Se opresc vanturile pe Glob. De ce?

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 10:00
7353 citiri
Se opresc vanturile pe Glob. De ce?

Vanturile de pe intreg cuprinsul globului bat cu mai putina putere, se "sting", iar vinovati ar putea fi copacii nou-aparuti. Incetarea brizelor usoare poate perturba directiile aerului poluat, dar nu va aduce pierderi industriei energetice eoliene.

Studiul, extins pe o durata de 30 de ani, a cules date de la 800 de statii meteorologice de pe intreg cuprinsul emisferei nordice, informeaza National Geographic.

Viteza medie a vantului in tari precum SUA, China si Rusia a scazut cu pana la 15%, de la 17 km/h la 14 km/h.

Vanturile din emisfera sudica incetinesc probabil si ele, deoarece masele de aer ale atmosferei terestre sunt interconectate.

Daca se "sting" si vanturile de altitudine, imprastierea poluantilor atmosferici este periclitata, la fel si raspandirea semintelor plantelor.

"Nu spunem ca este un lucru bun sau rau. Noi doar am constatat asta", declara Robert Vautard, cercetator climatolog din Franta.

Regiunile in care s-a constatat incetinirea vanturilor au cunoscut, in ultimii 30 de ani, explozii ale suprafetelor impadurite. Dar impaduririle explica numai 60% din reducerea vanturilor la nivel mondial. Schimbarile in circulatia aerului sunt responsabile de restul.

Vor continua vanturile sa scada in intensitate in deceniile urmatoare? Depinde de evolutia factorilor care au condus la "stingerea" lor.

In Rusia, ca mostenire de la fosta URSS, exista numeroase ferme intinse care au fost abandonate si natura (copacii) a pus stapanire pe ele.

Daca vanturile de la inaltime isi pierd din viteza, centralele eoliene ar putea fi afectate, pentru ca turbinele se afla la distanta fata de sol. Dar expertii sunt de parere ca vanturile care "alimenteaza" cele mai moderne turbine, aflate la inaltimi record, nu au scazut in intensitate.

Regiunile din SUA cele mai prielnice amplasarii centralelor eoliene, Texasul si zona centrala, nu vor inregistra cresteri ale suprafetei impadurite, pe viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#centrale eoliene, #viteza vantului SUA , #studii
Comentarii