Oceanele, din ce in ce mai acide din cauza poluarii

Marti, 03 August 2010, ora 23:01
3681 citiri
Oceanele, din ce in ce mai acide din cauza poluarii
Foto: TreeHugger.com

Oceanele sunt din ce in ce mai acide din pricina poluarii, iar vietuitoarele marine nu mai reusesc sa distinga pradatorii, arata specialistii.

Pe masura ce nivelul de dioxid de carbon din atmosfera creste, oceanele isi schimba compozitia, devenind mai acide. Astfel, apa miroase diferit, iar pentru pesti, schimbarea se poate dovedi fatala, arata Discovery.com.

Studii recente au aratat ca larvele a doua specii de pesti specifici zonelor cu corali au pierdut capacitatea de a mai distinge mirosul pradatorilor de alte mirosuri, ale unor vietuitoare inofensive, atunci cand se afla in ape acide.

Sinuciderile, cauzate de astm si poluare?

Mai precis, daca apele ating nivelul de aciditate estimat de specialisti pentru sfarsitul acestui secol, larvele acestor pesti nu se vor mai putea apara de pradatori si vor fi de noua ori mai expusi la pericole.

Insa si alte specii de pesti vor suferi din cauza cresterii aciditatii oceanelor, arata specialistii, care sustin ca este nevoie de mai multe studii in acest domeniu.

Defrisarea padurilor si poluarea, problemele de mediu resimtite de romani

"Semnalele chimice sunt cele care domina, in ceea ce priveste majoritatea vietuitoarelor din apa. Daca acestea nu mai pot distinge intre semnalele chimice, nu e un semn bun", spune Jelle Atema, de la Universitatea din Boston.

Poluarea scade efectul tratamentelor de fertilitate

Aceasta sustine ca nu se stie inca ce efect va avea schimbarea pe termen lung. "Daca efectele persista, va crea haos in interactiunile dintre pesti, si probabil asa se va intampla si cu crustaceele, afectand capacitatea lor de a gasi hrana sau adaposturi", sustine Atema.

Poluarea ucide anual circa 56 de milioane de oameni

Pestii s-ar putea adapta, in functie de cat de repede are loc procesul, sustine Danielle Dixon, de la Universitatea James Cook, din Australia, autoarea studiilor. "S-ar putea petrece selectia naturala, ar putea supravietui doar larvele tolerante", sustine aceasta, care subliniaza ca o parte din larve ar putea distinge corect mirosul.

Aceasta adauga ca larvele isi revin usor, daca sunt expuse la apa cu nivel de aciditate normal, timp de cateva zile.

(L.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#oceane acide poluare, #poluare oceane, #aciditate oceane poluare , #studii