Mituri despre cancer

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 08:10
3327 citiri
Mituri despre cancer
Foto: cancerail.com

Despre fiecare boala apar informatii denaturate, insa cancerul este una dintre bolile cele mai expuse zvonurilor false, arata un studiu recent.

Discovery Healh a realizat o lista cu miturile legate de cancer si a furnizat informatii care combat aceste danaturari.

Mitul 1: Aproape 70% dintre respondenti sunt de acord cu faptul ca riscul imbolnavirii de cancer este in crestere.

Mitul isi are originea in faptul ca cifrele nu sunt contextualizate. Numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta boala este, intr-adevar, in crestere, pentru ca populatia americana este in crestere, in special in randul batranilor. O privire mai atenta la cifrele celor diagnosticati cu cancer, raportate la media de varsta, arata ca rata cancerului este, de fapt, in scadere.

In realitate, riscul de a fi diagnosticat cu cancer ori de a muri din cauza acestei bolii a scazut de la inceputul lui 1990. Mai putin de jumatate din persoanele diagnosticate cu cancer va muri din cauza bolii, iar uneledintre aceste persoane sunt complet vindecate.

Mitul 2: Carnea prajita creste riscul imbolnavirii de cancer.

Sfaurile legate de nutritie din media au fost cotradictorii cu efectele pe care le are carnea la gratar asupra sanatatii. In comparatie cu carnea prajita, coapta sau fripta, cea preparata la gratar evita adaugarea de grasimi si calorii suplimentare. Totusi, chimistii sunt de parere ca, astfel gatita, carnea poate fi asociata cu cancerul.

In realitate, riscul de cancer creste doar prin consumul execesiv al carnii rosii, iar carnea arsa pare a fi cea mai problematica.

Mitul 3: Cancerul de piele poate fi prevenit prin aplicarea zilnica de crema cu protectie solara.

Utilizarea cremei este o buna practica pentru reducerea riscului de cancer. Problema este ca, uneori, aceasta practica ofera un sentiment fals de securitate. Crema trebuie sa reaplicata si,chiar si asa, nu ne protejeaza 100%.

Mitul 4: Insecticidele pot sa provoace cancer.

Datele disponibile ne sugereaza o legatura intre pesticide si cancer. Pe de alta parte, aceste produse pot fi periculoase doar daca nu sunt respectate masurile de protectie legate de respiratie sau de contactul direct cu aceste substante. Utilizarea pestidicelor este deosebit de importanta pentru muncitorii agricoli, care sunt mult mai expusi riscului, comparativ cu cei care folosesc insecticide in propria locuinta.

In realitate, cercetatorii folosesc doze mari ale unei substante in testele pe animale, cantitati la care oamenii nu au cum sa se expuna. In cazul in care consumatorul intra in contact cu un pesticid, acesta are o concentratie foarte scazuta. Aceste expuneri nu au fost asociate cu riscul de cancer.

Mitul 5: Tratarea printr-o interventie chirurgiala face ca boala sa se raspandeasca in tot organismul.

Acest mit a inceput sa circule cu ani in urma, cand cei care au solicitat sa fie operati se aflau intr-un stadiu avansat al bolii. Specialistii in interventii chirurgicale stiu cum sa ia, in siguranta, probe pentru biopsie ori cum sa elimine tumorile fara a raspandi cancerul.

In multe cazuri, interventia chirurgicala este o parte esentiala a planului de tratament de cancer.

Mitul 6: Traiul intr-un oras poluat reprezinta un risc al cancerului pulmonar mai ridicat decat un pachet de tigari fumat zilnic.

Din contra, este mai putin probabil ca poluarea sa provoace cancer. In schimb, find fumator, chiar si pasiv, esti expus unui risc ridicat de cancer la plamani.

Mitul 7: Anumite leziuni pot determina aparitia cancerului mai tarziu in viata.

Adevarul este ca o vanataie, o rana sau alte vatamari nu sunt niciodata cauze ale cancerului. Unele persoane au mers la medic pentru leziuni usoare si li s-au descoperit tumorile, de aici pornind si mitul.

Mitul 8: Dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile, pot cauza cancer oamenilor care le folosesc.

Cateva studii au sugerat o legatura intre telefoane si anumite tipuri rare de tumori cerebrale. Totusi, cercetari efectuate de specialisti au demonstrat ca nu exista nici o asociere intre utilizarea frecventa a telefoanelor mobile si cancer la creier.

Mitul 9: In prezent, exista un remediu pentru cancer, dar industria medicala nu va spune publicului despre el, deoarece acestea fac prea multi bani tratarea pacientilor cu cancer.

Faptul ca doctorii, oamenii de stiinta si familiile acestora mor de cancer in acelasi ritm ca orice alta persoana este dovada majora care neaga aceasta teorie a conspiratiei.

Totusi, exista o exceptie: profesionistii in sanatate au mai putine sanse de a dezvolta si/sau de a muri din cauza cancerului pulmonar, laringian, esofagian si a altor tipuri de cancer legate de tutun, deoarece acestia sunt mai constienti de pericolele consumului de tutun si au mai putine sanse de a fuma decat restul populatiei .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#studiu cancer, #mituri cancer , #studii