Originile cancerului sunt relativ recente

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 17:34
4620 citiri
Originile cancerului sunt relativ recente

Cancerul este o boala relativ noua, de care ne facem noi insine vinovati, spun oamenii de stiinta, care au cautat dovezi ale bolii la fosile, mumii din Egiptul antic, dar si in literatura clasica. Concluzia: cancerul nu este decat rezultatul exceselor vietii moderne.

Tumorile erau rare pana nu demult, cand poluarea si dieta deficitara au inceput sa-si spuna cuvantul, au stabilit oamenii de stiinta de la Universitatea Manchester, relateaza Daily Mail.

In urma studierii fosilelor, ce a implicat inclusiv rehidratarea lor, un singur caz de cancer a fost depistat. Asta, in conditiile in care tumorile se conserva mai bine prin mumificare decat tesutul sanatos.

Studierea fosilelor a avut rezultate similare, negasindu-se decat cazuri izolate, majoritatea controversate, de cancer, se mentioneaza in jurnalul Nature Reviews Cancer. Chiar si studierea a mii de oase ale omului de Neanderthal a scos la iveala un singur caz de cancer.

Cele mai vechi insemnari despre cancer, din Grecia antica

Referirile la boli ce ar putea parea cancer, in textele scrise in Egiptul antic, par mai degraba legate de boli precum lepra ori insuficienta venoasa. Primii care au definit cancerul sunt, cel mai probabil, vechii greci, care au fost capabili sa deosebeasca tumorile benigne de cele maligne.

Dar asta nu inseamna ca in Grecia antica numarul cazurilor de cancer a crescut, ci poate reflecta doar cunostintele medicale avansate.

In secolul XVII apar primele descrieri ale operatiilor de cancer la san si nu numai, in 1761 aparand si o caricatrura a unui suferind de cancer la nas (foto). Diferitele tipuri de tumori au fost descrise insa abia in ultimii 200 de ani.

"Nu exista nimic in natura inconjuratoare (in starea sa naturala) care sa cauzeze cancer", este de parere unul dintre cercetatorii ce au luat parte la studiu, profesorul Rosalie David. "Asa ca este vorba de poluare si schimbarile in dieta si stil de viata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#origini cancer, #cauze aparitie cancer, #cancer stil viata, #boli moderne, #cancer Grecia antica, #cancer Egipt antic , #studii