Femeile, mai inteligente decat barbatii - studiu

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 21:32
5125 citiri
Femeile, mai inteligente decat barbatii - studiu

Datele stiintifice adunate in ultimii 100 de ani dovedesc ca inteligenta femeilor, masurata cu ajutorul testelor IQ, este in crestere constanta.

In acest an, este pentru prima data cand coeficientul de inteligenta al femeilor il depaseste pe cel al barbatilor, estimeaza psihologul James Flynn, din Noua Zeelanda, specialist in cercetari legate de IQ, citat de The Telegraph.

De cand se efectueaza testele de inteligenta, de acum un secol, femeile ramaneau in urma barbatilor cu o medie de cinci puncte. Psihologii au sugerat mult timp ca aceasta diferenta este "genetica".

Decalajul s-a redus in ultimul timp, iar in 2012, femeile au reusit sa depaseasca barbatii la capitolul inteligenta. "In acesti ultimi 100 de ani, punctajul obtinut la testele de inteligenta a crescut in mod constant, atat la barbati, cat si la femei, insa ceva mai rapid in cazul femeilor", estimeaza James Flynn.

Profilul multitasking al femeii moderne, care face fata si familiei si carierei, ar putea fi o justificare pentru aceasta crestere. O alta explicatie tine de faptul ca femeile au avut intotdeauna potential in ceea ce priveste inteligenta, insa nu au exploatat-o cu adevarat decat in epoca noastra. Omul de stiinta James Flynn, care urmeaza sa scrie o carte despre aceasta depasire istorica, sustine ca trebuie facute studii suplimentare pentru a demonstra de ce femeile i-au intrecut pe barbati la testele IQ.

Istoria cercetarilor in ceea ce priveste coeficientul de inteligenta este controversata, fiind puse in evidenta diferente intre sexe si popoare. Una dintre etapele importante in cursul acestor studii a fost descoperirea "efectului Flynn", potrivit caruia coeficientul de inteligenta creste in medie cu trei puncte in decursul unui deceniu. S-a dovedit, de asemenea, ca IQ-ul nu este determinat in totalitate in mod genetic si poate fi imbunatatit.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#inteligenta femei crestere, #femei barbati rezultate IQ, #cercetari James Flynn inteligenta , #studii