Rezervele de apa sunt in pericol

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 13:12
7557 citiri
Rezervele de apa sunt in pericol

Biodiversitatea a doua treimi dintre rauri si securitatea rezervelor hidrologice care alimenteaza 80% din populatia planetei sunt amenintate.

Punctele critice sunt raspandite in Europa, India, estul Chinei, sudul Mexicului si SUA (la est de Muntii Stancosi), informeaza National Geographic .

Apa dulce, consumata de societatea omeneasca, reprezinta numai 3% din totalul apei pe Glob, restul este apa sarata (marina). Din cei 3%, doar 0,3% reprezinta apa raurilor si lacurilor, restul este cantonata in ghetari si in pamant.

Raurile, lacurile, mlastinile si biocenozele lor sunt supuse riscului din cauza presiunii umane crescande, prin poluare, pescuit excesiv si introducerea de noi specii.

"Raurile din multe regiuni ale Globului, unde exista aglomerari mari de populatie, sunt afectate prin extinderea agriculturii si industrializare intensa", declara Charles Vorosmarty, cercetator la City College din New York. Doar lucrand "simbiotic" cu natura mai pot fi asigurate resursele de apa ale Globului.

Ecosistemele hidrologice din campiile si delta fluviului Yangtze (Chang Jiang) din China si Indusului din nordul Indiei au fost perturbate si au generat inundatii catastrofale.

O mare parte din volumul apelor este scos pentru a iriga terenurile agricole. Numeroase suprafete mlastinoase sunt mai "uscate", din cauza desecarilor cu adresa agricola.

Tarile in curs de dezvoltare se afla in perioada exploziva de constructie pe care tarile (acum) dezvoltate au traversat-o in urma cu 100 de ani. Constructia barajelor, lacurilor de acumulare, canalelor de irigatie, tunelurilor si conductelor subterane tind sa devieze apele subterane si sa "tulbure" cursurile naturale.

"Ingradirea" raurilor cu diguri nu are intotdeauna efectele scontate. Un rau trebuie lasat sa-si urmeze traiectoria naturala si nu stramutat in alta albie. Lacurile de acumulare sunt, in mare parte, colmatate. Nu sunt rare cazurile de inundatii in regiunile in care raul este "placat" cu diguri inalte.

Ecodezvoltarea, avansul economic privit in unghiul reprimant, dar durabil, al echilibrului om-mediu, este calea obligatorie a "chirurgiei" de corectare a naturii, relateaza publicatia citata.

Amenajarea fluviului Mississippi din SUA este un exemplu clasic de abilitate inginereasca si "bunavointa" fata de mediul natural, initial.

Un alt caz de succes este alimentarea cu apa a "setosului" New York prin protejarea padurilor care filtreaza aceasta resursa pretioasa, cu cheltuieli minime.

"Luptam pentru a descoperi strategiile optime pentru salvarea biodiversitatii apelor dulci, domeniu in care povestile de succes sunt rare, locale, iar costurile sunt, in ultima instanta, imense", conchide Robin Abell, cercetator de la World Wildlife Fund.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#pericol rezerve apa, #rezerve apa Pamant , #studii