O descoperire despre licheni schimba ce stiam despre aparitia plantelor pe Pamant

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 15:33
9476 citiri
O descoperire despre licheni schimba ce stiam despre aparitia plantelor pe Pamant
Foto: Arhiva Pixabay

Lichenii nu sunt atat de vechi pe cum credeau pana in prezent oamenii de stiinta si au evoluat la milioane de ani dupa aparitia plantelor complexe, conform unui studiu publicat recent.

Prezenti deseori pe copaci sau stanci, lichenii reprezinta o simbioza intre o alga si o ciuperca, ce traiesc impreuna ca si cum ar fi un singur organism.

Pana recent, oamenii de stiinta credeau ca lichenii se numara printre primele organisme care si-au facut aparitia pe pamant din apa, insa un nou studiu citat de Press Association contrazice teoria conform careia lichenii au schimbat atmosfera planetei si au netezit calea catre dezvoltarea plantelor moderne.

Publicata in jurnalul Geobiology, cercetarea analizeaza in profunzime ADN-ul algelor si ciupercilor care formeaza licheni, demonstrand ca acestia din urma au evoluat la milioane de ani dupa plante.

"Cand ne uitam la ecosistemele moderne si avem o suprafata goala, precum o piatra, adesea lichenii sunt primii care vor creste acolo si, in cele din urma, vor aparea si plante. Oamenii au crezut ca asa ar fi functionat stravechea colonizare a pamantului, dar observam ca acesti licheni au intrat, de fapt, mai tarziu in joc, dupa plante", a explicat Matthew Nelsen, autor principal al studiului si cercetator la Field Museum din Chicago, Illinois.

In urma cu 485 de milioane de ani, aproape nimic nu traia pe uscat. Lichenii pot insa supravietui in conditii extreme, pot creste pe roci goale si le pot descompune, contribuind la crearea solului necesar plantelor complexe, cu radacini.

Oamenii de stiinta au crezut anterior ca lichenii ar fi ajuns pe pamant inaintea plantelor si au facut mediul mai ospitalier pentru acestea. Insa noul studiu - care a avut ca scop analizarea relatiei alga-ciuperca - contrazice aceasta teorie.

Pentru a determina cu exactitate cand au evoluat lichenii, oamenii de stiinta au examinat istoria evolutiva atat a ciupercilor, cat si a algelor din componenta lor. Insa datele privind fosilele timpurii de lichen nu sunt foarte clare, iar fosilele pe care cercetatorii le cunosc provin de la licheni mai tineri decat cele mai vechi fosile de plante complexe.

Prin urmare, specialistii au utilizat fosilele disponibile pentru extrapolarea arborelui genealogic al ciupercilor si algelor care formeaza licheni. Acestea au fost comparate cu varstele fosilelor de plante complexe si s-a descoperit ca lichenii ar fi evoluat mult dupa acestea.

"Lichenii nu sunt atat de vechi cum s-a crezut. Sunt o simbioza mai tanara si mai noua, nu au fost in preajma dintotdeauna si nu au acoperit pamantul cu mult timp inainte de a exista plante si animale", a precizat Nelson.

El a adaugat ca descoperirea reformuleaza intelegerea evolutiei timpurii a ecosistemelor complexe de pe Pamant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#studiu licheni tineri, #studiu varsta licheni , #studii