Feluri in care memoria iti joaca feste, fara a fi constient de asta

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 18:18
5339 citiri
Feluri in care memoria iti joaca feste, fara a fi constient de asta

Poti avea incredere in memorie? Cu siguranta nu si in a celorlalti, vei spune, insa propria ta memorie iti joaca feste fara ca macar sa fii constient de asta. Si nu e vorba doar de a face corespondenta intra un chip si un nume.

Memoria poate fi manipulata prin repetare

Nu cu mult timp in urma, din ce in ce mai multi oameni s-au lasat convinsi ca presedintele SUA este musulman. Si asta in ciuda faptului ca tot americanul de rand si nu doar el a vazut inregistrari in care Barack Obama consuma alcool, carne de porc, jura pe Biblie sau se afla in biserica. Insa in cazul a 20% din populatia americana, aceste inregistrari pare ca s-au sters din memorie, existand convingerea ca liderul de la Casa Alba este musulman, dupa cum a aratat un sondaj realizat de Pew Research Center, conform Cracked.

Cum s-a intamplat asta? Prin repetitie. Oamenii au auzit iar si iar ca Obama este musulman si in final au inceput sa creada asta. Nimeni nu vrea sa creada ca poate fi manipulat, insa nu trebuie neglijata puterea repetitiei. Ajungem sa judecam lucrurile, sa credem ca sunt adevarate, in functie de cat de des auzim o afirmatie sau alta. Pentru ca ne place familiaritatea, repetarea unei minciuni, unui neadevar, a unei informatii false indeajuns de frecvent o face sa fie ceva familiara. Orice om care lucreaza in publictate sau propagandist stie asta.

Oamenii sunt animale sociale, iar o parte din noi gandeste ca daca ceilalti membri ai tribului, de care ne simtim apropiati, cred asta, atunci trebuie sa fie ceva adevar in afirmatie.

Din pacate, aparitia "pe piata" a informatiei corecte, in oricare dintre cazuri, nu rezolva problema. Dimpotriva; cercetarile au aratat ca odata ce macar o parte din afirmatie s-a dovedit a fi incorecta, expunerea la informatie nu numai ca nu schimba nimic in felul in care o percepem, dar ne face sa credem cu si mai multa tarie in informatia falsa.

De ce se intampla asta? Imaginea de sine triumfa peste tot. E mai important sa credem despre noi ca suntem infailibili decat sa admitem ca am gresit. De aceea oamenii continua sa creada lucruri despre care s-a dovedit ca sunt gresite sau niste falsuri.

Creierul este pe jumatate orb

Majoritatea oamenilor crede despre creier ca este o masinarie incredibil de complexa, ce poate face lucruri greu de inchipuit. Insa cand vine vorba macar de a procesa informatia vizuala, creierul este destul de lenes, completand informatiile primite vizual cu informatie generica ce se potriveste in peisaj. Cel mai bun, dar si ridicol, exemplu este un studiu numit Gorila Invizibila, din 1999.

In cadrul acestuia, voluntarii au fost rugati sa priveasca un filmulet cu doua echipe de baschet si sa numere pasele echipei in tricouri albe. In inregistrare apare la un moment dat, un om costumat in gorila, care traverseaza "terenul". Jumatate dintre cei ce au privit filmuletul nu au remarcat acest detaliu. Cu totii au vazut-o, insa nu au stiut asta. Cand au privit inca o data filmuletul, dupa ce li s-a spus ca in el apare si o gorila, cu totii au vazut-o, insa nu si-au amintit sa o mai fi zarit-o anterior.

Pentru ca li s-a zis sa se concentreze pe minge, creierul imediat a umplut peisajul cu ceea ce banuia ca ar trebui sa se afle acolo. In acest caz, gorila nu avea ce sa caute in peisaj, asa ca nu a retinut informatia.

Pe acelasi principiu, cand intri intr-un birou vei observa secretara care arata bine, dar nu si cum arata telefonul ei, ce culoare are scaunul pe care sta sau ca are 20 de figurine din sticla intruchipand pisici pe birou. Desi ai vazut toate astea, nu te-ai concentrat asupra lor, asa ca nu-ti vei aminti. Daca vei fi presat mai tarziu sa-ti amintesti, vei umple tabloul cu imagini generice.

