarii, fiecare licean a fost pus sa numeasca trei prieteni din clasa. Peste 35 de ani s-a observat ca, deloc intamplator, cei care fusesera nominalizati de cei mai multi colegi aveau si cel mai mare salariu, cu 10% mai mult decat cei aflati ultimii pe lista.

Cu alte cuvinte, chiar daca mama iti spune ca se vor duce zilele in care te bucuri si profiti de colegii mereu gata sa te ajute pentru simplul fapt ca esti popular, nu e chiar asa. Fii popular si vei avea mereu de castigat! Iar daca reusesti, cu siguranta ai o abilitate care iti va fi de folos si pe viitor.

Tendintele inspre dependenta

O personalitate inclinata spre dependenta nu e ceva cu care sa te mandresti la un interviu pentru un job. Asa ca daca te stii vulnerabil, nu doar ca genele sunt impotriva ta, dar mai trebuie sa faci si eforturi pentru a nu-i da apa la moara personalitatii tale.

Pentru ca, ai spune, cand a fost dependenta altceva decat un blestem? In afara de cazurile actorilor celebri, catorva atleti si unor figuri proeminente din istorie, care, intre doua realizari ce cutremurau lumea, erau dependente fara speranta de alcool, sex sau jocuri de noroc... Sa fie aceste lucruri intamplatoare sau cumva exista o legatura intre dependeta si succes?

Nu, intre cele doua nu exista nicio corelatie si nicio relatie de cauzalitate. Aceeasi trasatura ce face ca o persoana sa consume in exces ceva (droguri, alcool etc.) face din acea persoana si un bun lider.

Totul tine de creier; aceste persoane predispuse la dependente nu au doar o gena care le indreapta catre comportamentul auto-distructiv, ci au o varietate de gene ce fac ca dopamina sa nu fie perceputa la fel de creier. E nevoie de mai multe situatii ce implica riscuri, de mai mult din orice pentru a simti ce simt ceilalti atunci cand au parte, de exemplu, de o masa buna.

Acesti indivizi au un apetit insatiabil pentru risc si noutate, insa, creierul lor nu poate obtine prea multa placere din aceste activitati. Ceea ce inseamna ca multi devin alcoolici sau dependenti de droguri. In alte cazuri, insa, asta inseamna asumare de riscuri peste medie, inovatie si a trai ca si cum maine nu ar mai fi vreo zi. Trasaturi care pot si nu de putine ori aduc succesul.

De ce parte a sefului stai

Pana acum indeplinesti toate criteriile: ai un nume plictisitor de comun, ai fost regele ori regina balului de absolvire in liceu, ai fi putut deveni dependent de cine stie ce substante daca ai fi insistat putin, ai fata de om de afaceri... Esti angajat. Un pas te mai desparte de succes. Si aici hotarator e de ce parte a sefului tau vei sta. Mot a mot!

Pentru ca o serie de studii realizate la New School for Social Research au aratat ca preferinta oamenilor catre mana dominanta este atat de puternica in subconstient incat ii face pe acestia sa prefere, fara sa stie, lucruri si oameni care se afla in acea parte a corpului lor, ca o prelungire a acelei maini.

Vei vedea ca seful tau se va intoarce catre partea mainii dominante mai des si va percepe lucrurile care se intampla in acea parte ca fiind pozitive. Fa un gest nepotrivit cand esti in dreapta lui (daca e dreptaci) si va crede ca e amuzant. Fa-l in partea cealalta si nu doar ca-l va considera nepoliticos, dar te va si concedia pe loc. Nu da vina pe el, ci pe stiinta.

S-a observat ca pe acelasi principiu se cumpara si marfurile in magazin, multe alte alegeri fiind facute in acelasi fel.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#trasaturi personalitate succes, #dependenta lider, #lidependente succes, #dependente creier, #nume destin studii, #popular liceu noroc viata, #chip infatisare succes afaceri , #studii