Inedit despre emotii: cu ce te ajuta sarcasmul si ce e, de fapt, iubirea

Luni, 29 Iulie 2013, ora 12:11
6953 citiri
Inedit despre emotii: cu ce te ajuta sarcasmul si ce e, de fapt, iubirea
Foto: Listverse

Comportamentele, emotiile si reactiile oamenilor sunt, poate, cel mai greu de inteles si explicat. Oamenii de stiinta au incercat permanent sa descifreze cat mai multe enigme legate de psihicul uman.

Citeste mai jos cateva concluzii cel putin ciudate, dar interesante deopotriva, la care au ajuns cercetatorii in urma diverselor studii, conform Listverse.

Emotiile negative pot fi benefice

Chiar daca majoritatea culturilor sugereaza ca o atitudine pozitiva este esentiala pentru a ne indeplini obiectivele, specialistii nu sunt tocmai de acord cu acest principiu. Cercetari recente au sugerat ca abilitatea de a procesa cu succes emotii si ganduri negative joaca un rol vital. Doar astfel ne putem evalua si intelege corect experientele, in vreme ce suprimarea si ignorarea lor au efectul contrar.

Ba mai mult, studiile care aratau ca oamenii pozitivi sunt mai sanatosi nu au indicat de fapt nicio legatura de cauzalitate. Cu alte cuvinte, ar putea insemna ca o stare buna de sanatate duce la o gandire pozitiva si nu invers.

Unii specialisti, printre care si psihologul Martin Seligman, autorul unei carti cu acest subiect, a declarat ca prea mult optimism ar putea sa ne impiedice in a vedea corect realitatea.

Emotiile negative sunt cel mai greu de mimat

In vreme ce sentimentele pozitive se pot mima in anumite momente, cele negative sunt cel mai greu de reprodus, sustin specialistii. De exemplu, buza tremuranda, asociata tristetii, apare doar atunci cand doua seturi de muschi se misca in directii diferite, iar creierul incearca sa le controleze.

Emotiile negative cum ar fi furia si frica pot cauza tensiune intre doi muschi concurenti sau sa declanseze reactii involuntare ale muschilor asupra carora avem cel mai putin control, cum ar fi cei din zona sprancenelor si ai fruntii.

Asadar, limbajul corporal pozitiv este mult mai usor de mimat decat cel negativ, mai ales ca exista si alti indici ai stresului emotional, greu de reprodus, de exemplu pielea de gaina, sudoarea sau lacrimile.

Sarcasmul ne ajuta sa fim mai inteligenti si mai creativi

Se pare ca sarcasmul este perceput ca un fel de gimnastica mentala, asa ca ar trebui sa il folosim mai des pentru a ne creste creativitatea si capacitatea de a rezolva probleme. In cadrul unui studiu din 2011, s-a stabilit ca o observatie simpla are nevoie doar de o intelegere de baza, in vreme ce cele sarcastice au necesitat o intelegere suplimentara.

Astfel, receptorul trebuia sa proceseze informatia pe baza tonului, a experientelor, a punctelor de vedere si a personalitatii emitatorului. Potrivit unui alt studiu, fraza "Da, sigur!" a fost folosita sarcastic in 23% dintre situatii. Un alt rezultat interesant a fost acela ca folosirea sarcasmului a crescut atunci cand conversatia a avut loc pe computer.

Emotiile ar putea ajuta la prezicerea viitorului

Un studiu recent realizat la Universitatea Columbia a adus in atentia publicului un fenomen numit "Emotional Oracle Effect". Se pare ca persoanele increzatoare in emotiile si sentimentele proprii ar putea sa prevada mult mai bine deznodamantul ulterior al evenimentelor.

Studiul s-a folosit de alte 8 cercetari, incluzand evenimente precum alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii din 2008, castigatorul de la American Idol si informatii despre vreme.

Autorii sustin ca sistemul emotional ar putea fi capabil sa proceseze informatia, iar impulsurile emotionale sa poata fi folosite intr-un alt sens, in afara celui de supravietuire.

Dragostea nu functioneaza asa cum credem

Psihologul Barbara Fredrickson de la UNC Chapel Hill a studiat natura iubirii si a dezvoltat un conceput numit "micro-momentul rezonantei pozitive". Cu alte cuvinte, dragostea este ceva ce experimentam continuu, zilnic, dar la un nivel mult mai mic. Atunci cand traim astfel de micro momente, tiparele undelor cerebrale se sincronizeaza cu cele ale persoanei cu care intram in contact.

Sentimentul de iubire romantica fata de o alta persoana se datoreaza aproape complet unor substante chimice, vasopresina si oxitocina. Sexul stimuleaza eliberarea acestor doua substante atat la oameni, cat si la animale. Cu cat mai multi receptori ai acestor substante sunt prezenti in centrii creierului, cu atat cresc sansele ca acei doi oameni sa fie fideli.

Visul ne ajuta sa atenuam amintirile dureroase

In timp ce dormim, creierul nostru ramane activ, procesand si demarand asa numitele filme ale mintii. Somnul REM, faza a somnului in care oamenii viseaza, este deosebit de important in recuperarea de dupa experientele trauamtice.

Specialistii au stabilit ca, in timpul somnului, scade productia hormonilor asociati stresului. Atunci cand creierul proceseaza informatiile fara acele substante, amintirile respective nu mai par la fel de bine conturate, fiind mai putin dureroase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#date stiintifice emotii, #emotii studii, #emotii negative impact, #somn vise studii, #emotii mimare , #studii