Lupul "transformat" in caine: De ce exista mai multe rase

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 12:29
16259 citiri
Lupul "transformat" in caine: De ce exista mai multe rase
Foto: How Stuff Works

Cine se uita acum la un Chihuahua, la un Sharpei sau la un Caniche cu greu isi poate imagina ca stramosul comun al acestora este lupul. Biologii au realizat studii ample pentru a afla originea cainelui domesticit.

Cu ajutorul tehnologiei moderne de cercetare, acum, putem sa ne facem o idee destul de precisa despre cum a ajuns lupul sur in preajma omului si "s-a transformat" in caine.

Cine pe cine a domesticit

Unii sustin ca omul a avut nevoie de protectie si de ajutor la vanatoare asa ca si-a cautat un companion. A luat puii de la lupoaica si i-a crescut in adapostul lui domesticindu-i.

Altii, dimpotriva, sustin ca lupul a fost cel care s-a aciuat pe langa om pentru adapost si hrana. Doctorul Brian Hare si cercetatorul Vanessa Woods, care au condus un studiu cu privire la descoperirea originii cainelui domesticit, sustin ca aceasta apropiere dintre om si lup s-a produs prin insistenta celui din urma, scrie National Geographic.

Acum 30.000 de ani, omul, ca orice alt animal, se afla in competitie pentru hrana si de aceea este greu de crezut ca ar fi preferat sa aiba pe langa adapost inca un consumator.

Lupii insa au descoperit rapid avantajele asezarilor umane. Cartea castigatoare a fost insa trasa de lupii prietenosi si docili. Cei curajosi dar agresivi au murit de mana omului. Cei care s-au aratat a fi mai blanzi au supravietuit. In timp, omul a inceput sa observe beneficiile de a avea un caine.

Cum arata primul caine

O echipa de specialisti a identificat cum arata si ce manca primul caine. Cercetatorii au reusit sa identifice cel mai vechi exemplar, dupa ce au studiat un craniu al cainelui preistoric care a trait acum 31.700 de ani, scrie NBC News.

Scheletul cainelui preistoric a fost gasit in Belgia in pestera Goyet si, potrivit calculelor, el a trait in Paleoliticul Superior. "Ca forma, cainele paleolitic semana cu un Husky Siberian, dar ceva mai mare, cam cat un ciobanesc german. Cainii preistorici aveau botul mai mare dar scurt", a declarat un paleontolog la Institutul Belgian Regal al Stiintelor Naturii adaugand ca animalul se hranea cu carne de cal sau de ren.

De unde provin cainii mici

Potrivit unui studiu, toti cainii mici s-ar putea trage din lupii care populau campiile din Orientul Mijlociu, acum 12.000 de ani.

"Rezultatele studiului nostru arata ca versiunea genei IGF1 identificata la cainii mici se regaseste si la lupii care traiau in Orientul Mijlociu", a declarat Melissa Gray, cercetator la Universitatea din california, potrivit Daily Mail.

Mai mult, cercetattorii au observat tendinta animalelor domesticite de a-si reduce greutatea si inaltimea. Acest fenomen a putut fi identificat si in cazul porcilor sau al vitelor. Bineinteles, cainii nu au ajus singuri la dimensiunea unui Chihuahua. Omul a profitat de modificarile genetice provocate de cauze naturale pentru a crea diferite rase.

Cum au aparut mutatiile genetice care au dus la crearea raselor

La ora acuala exista 340 de rase de caini recunoscute. Potrivit unui studiu prezentat in Modern Dog Magazine, imperecherea controlata pentru a obtine diferite rase este o practica specifica ultimelor sute de ani.

Transformarea din lup in caine s-a produs fara intentia clara a omului. Lupii prietenosi si domesticiti au ramas pe langa asezarile omului. Au ramas acele animale cu acele caracteristici pe care omul le agrea.

Avand mult mai multa mancare la dispozitie decat semenii lor salbatici, aceste grupuri puteau duce o viata mai lunga si puii erau mai multi. Astfel, "cainii" au avut un context favorabil in care sa se dezvolte beneficiind de protectia omului.

Potrivit unei teorii stiintifice propuse de cercetatorul Mark Derr, formele atat de diferite ale cainilor au provenit din mutatii genetice, produse din cauza faptului ca lupii domesticiti tindeau sa se inmulteasca intre ei, in cadrul aceluiasi grup. Acest lucru ar fi putut duce la acele mutati genetice care au oferit apoi omului ocazia sa creeze peste 300 de rase canine, scrie Institute Creation Research.

De ce latra cainii

Lupii, vulpile si alti membrii ai speciei canine latra foarte rar si cu o intensitate mica. Cainii, de cealalta parte, nu se sfiesc sa latre des si tare. Potrivit cercetatorilor, acest comportament total diferit se datoreaza preferintelor omului.

De-a lungul timpului, omul a cautat sa aiba langa asezari animale care sa latre tare si sa avertizeze grupul in cazul unui pericol. Frecvent, de-a lungul timpului, cainii care nu latrau erau considerati nefolositori si ulterior abandonati.

Cainii fara stapan au dezvoltat noi abilitati

Potrivit unui studiu condus de Andrei Poyarkov, cercetator al Insitutului de Ecologie si evolutie din Rusia, citat de Popsci cainii fara stapan din Moscova au dezvoltat noi abilitati, unele asemanatoare cu cele ale stramosului lup, pentru a supravietui in mediul urban.

Cercetatorul a impartit cainii maidanezi in patru tipuri: paznici, cautatori prin gunoaie, caini salbaticiti si cersetori.

Cainii paznici primesc mancare de la personalul care asigura paza unor cladiri din Moscova si adesea contribuie la protejarea spatiului in care primesc hrana. Cautatorii prin gunoaie isi duc existenta cautand prin resturile aruncate de oameni.

Cainii salbaticiti sunt cei care au dezvoltat caracteristici, intr-o anumita masura, asemenatoare lupilor: vaneaza noaptea soareci, sobolani si pisici.

Cainii asa numiti cersetori au dezvoltat un comportament foarte interesant. Bazandu-se pe hrana primita de la trecatori, acesti caini si-au dezvoltat abilitatea de a recunoaste oamenii dispusi sa le dea ceva de mancare. Poyarkov sustine ca structura haitei de caini cersetori reflecta un accent mai puternic pe inteligenta decat pe forta. Nu cainele cel mai mare este dominant aici ci cel mai abil din punct de vedere social.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#caini domesticiti lupi maidanezi, #caini istorie rase domesticire lupi, #caini lupi evolutie domesticire , #studii