Mamiferele de pe Terra s-au facut tot mai mici si vor disparea. Cand a inceput totul si care e singurul animal mare care va supravietui

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 08:00
25389 citiri
Mamiferele de pe Terra s-au facut tot mai mici si vor disparea. Cand a inceput totul si care e singurul animal mare care va supravietui
Foto: Arhiva Pixabay

Candva, formele de viata de pe Pamant erau mai impresionante de atat. Mai exact cu un pic mai mult de 100.000 de ani in urma. In timp, creaturile mari au disparut sau au intrat serios la apa, iar procesul e atat de rapid incat oamenii de stiinta nu pot sa-l explice pe deplin.

Sa fie tot un asteroid de vina pentru aceasta schimbare, asa cum s-a intamplat atunci cand au disparut dinozaurii? Sau schimbarea climei a adus cu sine o serie de noi boli? Ori poate, ca in majoritatea cazurilor, noi suntem de vina?

Adevarul e ca mai multi factori au dus la aceasta schimbare, insa un studiu publicat joi arata ca de vina au fost in primul rand oamenii, informeaza Washington Post.

Dupa ce au studiat fosile din ultimii 65 de milioane de ani, oamenii de stiinta au incercat sa raspunda la intrebarea daca vreodata a fi mare a reprezentat un dezavantaj. Iar raspunsul e "nu", potrivit autorului studiului, Felisa Smith, de la Universitatea din New Mexico. O masa corporala mai mare nu a marit niciodata riscul de extinctie. "Timp de 65 de milioane de ani, nu a contat marimea", spune ea.

Asta pana cand a aparut in scena un nou tip de pradator: Homo erectus. In urma cu circa 1,8 milioane de ani, hominizii, care multa vreme depinsesera de plante, au inceput sa consume din ce in ce mai multa carne, devenind in cele din urma dependenti de ea.

Pe masura ce acesti vanatori s-au imprastiat, pornind din Africa, si extinctia mamiferelor mari a inceput. Daca tot pierzi timp si investesti energie atunci cand vanezi, macar sa aduci acasa o prada mare - cel mai probabil asa au gandit acesti vanatori.

Daca vanau un iepure, aveau mancare pentru o familie mica, timp de o singura zi. Daca vanau un mamut, atunci tot satul avea ce sa manance.

In vremurile moderne, e posibil si ca mamiferele mari sa fi fost vanate pur si simplu de teama, de frica de a nu-si pierde recoltele sau animalele.

Disparitia animalelor mari mai poate fi explicata si prin faptul ca, inca de la inceput, acestea sunt mai putine, comparativ cu animalele de talie mica. Rata reproducerii, timpul necesar pana la maturizare sunt diferite la animalele mari. Apoi, animalele mari nu se reproduc atat de repede precum celelalte.

Deja in 100.000 de ani masa corporala a mamiferelor din Eurasia a scazut la jumatate. In Australia, masa corporala a mamiferelor e azi, in medie, de doar 10% fata de cum era in urma cu 125.000 de ani.

De la 97 de kilograme la nici 8

America de Nord a fost cel mai tarziu antrenata in aceasta schimbare, mamiferele sale masive supravietuind pana la finalul Pleistocenului. Dar cand au inceput sa dispara, parca s-au evaporat de pe fata Pamantului, fenomen ce poate fi explicat prin aparitia armelor mai eficiente si cu raza mai lunga de actiune ale lui Homo sapiens, ramas intre timp fara hominizi rivali.

Aici, in America de Nord, dupa aceasta extinctie, de la o greutate medie de 97 de kilograme s-a ajuns la una de numai 7,7 kilograme.

Ce urmeaza? Daca trendul se pastreaza - si dupa toate aparentele asa va fi - Terra ramane fara balene, elefanti, ursi polari si tot asa. Practic, spune Smith, ce va ramane dintre mamiferele mari, in doar cateva sute de ani, va fi docila vaca.

Citeste si Suntem in plina extinctie in masa: Proiectul menit sa conserve speciile pe cale de disparitie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mamifere mari dispar, #micsorare animale, #disparitie mamifere mari, #animale disparitie, #efect om animale , #studii