Si albinelor le place aroma cafelei! Iata dovada

Luni, 11 Martie 2013, ora 17:28
3694 citiri
Si albinelor le place aroma cafelei! Iata dovada

Avem ceva in comun cu albinele, si nu e vorba de dorinta sau capacitatea de a munci cat e ziua de lunga, ci de placerea de a savura o cafea. O cercetare recenta a scos la iveala faptul ca albinele revin mai des la florile al caror nectar contine cafeina.

Si nu e vorba doar de florile plantelor care furnizeaza boabele de cafea, ci chiar de cele ale citricelor, cum ar fi grepfrutul, lamaiul sau portocalul, informeaza LiveScience.

In cadrul unei cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle, din Marea Britanie, s-a aratat ca insectele revin mai degraba la aceste flori decat la cele care nu contin cafeina. Ori aceasta asubstanta le imbuanatateste pe loc memoria ori pur si simplu adora aroma acesteia.

Cafeina este, in realitate, un mijloc de aparare al plantelor in fata insectelor. Din fericire, nu toate sunt sensibile la aroma usor amaruie a acesteia. Albinele, de exemplu, nu o simt, insa cafeina le influenteaza memoria, astfel incat se intorc la florile cu pricina de trei ori mai des decat la celelalte, se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul Science.

"Este un exemplu clar in care natura manipuleaza memoria unui animal", a explicat un alt cercetator, Serena Dudek, neimplicat in studiu. "Avem impresia ca aceasta cafeina este toxica pentru animale, insa este surprinzator ca aceste plante folosesc cafeina nu ca pe o toxina, ci ca pe un avantaj", a mai spus aceasta.

In cazul mamiferelor, s-a aratat ca aceasta cafeina afecteaza circuitele in centrul memoriei din creier, hippocampus. Celulele din creierul insectelor sunt similare neuronilor din hippocampus. Se pare ca, atat in cazul insectelor, cat si in al oamenilor, cafeina afecteaza neuronii intr-un fel in care amintirile devin mai puternice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#albine cafeina, #albina polenizare plante cafea, #ofeina albine, #cofeina insecte, #cofeina efect animale , #studii