Creierul isi aminteste lucruri care nu s-au intamplat

In ceea ce priveste amintirile reprimate ori mai degraba lipsa acestora, lucrurile devin si mai ciudate. Exista doua cazuri celebre; primul este cel al unei femei convinse de terapeutul ei pe parcursul mai multor sedinte ca facuse parte dintr-un cult satanic, ca mancase bebelusi, ca a fost violata in mod repetat in copilarie, ca-si vazuse prietena cum era ucisa si ca facuse sex cu animale. In realitate, nimic din toate acestea nu se intamplase, chiar daca Nadean Cool ajunsese sa fie convinsa de toate acestea. A fost suficient ca terapeutul sa convinga femeia ca avea amntiri reprimate.

Un alt caz, la fel de cunoscut, o implica pe Beth Rutherford, "tratata" de aceasta data de un membru al bisericii. Aceasta a ajuns sa fie convinsa ca avea amintiri reprimate legate de abuzuri sexuale din partea tatalui ei (si el fata bisericeasca). Mai mult, ca asta se intamplase cu acordul mamei sale. La un moment dat, Beth chiar si-a "amintit" ca a facut singura avort, in doua randuri. Investigatiile medicale au aratat insa ca fusese virgina pana la 22 de ani si ca nu fusese niciodata insarcinata.

Desi se crede ca in compania unei persoane care sa te ghideze poti readuce la lumina secrete din trecut, bine ascunse, din ce in ce mai multi incep sa puna la indoaiala aceasta practica, coborand de pe piedestal amintirile reprimate.

Realitatea este ca nu putem sti cu exactitate daca o "amintire" este ceea ce credem sau daca nu cumva am vazut imaginile la TV, intr-un film sau am citit intr-o carte si ulterior ne-am imaginat. Se prea poate sa fi visat, chiar inainte de a ne lupta cu ursul din piure, tot in vis.

Cum se poate intampla asta? O teorie spune ca incercam sa umplem golurile pentru a face amintirile partiale sa aiba sens. S-au facut experimente in care copiilor li s-a citit o poveste si au fost pusi ulterior sa si-o aminteasca. Subiectii au modificat povestea inconstient, astfel incat sa aiba mai mult sens decat originalul.

O alta teorie este aceea ca pur si simplu memoria nu este atat de uimitoare cum am crede, ca uitam destul de mult sau ca ne amintim foarte putin, ca de exemplu stim ca am auzit ceva, dar nu mai stim unde. Asa ca amintirile, mai ales cele vagi, par a fi valide, mai ales daca "umplem" noi tabloul.

Starea de spirit afecteaza felul in care retinem lucrurile

Ai auzit poate batrani spunand ca pe vremea lor lucrurile erau altfel, ca oamenilor le pasa unul de altul, ca se muncea mai mult, ca era mai bine. Nici nu mai conteaza ca acele vremuri implicau foamete poate. Sau ca si tatii lor spuneau exact acelasi lucruri, odata ajunsi la batranete.

E vorba de efectul pozitivitatii. Amintirile pozitive tind sa ramana stocate in memorie cu mai multe detalii, mai vii, in timp ce cele cu conotatie negativa se pierd mai repede.

Daca te intrebi de ce insa tu sau altcineva va amintiti numai lucruri negative din trecut, afla ca teoria de mai sus nu se aplica celor care sufera de depresie. In cazul acestor persoane, detaliile vii, pline de viata, vioaie, pur si simplu nu exista, totul e invaluit intr-o ceata, fiind vorba doar de amintiri vagi.

Insa starea de spririt iti afecteaza memoria, chiar si daca nu suferi de depresie. Daca esti la pamant, iti vei aminti mai degraba lucruri din trecut cu conotatie negativa. Cand esti trist, cu siguranta nu iti vei aminti ce bine te-ai distrat de ziua ta la 10 ani, ci ca ti-au scris gresit numele pe tort.

Crezi ca esti deprimat pentru ca un sir fara capat de lucruri oribile ti s-au intamplat. In realitate, este exact invers. Lucrurile oribile pe care ti le amintesti sunt stocate asa tocmai din cauza ca esti deprimat. Pare logic, dar asteapta sa fii intr-una dintre stari si spune-ti asta atunci.

Mai mult, cercetarile au aratat ca ai mai multe sanse sa-ti amintesti ceva anume din trecut daca esti in aceeasi stare ca in momentul in care ti s-a intamplat acel ceva. Daca cineva ti-a dat un numar de telefon cand erai deprimat, iar acum nu ti-l poti aminti, asteapta pana cand vei fi deprimat din nou, atunci ai toate sansele sa iti amintesti. Pare ciudat, insa stiinta a confirmat asta prin mai multe experimente.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#memorie amintiri, #amintiri reprimate, #creier memorie, #stare spirit amintiri , #studii