Nu poti scapa de parul alb: Iata de ce incaruntim

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 17:39
14577 citiri
Nu poti scapa de parul alb: Iata de ce incaruntim
Foto: Pixabey/Julim6

Cercetatorii britanici au descoperit ca incaruntirea parului este cauzata de gena IRF4, potrivit unui studiu publicat marti in revista "Nature Communications".

Astfel, se confirma ca acest fenomen nu este motivat numai de capriciile vietii, ci si de mostenirea noastra genetica, informeaza agentiile France Presse si Reuters.

Simbol al varstei pentru unii, veritabil atu de seductie pentru altii, calificat drept sic sau neglijabil, parul grizonant a suscitat numeroase opinii - nu intotdeauna dovedite stiintific - cu privire la cauza aparitiei sale. Au fost invocate drept cauze stresul, alcoolul si tutunul, lumina puternica a soarelui sau lipsa de vitamine.

Cum sa porti parul grizonant

"Am gasit o alela (varianta a unei gene care determina aparitia caracteristicilor ereditare diferite - n.red.), care predispune la albirea parului", a explicat pentru AFP Kaustubh Adhikari de la University College din Londra si principalul autor al studiului.

"Am identificat deja genele responsabile pentru chelie si culoarea parului, dar acum este pentru prima data cand se defineste o gena legata de imbatranirea parului", a adaugat el.

Pentru a identifica aceasta gena o echipa internationala de cercetare a studiat ADN-ul a peste 6.000 de persoane care traiesc in America Latina, dar au origine - si, prin urmare, tipul de par - foarte variata.

"Alela de imbatranire se observa mai ales in randul europenilor", spune cercetatorul. "Varsta medie de incepere a albirii parului este de aproximativ 35 de ani pentru caucazieni, putin sub 40 de ani pentru asiatici si numai peste 45 de ani pentru africani", a precizat specialistul.

Gena IRF4 era deja cunoscuta de cercetatori pentru implicarea in producerea si stocarea melaninei, pigmentul care determina culoarea parului, a pielii si a ochilor.

"Intelegerea modului in care gena IRF4 influenteaza albirea parului ar putea ajuta la modificarea acestui proces", spune Kaustubh Adhikari. "Modificarea genetica pune desigur probleme de etica, dar s-ar putea lua in considerare manipularea genei IRF4 pentru a intarzia imbatranirea parului", a comentat specialistul citat de AFP.

Cercetatorii au declarat ca identificarea acestei gene ar putea oferi o cale de urmat pentru dezvoltarea unui tratament care ar putea preveni sau ar face reversibila incaruntirea parului.

Intra pe piata medicamentul care face ca parul sa nu mai albeasca

"Un medicament care are efect asupra caii de producere a melaninei in foliculii de par ca si asupra dezvoltarii interne a foliculilor ar putea reduce nevoia de a aplica vopselele externe pe par dupa aparitia firelor albe. Cu siguranta aceasta este o cale de cercetare de urmarit", a spus Kaustubh.

De asemenea, studiul a identificat genele legate de alte trasaturi ale parului, intre care buclele, grosimea firelor de par ale barbii, grosimea sprancenelor sau predispozitia pentru sprancenele care se unesc..

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#gena par alb, #gena par albire, #gena par grizonant , #studii
Comentarii
Poza tractor
tractor
rank 5
Concluzia finala a cercetatorilor este: capul prost nu incarunteste