Ziare.com

Soarele te face sa stranuti? E ceva ereditar!

de Anca Serghescu
Joi, 07 Iunie 2012, ora 17:59

   

Soarele te face sa stranuti? E ceva ereditar!
Daca uneori cand privesti catre soare iti vine sa stranuti, afla ca sansele sunt de 50% ca si mama sau tatal tau sa aiba aceeasi reactie. Mai mult, se pare ca si numarul de stranuturi, intreaga salva, este mostenire genetica.

Un studiu citat de MSNBC arata ca 18 - 35% dintre oameni au aceasta reactie atunci cand privesc catre soare. In mod paradoxal, unora le vine sa stranute chiar si atunci cand intalnesc o lumina artificiala intensa, fie ca e vorba de un bec dintr-o incapere, fie de lumina folosita de medicul stomatolog sau de blitzul aparatului de fotografiat.

Ciudatenia a capatat si un nume, sindromul ACHOO, si apare mai ales cand se trece dintr-un mediu intunecat intr-unul luminos, dupa cum explica Nicolas Langer, cercetator la Universitatea Zurich, care a studiat acest fenomen.

Intr-un raport publicat de acesta in jurnalul PLoS ONE se mentioneaza ca reflexul de a stranuta la soare nu este unul clasic, depinzand mai degraba de apropierea dintre doi nervi sau de suprastimularea la soare, care activeaza regiuni aflate in legatura cu nasul.

Acest sindrom poate fi doar ceva distractiv pentru majoritatea oamenilor, insa pentru un pilot, un sportiv sau un acrobat ar putea reprezenta o problema.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3757 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor