Ziare.com

Flatulentele dinozaurilor au dus la incalzirea planetei

de Mihaela Vintila
Luni, 07 Mai 2012, ora 23:53

   

Flatulentele dinozaurilor au dus la incalzirea planetei
Dinozaurii ar fi putut provoca incalzirea planetei cu gazele emanate, spun cercetatorii britanici, care au identificat si specia care tragea cele mai multe vanturi: apatosaurul, cunoscut si ca brontozaur.

Cercetatorii britanici au apreciat productia de metan a sauropodelor, inclusiv ale speciilor cunoscute drept brontozauri, masurand gazele produse de vaci. Ei au estimat ca populatia de dinozauri ar fi produs anual 520 de milioane de tone de gaz metan, relateaza BBC.

Astfel, specialistii britanici au apreciat ca gazele ar fi fost factorul cheie pentru incalzirea globara de acum 150 milioane de ani.

Dr. David Wilkinson de la Universitatea "John Moores" din Liverpool sustine ca dinozaurii nu erau vinovati ca aveau flatulenta. Vina o purtau microbii din intestinele lor, care produceau metanul.

Sauropodele erau animale de dimensiuni foarte mari care se hraneau cu vegetatie in era mezozoica. Iar metanul produs in intestinele lor era rezultatul fermentatiilor vegetale.

"Vacile produc 50-100 de milioane de tone de gaze naturale anual. Apreciem ca in cazul sauropodelor ar fi vorba despre 520 milioane de tone", a spus Dr Wilkinson.

Microbii din stomacul rumegatoarelor distrug materia vegetala ingerata, producand astfel gaz metan.

Metanul, gaz incolor, inodor, mai usor decat aerul, absoarbe radiatiile in infrarosu, le pastreaza in atmosfera Pamantului, fapt care provoaca pana la urma cresterea temperaturilor.

Cercetarile anterioare sugereaza ca temperatura pe Pamant era mai ridicata cu 10 grade in Mezozoic.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2487 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

*** ieftine

.

 

b.asi .ni

ba.si .ni adica!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor