Lucruri pe care nu le stiai despre Pamant si locuitorii sai

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 09:00
22979 citiri
Lucruri pe care nu le stiai despre Pamant si locuitorii sai
Foto: Arhiva Pixabay

Avem senzatia ca, pentru ca locuim de o vreme pe acest Pamant, stim cam tot ce se poate despre el. Mai cu seama ca facem eforturi imense pentru a cunoaste in detaliu si alte planete din Univers. Insa, in realitate, suntem ca niste bebelusi care merg de-a busilea cand vine vorba despre nivelul de cunostinte pe care il avem despre ceea ce ne inconjoara.

Listverse a strans cateva dovezi in acest sens, iar ele vorbesc de la sine.

Doar 5% dintre oceanele lumii au fost explorate

Oceanele ocupa aproximativ 71% din lumea noastra. Si totusi nu am vazut decat 5% din ele, desi explorarea, la modul serios, a inceput acum cateva zeci de ani. Am trimis deja cativa oameni in cele mai adanci puncte din ocean, iar acolo unde presiunea apei ar fi strivit exoscheletul unui om am trimis roboti.

Insa exista teorii conform carora gropi mai adanci decat cea a Marianelor exista in oceanele de pe Terra.

Si eforturi de a le gasi se fac. Gandeste-te ca numai pentru anul acesta US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a cerut de la Congresul american un buget de peste 4 miliarde de dolari pentru cercetarea oceanelor. Iar suma, desi exorbitanta, nu e mai mare decat de obicei.

Zone imense de uscat neexplorate de omul modern

In mod similar, exista mari suprafete de uscat care nu au fost explorate de oamenii moderni.

Chiar daca uscatul reprezinta doar 30% din suprafata Terrei, iar transportul nu a fost niciodata mai eficient, sunt inca bucati mari de teren care au ramas neexplorate de oamenii moderni.

E cazul regiunii numite vale do Javari, din Brazilia, unde traiesc 14 dintre triburile necontactate din Amazon, adica in jur de 2.000 de persoane.

O alta regiune neexplorata se afla in Papua Noua Guinee, unde se stie ca exista ecosisteme neatinse de om. Se banuieste ca ar fi peste 1.100 de specii de plante si animale, din care 100 unice endemice acestei zone.

Sunt inca peste 100 de triburi in lume care nu au avut contact cu exteriorul

Multe comunitati de oameni din lume au ales sa continue stilul de viata al strabunilor si sa nu ia legatura cu exteriorul. E drept, unele isi calca din cand in cand pe inima, pentru bani, pe care ii obtin de la turisti, sau pentru ustensile mai evoluate decat ale lor.

Insa chiar si asa exista peste 100 de triburi indigene care sunt pur si simplu rupte de restul lumii. In jur de 15 sunt izolate in Peru, aproximativ 77 sunt in Brazilia, alte cateva in tarile amazoniene, in partea indoneziana a Noii Guinee si inca vreo doua triburi in India. Se crede ca ar exista cateva si in Malaezia sau Africa Centrala.

In Peru, legea interzice contactarea acestor triburi.

Citeste si Tribul izolat care traieste de 800 de ani in Marele Canion (Galerie foto)

Suntem pe Terra de atat de putin timp...

Desi ai zice ca suntem pe Pamant de cand lumea (mai ales daca iei in considerare ce schimbari am antrenat noi, oamenii, pe planeta, si nu dintre cele mai bune), in realitate Terra ne cunoaste de numai 0,004% din existenta sa de pana acum.

Sub o forma sau alta, existam pe Pamant de circa 200.000 de ani. Pamantul are 4,54 miliarde de ani, chiar daca e un tinerel in comparatie cu alte planete din Univers. Noi, ca specie, n-avem nici 1% din varsta Pamantului. Iar progresul nostru e chiar o noutate. Mai totul s-a intamplat in numai 10.000 de ani!

Daca asteroidul ar fi lovit Pamantul in alta parte, dinozaurii inca ar misuna

Multi oameni de stiinta spun ca locul in care a lovit asteroidul cu diametrul de 14 kilometri este cel care a facut ca impactul sa fie fatal pentru majoritatea formelor de viata care erau la acea vreme pe Terra. Acesta a cazut in peninsula Yucatan, facand ca un nor de sulf sa invaluie totul.

Asteroidul a cazut in urma cu 66 milioane de ani in Mexic, provocand formarea unui crater cu o latime de 176 de kilometri si 32 de kilometri adancime. Excavarile in zona au aratat ca tipul de roca existent aici are o concentratie mare de sulf. Impactul asteroidului cu roca a dus la formarea unui nor de praf similar cu cel produs de eruptia unui vulcan. Acest nor a blocat lumina solara, ducand la o racire puternica a planetei, care a facut ca trei sferturi dintre formele de viata existente sa dispara.

Insa daca impactul ar fi avut loc putin mai departe, in Atlantic sau Pacific, cantitatea de sulf toxic din atmosfera ar fi fost mult mai mica, norul mult mai putin dens, razele soarelui reusind sa ajunga pana la suprafata. Practic, extinctia nu ar mai fi avut loc, spun oamenii de stiinta.

Afla mai multe despre aceasta teorie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#asteroid extinctie dinozauri, #suprafata neexplorata Terra, #oceane neexplorate, #gropi oceane explorare , #studii
Comentarii